Blog
Geplaatst op donderdag 08 september 2016 @ 21:18 door Calamandja , 1355 keer bekeken
Ben jij vaak moe als hoog sensitief persoon? Uitgeput na sociaal contact? En ervaar je veel stress in je dagelijks leven? Je bent niet de enige! Veel HSP-ers ervaren uitputting door de vele prikkels die ze overdag binnen krijgen. Maar wat doe je eraan? In dit artikel vertel ik je waarom je zo moe bent en wat je er aan kunt doen. Lees snel verder!
Om te begrijpen hoe vermoeidheid bij hoog sensitieve personen werkt is het belangrijk om te weten dat HSP-ers veel meer prikkels uit hun omgeving halen dan niet-HSP-ers. Dit is bijvoorbeeld erg lastig als je voelt dat je je anders voor moet doen dan je bent, dit kost je veel energie. Wat je ook erg veel energie kost, is als andere mensen in je omgeving niet zichzelf zijn, of erkenning zoeken. Dit zijn dingen die het ego doet omdat het zich onveilig voelt of iets van je nodig heeft. Beide kosten jou energie.
Zo heb je ook mensen die maar blijven doorpraten en niet luisteren bijvoorbeeld. Zo is het moeilijk een gesprek te voeren en verbinding te maken. Dit geld ook voor mensen die hun gevoelens niet uitspreken. Want onuitgesproken gevoelens voel je als hoog sensitief persoon wel, al weten we dan niet altijd wat we ermee moeten. Het is dan alsof er iets tussen jou en de ander zit. Iets wat de verbinding en energie tussen jullie blokkeert.
Onechtheid: het fundament van onze samenleving
Onze samenleving is gebouwd op sociale contacten die grotendeels niet authentiek of echt zijn. Dit begint al bij de opvoeding van onze kinderen. Er wordt ons daar geleerd welke delen van onszelf we moeten onderdrukken en welke delen van onszelf we mogen laten zien. We leren onderscheid te maken tussen goed en fout, en creëren een ego die dit voor ons kan doen. Ons ego denkt te weten wie wij zijn en wie wij dus niet zijn. Met als gevolg dat we heelveel onecht gedrag vertonen om gevoelens van positiviteit en liefde bij anderen te genereren.
In onze opvoeding wordt ons geleerd dat het soms onveilig en fout is om onszelf te zijn, al is dit niet de bedoeling, dit is wel de boodschap die in ons hoofd blijft hangen. Met als gevolg dat we vaak niet onze echt gevoelens uiten en laten zien wie we zijn als we denken we ons daarvoor moeten schamen, of als we denken dat we daar anderen pijn mee doen.
Als je teveel iemand moet spelen die je niet bent kost dit je enorm veel energie. Iets wat ook gebeurd in een omgeving die dit van je vraagt terwijl je hier niet aan kunt en/of wil voldoen.
Onveiligheid in relatie tot je omgeving
Het is goed mogelijk dat jij deze spanning met je omgeving net als vele anderen ervaart. De manier waarop onze samenleving is gebouwd, waarbij we de druk voelen om iemand te moeten spelen die we niet zijn en vanuit hier ook contact met elkaar maken, veroorzaakt innerlijke onrust bij velen, iets wat wij als hoog sensitieve personen extra voelen als we bijvoorbeeld in de een grote stad rondlopen, we krijgen dit allemaal binnen.
Als we deze onveiligheid om onszelf te zijn te vaak ervaren, ons niet verbonden voelen met onze omgeving, en ons daardoor ook niet verbonden voelen met onszelf. kan dit zich fysiek gaan manifesteren in ons lichaam. Door de stress kunnen we fysiek en/of geestelijk ziek worden. Iets wat kan gebeuren op school, werk of in de stad waarin je woont. Wat het erg moeilijk maakt om in deze omgevingen te leven of te zijn.
Gelukkig is er voor de negatieve en zwaardere aspecten in het leven ook iets positiefs wat er tegenover kan staan en dat is nodig voor jou om een gebalanceerd en gelukkig leven te leiden.
Je thuis is waar je hart ligt
Ken jij mensen waarbij je je compleet welkom en geliefd voelt? Goede vrienden of vriendinnen. Misschien wel je ouders of familie. Vaak zijn het er niet veel, mensen die jou compleet accepteren zoals je bent en waarbij je je direct thuis voelt.
De eerste persoon bij wie de meeste van ons dit voelen is onze moeder. Wanneer wij baby en kind zijn ontvangen wij, als het goed is, de onvoorwaardelijk liefde van onze moeder. We voelen de verbinding met haar en de liefde die we hierin krijgen geeft ons een basisveiligheid die een enorme invloed heeft op hoe liefdevol en veilig wij de wereld de rest van ons leven ervaren. Als je als kind deze veiligheid te weinig hebt gekregen kan het zijn dat je basis mist, en je moeilijk kan hechten aan en verbinden met anderen. De manieren waarop je dit kan oplossen is door je uiteindelijk te leren verbinden met anderen door eerst oefeningen te doen die in contact brengen met je eigen lichaam en gevoel, en van daar uit ook stap voor stap verbinding te maken met anderen.
