Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 01 september 2016 @ 22:09 door Calamandja , 1139 keer bekeken

Als hoogsensitief persoon kan de wereld en je eigen gevoelsleven overweldigend zijn. Het kan allemaal zó veel worden. Soms heb je de behoefte om je af te sluiten, van die zware energie af te zijn, maar dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hier een aantal tips die je zeker zullen helpen om je gevoeligheid om te zetten in je kracht.

1. Leer jezelf te aarden

 

Het is niet altijd even praktisch, maar echt ‘aarden’ vraagt om blote-voeten-contact met de aarde. Het liefst in de buurt van bomen, wiens wortels heel erg diep gaan. Als je hier bij staat of contact mee maakt, zal de aarde je zware energie opnemen en je vullen met haar energie en liefde. Mocht het dus echt even heel zwaar zijn, zoek de natuur dan op met een vriend/vriendin of alleen. Het gaat om het contact met de aarde, maar ook dat je even de tijd neemt om je, terwijl contact maakt, te ontspannen en adem te halen. Zo gaat de energie beter stromen. De aarde heeft een helend effect op het hele lichaam en zorgt er ook voor dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd.

Naast het bos zijn er nog andere plekken waar het contact met de aarde en haar energievelden wordt versterkt. Deze plekken worden krachtplekken genoemd en hier heb je er meer van in Nederland. Een bekende en erg centrale is de Dom in Utrecht. Daaronder staan helpt je ook om op te laden. Groepsenergie speelt ook een grote rol. Als je verbonden bent met mensen terwijl je in het bos gaat lopen of naar krachtplekken toe gaat, dan wordt de energie versterkt. Al heb je daar alleen maar een goed gesprek met iemand, dat is dan voldoende. Daar krijg je al positieve vibes van. Bovendien ben je als hooggevoelige gevoeliger voor de positieve energie en neem je die ook makkelijk en snel op.

 2. Neem de tijd om je emoties te doorvoelen 

 

Tijd kan onze grootste vijand zijn in onze hectische samenleving. We vergeten vaak om even stil te staan. Niks te doen, terwijl dit juist zo belangrijk is. Gevoelens van de dag stapelen zich vaak op als stress en vragen om verwerkt te worden. Jouw emoties zijn belangrijk en vragen af en toe om liefdevolle aandacht van jou, gun jou emoties die ruimte. Wij zijn hier op aarde ten slotte om te voelen, te doorleven en te leren. Geef jezelf deze tijd en laat je emoties stromen. Voel eerst en spreek, huil en lach. Laat het leven door je heen vloeien; ja leef! Het is waarom we hier zijn.

Als hoog sensitief persoon heb je vaak veel meer gevoelens en gedachten te verwerken, omdat je zoveel binnen krijgt. Dit is mooi, want hierdoor leer je nog eens extra veel, maar je raakt er ook vol van. En dit vraagt dus om meer tijd om je informatie te verwerken dan de meeste mensen. Neem daarom voor je naar bed gaat ook even de tijd om niks te doen, geen boek, geen telefoon, geen computer. Even helemaal niks, je zal dan merken dat vaak je gedachten stroom op gang komt. Niks aan de hand, je bent gewoon je dag aan het verwerken, soms ga je er zelfs van dromen. Neem hier even de tijd voor, dit is een heel goed proces voor je hoofd. Je zal dan gaan merken dat je ook niet meer zoveel moeite hebt om in slaap te komen, omdat je niet meer gestoord wordt door je eigen gedachten. Je zal naar verloop van tijd waarschijnlijk ook gaan voelen dat je gaat zakken in energie; je gaat waarschijnlijk gapen. Dit zijn ook tekenen dat je spanning loslaat. Zo maak je ook je hoofd gereed om naar bed te gaan.

3. Wees moedig
 

Elke keer dat we geconfronteerd worden met een angst, dan hebben we de keuze om erdoor te gaan en onze angst te confronteren of om een stap terug te nemen. Omdat we zo gevoelig zijn kunnen we erg veel angsten hebben en er daardoor in angst gaan leven. Zo gevoelig zijn vraagt dus om extra veel moed en kracht om je angsten aan te gaan. En je merkt vaak dat als je hebt gedaan waar je bang voor bent, het helemaal niet meer zo eng is. En wanneer het niet kan, is dat ook goed. Wees er dan voor jezelf en verzamel kracht voor de volgende keer. Dit is het leven. Soms vraagt het ook moed om iets niet te doen, of om nee te zeggen.

