Blog
Geplaatst op zondag 11 december 2022 @ 14:24 door Calamandja , 905 keer bekeken
Hoe ga jij om met onzekerheid als HSP?
Onzekerheid is voor elk mens een lastig gegeven, maar als HSP kan dit extra intens zijn. Je kunt je daardoor bijvoorbeeld in sociale situaties ongemakkelijk voelen. Bovendien werken er een aantal dingen in je HSP brein anders dan bij een niet-HSP en dit kan je onzeker maken, zeker als je hier niet bewust van bent. Maar onzekerheid is niet alleen maar iets negatiefs, het heeft ook een mooie kant. In dit artikel neem ik je mee in de verschillende facetten van onzekerheid.
Hoogsensitieve mensen willen eerst de hei overzien, waarbij ze zorgvuldig de kansen en risico’s afwegen en pas als dit goed voelt (= zekerheid) komen ze in actie. Je ziet ook vaak wanneer dit niet zeker genoeg is, ze blijven twijfelen: ‘is dit wel echt de juiste keuze?’ In de praktijk komt dit erop neer dat veel HSP’s het prima weten, maar worstelen met de uitvoering: het gaan doen. Is dit voor jou herkenbaar? Geef jezelf de tijd om de hei te overzien en kom daarna wel in actie. Als je jezelf onder druk zet om snel antwoord te geven of een keuze te maken en vervolgens niet in actie komt dan kun je juist onzeker worden en dat is zonde.
Iedereen is weleens onzeker over zichzelf, maar als je dit vaak ervaart heb je waarschijnlijk een laag zelfbeeld. Als je als hoogsensitief kind onvoldoende gezien bent (‘doe niet zo gevoelig’, ‘het is niet eng’), last had van je ‘anders’ zijn, moeilijkheden hebt meegemaakt of bijvoorbeeld gepest bent op school kun je daardoor een laag zelfbeeld hebben ontwikkeld waarin je vooral op een negatieve manier naar jezelf kijkt. Het is belangrijk om te weten dat dit zelfbeeld niet je werkelijke identiteit is, maar jouw perceptie van jezelf.
Is dit herkenbaar voor jou? Onzekerheid als HSP is niet raar en kost soms aardig wat energie. Blijf er niet (alleen) mee rondlopen, maar zoek begeleiding om hiermee om te gaan en zelfverzekerder te worden. ACT, Acceptance and Commitment Therapy, is bijvoorbeeld een therapievorm die hier bij kan helpen. Heb je trauma’s meegemaakt? Zoek dan hulp bij een traumatherapeut.
Een aantal andere factoren waardoor je onzeker kunt worden zijn langdurige moeilijke omstandigheden, lichamelijke problemen, financiële problemen en bijvoorbeeld perfectionisme (waardoor de lat voor jezelf vaak onhaalbaar hoog ligt).
Je denkt misschien, ‘huh hoe kan dit nu iets positiefs zijn’? Ik draai het even om: stel je eens iemand voor die altijd zeker is van zichzelf. Heb je een beeld? Juist ja, dan is er meestal weinig openheid naar de ander. Een beetje onzekerheid op z’n tijd is heel menselijk en zorgt ervoor dat je bereid bent om je te verbinden met en afstemmen naar de ander.
Dit komt onder meer doordat je vanuit onzekerheid bereid bent om naar je eigen handelen te kijken: zelfreflectie. En dat is iets waar veel HSP’s goed in zijn. Zo heeft je onzekerheid als HSP dus ook een mooie kant. Zolang je onzekerheid maar niet de overhand heeft, in dat geval is het belangrijk om te kijken naar manieren, al dan niet met hulp, om zelfzekerder te worden.
Bron: Maaike Kruijsman, hspcoachmaaike.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.