Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 28 april 2019 @ 19:23 door Calamandja , 925 keer bekeken

In mijn vorige artikel beschreef ik 3 veelvoorkomende kenmerken en uitdagingen van hooggevoelige mensen. Gelukkig brengt je hooggevoeligheid ook veel talenten en kwaliteiten met zich mee! En hoe meer je om leert gaan met de uitdagingen van je gevoeligheid, hoe meer die kwaliteiten tot uiting kunnen komen en hoe meer je ook zelf van je gevoeligheid kunt genieten. Wat zijn die kwaliteiten en talenten van je hooggevoeligheid? Ik noem er vijf:

1. Diepe verbindingen

Allereerst kun je door je hooggevoeligheid op diep niveau verbinden met andere mensen, met de natuur en met jezelf. Veel hooggevoelige mensen kunnen enorm genieten van de natuur en voelen een diepe verbinding met dat wat ‘mooi’ is: kunst, natuur en mensen die ze liefhebben. Je kunt daardoor diep geraakt worden en intens genieten van dat wat op je pad komt.

2. Intuïtie

Het op dieper niveau kunnen verbinden geldt ook voor de verbinding met jezelf en je eigen intuïtie. Ik zie je intuïtie als de communicatie tussen jou (in je lichaam, vanuit je menselijke perspectief) en een deel van jou dat een hoger perspectief heeft (noem het je ziel, hoger zelf of hogere wijsheid). Je intuïtie is meestal heel subtiel. Je gevoeligheid zorgt ervoor dat je de stem van je intuïtie kunt horen of voelen en daarnaar kunt handelen. Zonder je gevoeligheid zou je als het ware oogkleppen op hebben en je intuïtie veel minder goed kunnen waarnemen.

3. Creativiteit

Hooggevoelige mensen zijn vaak van nature creatief. Ook dat komt voort uit die verbinding met jezelf en je intuïtie. Door middel van creativiteit geef je handen en voeten aan iets wat ontastbaar is: een idee of een gevoel. Soms uit zich dat in beeldende kunst, in muziek of in de mogelijkheid om teksten of poëzie te schrijven. Wel kan het zo zijn dat je door je opvoeding of andere eerdere ervaringen die creativiteit geheel of gedeeltelijk hebt afgesloten.

4. Het hele plaatje overzien: innovatief en out-of-the-box denken

Als je hooggevoelig bent, verwerk je informatie op een dieper niveau. Je denkt dieper en breder. Gaat verder dan anderen. Je overziet het hele plaatje of kunt juist helemaal inzoomen op een detail dat de aandacht behoeft. Dat in combinatie met creativiteit zorgt er vaak voor dat hooggevoelige mensen innovatief genoemd worden.

5. Spiritualiteit, compassie en inzicht

Veel hooggevoelige mensen raken geïnteresseerd in spiritualiteit omdat ze voelen dat er ‘meer is’ en gaan op onderzoek uit. Daardoor krijgt hun leven nog een andere, diepere dimensie en zijn ze in staat om vanuit compassie en inzicht naar anderen en naar de wereld te kijken. Hooggevoelige mensen brengen door hun diepere inzicht en door hun manier van zijn een stem van zachtheid in een wereld die soms hard kan zijn.

Boekentip

Susan Marletta Hart’s 'Voluit leven met hooggevoeligheid' biedt concrete inzichten en oefeningen die je helpen je ware kracht te vinden en deze verder te ontwikkelen wanneer je hooggevoelig bent. Veel mensen ervaren hooggevoeligheid als een last. In dit werkboek staan oefeningen om hooggevoeligheid juist te benutten als hulpmiddel voor zelfontwikkeling. Een gids vol praktische handvatten om je leven als hooggevoelige ook echt voluit te kunnen gaan leven.
 
Bron: Irene Langeveld, inspirerendleven.nl, 29 maart 2019Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.