Deze onvoorwaardelijke liefde is niet alleen te vinden bij onze moeder, maar bij alle mensen (en dieren) waarmee we een sterke zielenconnectie ervaren. Mensen die onvoorwaardelijk van ons houden en waarbij we voelen dat we volledig onszelf kunnen zijn. Het zijn deze mensen bij wie we kunnen rusten en opladen tegelijk. Je thuis is waar je hart ligt.
Oplaadplekken
Jezelf opladen kan je niet alleen bij mensen. Er zijn ook plekken waar je dit kunt doen. Het zijn niet alleen mensen waar je je kan opladen, maar ook plekken. Zoals de natuur of omgevingen waar jij je vertrouwd voelt. Het is fijn als dit je huis is, dat dit voelt als jouw plek. Maar anders is het dus goed om jouw persoonlijke oplaadplekken regelmatig op te zoeken door een wandeling te maken, of even op die plek te gaan zitten. Om je vanuit deze innerlijke rust met meer vitaliteit en levensenergie door de dag te bewegen.
Thuiskomen bij jezelf
Wat als ik je vertelde dat voor een gevoel van veiligheid en thuiskomen je nooit buiten jezelf zou hoeven te zoeken. Het is iets dat je in je binnenwereld kan vinden. En er zijn verschillende manieren om daar te komen. Meditatie, ademtechnieken, zelfmassage, douchen en zelfs even niks doen door te gaan liggen, kunnen je helpen om thuis te komen in je eigen lijf vanuit waar je dingen kan verwerken en jezelf kan opladen. De krachtigste tools voor thuis.
Als je meer energie wilt hebben is voeding een belangrijk iets voor je lichaam. Je lichaam weet perfect wat wel en niet goed voor het is. Als je je aandacht naar binnen leert keren en je lichaam leert kennen op een manier dat je kleine verschillen in je binnenwereld opmerkt kan je leren welke voeding energie van jou afneemt en welke je energie geeft. Het lichaam weet het allemaal en snellere weg is daar een specialist voor om hulp vragen. Echter wanneer je jezelf ontwikkeld in zelf voelen wat welk voedsel goed voor jou is, is dit nog veel krachtiger.
Thuiskomen bij anderen
Om je thuis te voelen bij anderen is het belangrijk dat je je eerst thuis voelt in je eigen jezelf, vanuit hier kan je dan steeds meer gaan delen wat zich in jou binnenwereld afspeelt en daarmee bezielt en authentiek contact ervaren. Dit is iets wat je van nature ervaart met zielenmaatjes. Maar iets wat je ook zeker meer kan ervaren met mensen die verder van jou af lijken te staan.
Hoe beter je in contact bent met je lichaam en je binnenwereld. Hoe beter je kan voelen welke omgeving en welke personen goed voor jou zijn. Dit stelt je in staat om de juiste keuzes te maken wat betreft het kiezen van mensen en plekken die goed voor jou zijn en je meer energie geven.
Het is soms makkelijker om te vergeten dat er zoveel mooie mensen op deze wereld zijn, er zijn zoveel mensen met liefde in hun hart. Als we dit maar altijd konden zien zouden we ons bijna overal geliefd en veilig voelen. Ik beloof je dat de mogelijkheden om connecties te ervaren met de mensen in jou omgeving groter zal worden als jij je veilig en geliefd voelt.
Dit ervaar je zelf ook als je een goeie of een slechte dag hebt. Daar reageert je omgeving enorm op. Bij een slechte dag voel je je saggerijnig en gesloten, de wereld lijkt zich dan soms tegen je te keren. En voel je je op je goeie dag enorm positief, dan lijkt het alsof de hele wereld vol liefde is. Denk ook aan een huilende of lachende baby, de hele ruimte reageert daarop. En voor ons geldt hetzelfde, wat uitstralen naar buiten ontvangen we terug van de wereld. Dit komt omdat jij de maker bent van jouw werkelijkheid. Voor je binnenwereld zorgen is dus van essentieel belang om meer positieve gevoelens en energie ervaren.
Bezieling: stralen als de zon
Als jij je thuis voelt bij jezelf kan je steeds meer gaan delen wat zich in jouw binnenwereld afspeelt en daarmee bezield en authentiek contact ervaren. Hier krijg je energie van, je hoeft dan geen rol meer te spelen waar je moe van wordt, je mag gaan stralen met leven zoals de zon doet. Dit is iets wat je van nature ervaart met zielenmaatjes. Maar iets wat je ook zeker meer kan ervaren met mensen die verder van jou af staan als je je thuis voelt bij jezelf.
Bron: Kees Schenk, nieuwetijdskind.com
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.