Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 25 maart 2016 @ 23:55 door Calamandja , 1438 keer bekeken

Piekeren: dubben, kniezen, malen, tobben, prakkiseren, mieren, suffen.
Piekeren is je langdurig en overbezorgd bezighouden met nadenken over gebeurtenissen. Je komt moeilijk tot een oplossing en je wordt er moe van. Het houdt je uit je slaap en je raakt er gestresst en gefrustreerd van. Ik geef het toe, ik hield me er vaker mee bezig. Maar ik heb ook ervaren dat je je piekertijd aanzienlijk kunt verminderen.

 

Je hebt een talent

Met nadenken op zich is niets mis, met teveel en langdurig nadenken wel. Het kost veel energie. Als Hoog Sensitieve Persoon (HSP) heb je vaak een talent voor teveel nadenken. Op zich is dit logisch, want je krijgt meer prikkels en indrukken binnen.

 

Piekerpatroon

Je hebt dan ook meer tijd nodig om prikkels en indrukken te verwerken. Doe je dit niet of niet op tijd, dan raak je overprikkeld, gestresst, vermoeid en uit balans. Juist dan is het lastiger om uit het piekerpatroon te stappen omdat je je gestresst voelt en minder helder kunt denken.

 

Tijd om te verwerken

Ook heb je als HSP vaak een aantal kenmerken zoals perfectionisme, een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zorgzaam zijn. Dit zijn hele mooie eigenschappen maar wanneer je er teveel mee bezig bent, valt er altijd wel iets te verbeteren, te verzorgen of om je verantwoordelijk voor te voelen. Zo blijf je bezig en ontspan en herstel je niet goed. Jezelf de tijd geven om je ervaringen te verwerken en de spanningen af te voeren is daarom heel belangrijk.

 

Bekijk het positief

Als je het van de positieve kant bekijkt, kun je als HSP-er heel goed reflecteren. Op deze manier kun je ervaringen verwerken en weloverwogen beslissingen nemen. Maar wanneer je te lang en te veel nadenkt, ben je in de valkuil van het piekeren gestapt. De kunst is om een strategie toe te passen die zorgt dat je uit dit piekerpatroon komt. De onderstaande tips helpen je hierbij.

 

10 tips om je piekerpatroon te doorbreken:

  1. Neem regelmatig pauze. Een halve minuut kan al voldoende zijn. Doe helemaal niets. Je stapt op deze manier uit je denkpatroon.
  2. Ga de natuur in. Dat kan een tuin zijn, een park, een bos, de hei of het strand. De natuur zorgt voor rust en ontspanning.
  3. Schrijf je gedachten op. Op deze manier orden je je gedachten en kun je ze even parkeren. De noodzaak om ze te herhalen valt dan weg. Ook kom je vaak tot inzichten als je aan het schrijven bent.
  4. Maak een keuze. Je kunt ergens uren over nadenken en zorgen over maken maar soms moet je gewoon bezig gaan. Je ervaart vanzelf hoe het gaat.
  5. Volg je ademhaling. Dat helpt vaak goed om de stroom van gedachten te doorbreken. Leg je handen op je buik en voel wanneer je in- en uitademt. Op deze manier verleg je je aandacht van je hoofd naar je lichaam.
  6. Ga iets creatiefs doen zoals schrijven, tekenen of zingen. Je gaat even uit je denkverstand en komt in contact met je gevoelsverstand. Je krijgt een andere focus en komt tot rust.
  7. Stop je problemen in een doosje. Word je ’s nachts wakker? Stel je dan voor dat je al je problemen in een doosje stopt. Als je alle gedachten in het doosje gestopt hebt, schuif deze dan onder je bed, zet het in een kast of gooi het uit het raam.
  8. Doe fysieke activiteiten, bij voorkeur in de buitenlucht. Fietsen, wandelen, traplopen, huishoudelijke klusjes zoals afwassen, douchen, tuinieren, achter je kinderen aan rennen of ga mensen een knuffel geven.
  9. Maak een planning. Als je een overzicht hebt, hoef je minder na te denken. Begin met één ding, streep het af als het klaar is. Neem eventueel pauze en ga dan verder met de volgende activiteit.
  10. Tel je zegeningen. Neem elke dag even de tijd om op te schrijven waar je blij van wordt. Op deze manier train je jezelf om je aandacht ook op fijne dingen te richten. Je wordt dan blij, gaat minder piekeren en kunt het makkelijker relativeren.
     

Oefening baart kunst

De bovenstaande tips zorgen ervoor dat je beter leert omgaan met piekeren. De ene keer zal het makkelijker gaan dan de andere keer. Hoe meer je de tips toepast, hoe vaardiger je wordt en des te beter je weet welke aanpak voor jou werkt. Ik wens je veel succes met het doorbreken van de piekerpatronen!

 

Bron: nieuwetijdskind.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.