Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 28 december 2012 @ 19:35 door Calamandja , 2209 keer bekeken

Maar liefst 15 tot 20 procent van de bevolking blijkt hooggevoelig te zijn. Het merendeel van de HSP’s (Hoog Sensitief Personen) weet dit echter niet van zichzelf. Ze voelen zich anders, vaak al sinds hun kindertijd, maar hebben geen idee hoe ze van anderen verschillen. Bijgevolg gaan ze ervan uit dat de mensen in hun omgeving op dezelfde manier denken en voelen zoals zij. En tegelijk vinden ze het maar logisch dat zij kunnen wat anderen kunnen. Maar daardoor komen ze regelmatig in problemen terecht.

    

“Het kan soms jaren en enkele crisissen (groter risico op bore-out en burn-out) duren vooraleer de link duidelijk wordt met hooggevoeligheid of –begaafdheid”, aldus carrièrecoach Katrin Van de Water, die op haar 28ste ontdekte dat ze zelf ook hoogsensitief is. “Heel wat van mijn klanten zijn hooggevoelig, en weten het vaak zelf niet. Doordat ik zelf HSP ben, heb ik er een speciale sensor voor ontwikkeld.”

   

Hoog Sensitief Persoon (HSP)

  

“Het is zeker niet mijn bedoeling om mensen in hokjes in te delen”, gaat Van de Water verder. “Wel merkte ik bij mezelf dat door me er destijds in te verdiepen, ik bepaalde dingen beter kon plaatsen. Ik kreeg als het ware mijn eigen gebruiksaanwijzing. Plots werd het me duidelijk waarom ik niet 'gewoon' een baan kon hebben, waarom schoonheid belangrijk voor me is, waarom ik grote mensenmassa's en thrillers beter mijd. Sinds die tijd houd ik er rekening mee en focus ik me op de mooie dingen die het me brengt: een intenser leven, mensen beter kunnen aanvoelen etc ...” Kortom: er valt perfect mee te leven, als je je eigen 'gebruiksaanwijzing' maar kent en daarnaar leeft.

   

Kenmerken van HSP: 

- verontwaardiging over onechtheid en onrecht

- zoeken naar zingeving

- een gevoel van anders zijn, vervreemding en eenzaamheid

- een buitenbeentje zijn, niet in de pas kunnen en willen lopen

- een diep verlangen om met je creativiteit iets bij te dragen aan de wereld

- een aparte kijk op de dingen

- continu nieuwe dingen willen bijleren

- emotioneel intens

- talent voor crisis

In heel wat gevallen gaat hooggevoeligheid ook samen met hoogbegaafdheid. Belangrijk om dit van jezelf te weten, en jezelf daarin au-serieux te nemen.

   

“Waarom komen deze mensen vaak bij me terecht? Omdat mensen die hooggevoelig en/of hoogbegaafd zijn er meer last van hebben als 'het niet klopt'. Crisis blijkt dan vaak de weg naar meer authenticiteit”, verklaart Van de Water.

   

Genetisch bepaald

   

Dankzij het werk van de Amerikaanse psychologe Elaine Aron is hooggevoeligheid sinds 1996 een bekend begrip geworden. Haar boeken openden bij vele mensen de ogen en hebben voor een golf van herkenning gezorgd, haar grote verdienste. Hooggevoeligheid blijkt aangeboren en genetisch bepaald te zijn. Blijkbaar hebben HSP’s een gevoeliger zenuwstelsel en worden hierdoor intern en extern sterker geprikkeld dan de doorsnee mens.

   

HSP-ers hebben sneller last van: 

- lange werkdagen

- stress

- drukke werkomgeving

In praktische zin is het volgens Aron belangrijk dat HSP's zich bewust worden van die aangeboren eigenschap en dat ze hun levenswijze daaraan aanpassen. Dat wil zeggen: meer rust nemen, vaker alleen zijn of de natuur opzoeken en overprikkeling (zoals drukke, competitieve omgevingen) beperken. Ook dienen zij schuld- of minderwaardigheidsgevoelens over hun inherente beperkingen los te laten en doen HSP's er beter aan niet te trachten zich te conformeren aan het gedrag van niet-HSP's.

   

Positieve eigenschappen

   

Omdat hun hooggevoeligheid HSP’s in staat stelt informatie onder de juiste omstandigheden (een rustige werkomgeving zonder een overmaat aan druk en kritiek en overdreven toezicht) beter en uitgebreider te verwerken, kunnen zij aanzienlijk aan de samenleving bijdragen, aldus Aron. Door deze positieve waardering van en betere omgang met de aangeboren kwaliteiten zullen veel HSP's daarom een gelukkiger geestelijk leven leiden.

   

Hooggevoeligheid brengt volgens haar veel waardevolle eigenschappen met zich mee waardoor HSP's bijvoorbeeld vaak de 'ideale werknemer' zijn: consciëntieus, loyaal, gericht op kwaliteit en met een hoog inzicht in mensen en processen. Daarnaast constateert Aron uit onderzoek dat HSP's zich meer dan gemiddeld aangetrokken voelen tot kunst, wetenschappen en adviserende of verzorgende taken. HSP’s zijn in mindere mate geschikt voor allerhande leidinggevende functies en/of competitieve beroepen.

   

Bron: job.at, Katrin Van de Water.

Katrin Van de Water is carrièrecoach en oprichter van Passion for Work. Ze begeleidt hoogopgeleide 30- en 40-ers die worstelen met hun loopbaan. Vaak willen ze iets anders, maar weten niet wat. Soms weten ze waar ze van dromen, maar durven de stap niet te zetten. Ze werkt vanuit de filosofie van Personal Branding. Vraag het gratis eBook aan door je naam en mailadres te registeren op www.passionforwork.net 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.