Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 24 december 2013 @ 01:29 door Calamandja , 1573 keer bekeken

4 tips: Kerstvieren als HSP'er

   

Als hsp’er, ofwel iemand die erg gevoelig is voor indrukken en emoties van zichzelf en van anderen en ontzettend veel prikkels binnen krijgt, kan kerst een hectische tijd zijn. Je kunt al snel overvoerd raken door de drukte van de mensen, de geuren en smaken van het eten, de geluiden en het rumoer. Overvoerd raken, het gevoel dat het te veel wordt, is niet prettig. Je kunt niet meer functioneren, zoals jij wilt. Het eist al snel zijn tol en vervolgens is kerst voorbij en heb je er niet echt van kunnen genieten.

   

Je kunt er natuurlijk ook anders mee omgaan, hier 4 tips om een magische kerst te vieren:

   

1. Grenzen aangeven:

   

Als iemand die ontzettend veel prikkels binnen krijgt kun je al snel het gevoel krijgen dat het allemaal iets te veel voor je wordt. Zonder dat je je hier voor hoeft te schamen is het juist essentieel om je grenzen aan te geven. Blijft iemand maar hysterisch door praten of merk je rare sensaties op in je lichaam wanneer de ander praat? Geen probleem, geef je grens aan en trek je even terug. Dit kun je doen door even een korte wandeling buiten te maken en frisse lucht te scheppen of gewoon in gedachten jezelf terug trekken en je afsluiten voor alle prikkels om je heen. Het is een tijd van geven en ontvangen en het zou heel vervelend zijn als jij zelf niet de ruimte durft te pakken en te doen wat voor jou op dat moment het beste is.

   

2. Neem je rust:

   

Overladen met prikkels en een vol hoofd kom je thuis na de eerste kerstbrunch. Het was gezellig maar tegelijkerijd ook zeer vermoeiend. En je moet vanavond al weer ergens anders heen! Gebruik dit moment van harte om je rust te nemen, stop met plannen of dingen die je nog zou moeten regelen voordat je weer verder gaat. Ga ergens in een stille omgeving zitten waarbij je niet gestoord kunt worden. Haal diep adem tot in je buik en adem weer langzaam uit. Herhaal dit minimaal 10 minuten lang. Komen er gedachtes en indrukken voorbij laat deze dan zijn voor wat het is en breng je aandacht langzaam terug naar je ademhaling. Dit is jou moment, even stilte in jezelf en om je heen en opladen voordat je weer verder gaat.

   

3. Luister naar je lichaam:

   

Kerst staat voor veel en lekker eten met de mensen waar je van houdt. Er wordt in deze tijd te weinig naar ons lichaam geluisterd en we eten in overvloed. Zonder dat we het door hebben blijven we door eten terwijl ons lichaam allang vol zit. Omdat je als HSP’er vaak nog gevoeliger bent voor deze signalen is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Probeer niet alles te pakken wat er op tafel ligt en vermijd verslavende suiker of smaakversterkers, die ervoor zorgen dat je moeilijk kunt stoppen. Eet tussendoor levende producten zoals groenten en fruit, deze worden vaak vergeten waardoor je eigenlijk alleen maar je lichaam vult in plaats van voedt. Naast dat je dan overladen wordt met prikkels en dit je extra energie kost, kost het je lichaam nog meer energie om het eten te verteren en je lichaam te ontgiftigen. Dit werkt dus zeer averechts. Let op wat je eet, koester je honger en luister naar de signalen die je lichaam je geeft.

   

4. Houd focus:

   

Omdat kerst voor gezelligge drukke tijd staat kan het soms nogal moeilijk zijn om je met één ding bezig te houden. Je hoort mensen praten, je ruikt geuren, je ziet allerlei hapjes, lichtjes en kleuren. Daarnaast voel je de signalen in je lichaam en hoor je wellicht je gedachten. Het wordt je al snel te veel zonder dat je daadwerkelijk iets doet.  Probeer zoveel als mogelijk in het nu te blijven en richt je op één ding. Meng je in een gesprek of focus je op het eten.  Laat dit moment van samen zijn niet aan je voorbij gaan omdat je alles tegelijk in de gaten wilt houden of onder controle wilt houden. Laat het los. Probeer je selectief af te sluiten voor prikkels door je aandacht te richten op dat gene waar je behoefte aan hebt.

   

Geniet van deze dagen en geef gehoor aan jezelf wanneer het je te veel wordt.

   

Prettige kerstdagen!

   

Bron: Gretta Martina; leefbewust.nu, 23 december 2013Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.