Het leven is ook eigenlijk voor een groot deel je angsten aangaan, daar voorbij liggen vaak de mooiste innerlijke schatten. En als je er doorheen bent voel je ook dat leeft. Dat je hart klopt. Dat je een krachtig en mooi mens bent. Als hoog sensitief persoon kan dit extra mooi zijn, je uitdagingen zijn groter, maar je overwinningen dus ook!

4. Zorg voor een goeie ademhaling
 

De ademhaling is de ‘brug van het leven’. Het laat je energie stromen, vult je met zuurstof en verbindt je met de wereld. De inademing geeft je kracht en de uitademing zorgt ervoor dat je zware energie los kan laten. Let er dus vooral op, dat als je in een drukke omgeving bent, je ook blijft ademen.

Eén manier om beter te gaan ademen, is met je mond lichtjes open, daarmee adem je automatisch beter en ontspan je ook meer. Je kan ook bewust rustig in en uit ademen. Let erop dat je naar beneden ademt, naar je onderbuik en dat deze zich bij de inademing uitzet en bij de uitademing kleiner wordt. Dit gaat allemaal vanzelf als je rustig ademhaalt, je hoeft het alleen te laten gaan. Als je dit nou twee minuutjes bewust doet, dan merk je misschien al, dat als je daarna stopt met het bewust ademhalen, deze ademhaling onderbewust door blijft gaan. Is dat even fijn.

Het af en toe blijven oefenen zorgt er dus voor dat je ademhaling ook beter gaat werken als je daar niet bewust op let. Door deze ademhaling ga je je rustiger voelen, impulsen beter verwerken en meer energie hebben. Je gaat leven, want adem is precies dat. Het is het leven, en het verbind ons met het leven. Als hoog gevoelige zijn we bovendien extra gevoelig voor de prana (energie) die we ook inademen. Een betere ademhaling zal je hierdoor extra gelukkig maken!

5. Kijk minder naar buiten en meer naar binnen
 

In het dagelijks leven hebben we meestal de neiging om vooral alles buiten ons waar te nemen. De mensen op straat, het geluid van sirenes, we luisteren en kijken overal naar, maar vergeten daarbij vaak onze binnenwereld.

Kijk eens of je jezelf kan waarnemen terwijl je in contact met de buitenwereld bent. Kijk naar binnen en zie wat dit met je doet. Observeer je emoties, je energie, je voeten, je het lichaam. Zie het als een meditatie voor als je in contact bent met de buitenwereld. Een manier om bij jezelf te blijven, om je aandacht naar binnen te richten en om jezelf af te schermen voor invloeden van buitenaf. Alsof je jezelf naar binnen zuigt. Je richt al je aandacht op je binnenwereld, je hoort de geluiden om je heen wel, je neemt beelden van je omgeving op, maar ze doen je alleen niks. En ook als ze je wel wat doen, je blijf je gevoel observeren. Je neemt de energie van andere mensen niet op, je voelt je energie en daarmee ook die van hun, maar het komt niet binnen, je geeft al je aandacht aan jezelf.

Deze manier van jezelf voelen en je door de wereld bewegen vraagt om aandacht en training, maar het is het waard en eigenlijk heel simpel. Zorg ervoor dat je net als bij de ademhaling ook deze concentratie vooral in het begin niet te lang laat duren, na 5 tot 10 minuutjes kan je loslaten en merk je dat je aandacht vanzelf naar binnen gericht is. Je hoeft er niks meer voor te doen. Als HSP-er heb je hier eigenlijk een voordeel, omdat je zo gevoelig bent kan je je eigen lichaam en energie ook beter voelen, dus is het eigenlijk makkelijk om je op jezelf af te stemmen, omdat je jezelf beter kan voelen. Het is je kracht.

    

Bron: Kees Schenk, Nieuwetijdskind.comReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.