Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 01 maart 2016 @ 17:01 door Calamandja , 1714 keer bekeken

Denk jij meer over de dingen na dan anderen? Merk je wel eens dat je je vooral zorgen lijkt te maken over hoe anderen zich voelen? Heb je liever rustiger, minder chaotische omgevingen?

Als bovenstaande je bekend in de oren klinkt, ben je misschien Hoogsensitief. De persoonlijkheidstrek – die voor het eerst werd onderzocht door dr. Elaine N. Aron, in de vroege jaren ‘90 – komt best veel voor, bij maar liefst een op de vijf mensen. Aron, die meerdere studies en boeken over hoge gevoeligheid geschreven heeft, waaronder "Hoogsensitieve personen - Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt" , heeft ook een zelf-test ontwikkeld om je te helpen bepalen of je Hoogsensitief bent. (Hoogsensitieve mensen worden ook wel HSP genoemd: deze afkorting staat voor “HoogSensitieve Personen”)

 
Terwijl de recente belangstelling voor introversie – goeddeels veroorzaakt door vooraanstaande publicaties over het onderwerp, waaronder Susan Cain’s boek “Stil” – heeft geleid tot meer bewustwording over persoonlijkheidskenmerken die minder stimulans en een hogere gevoeligheid waarderen, merkt Aron toch op dat Hoogsensitieve mensen nog steeds worden beschouwd als de “minderheid.”

Maar “minderheid” betekent niet slecht – Hoogsensitiviteit gaat vaak gepaard met veel positieve eigenschappen.

 

16 Eigenschappen van Hoogsensitieve mensen. 

 

1. Hoogsensitieve mensen hebben diepere gevoelens

Een typerende eigenschap van Hoogsensitieve mensen is de mogelijkheid om dieper te voelen dan hun minder gevoelige leeftijdsgenoten. “Ze verwerken dingen graag op een diep niveau,” vertelt dr. Ted Zeff, schrijver van de "Overlevingsgids voor Hoog Sensitieve Personen".

“Ze zijn zeer intuïtief, en gaan heel diep van binnen om te proberen achter dingen te komen.” 

 

2. Hoogsensitieve mensen zijn meer emotioneel reactief.

Hoogsensitieve mensen zullen in een bepaalde situatie sterker reageren. Ze hebben bijvoorbeeld meer empathie en meer zorgen om de problemen van een vriend, volgens Aron. Ze kunnen zich ook veel drukker maken over hoe iemand anders zal reageren als er iets ergs gebeurt.

 

3. Hoogsensitieve mensen  horen vaak, “Neem de dingen toch niet zo persoonlijk” en “Waarom ben je zo gevoelig?”

Afhankelijk van de cultuur, kan de gevoeligheid worden gezien als een meerwaarde of als een negatieve eigenschap, legt Zeff uit. In sommige van zijn eigen onderzoeken, zegt Zeff dat Hoogsensitieve mannen die hij interviewde uit andere landen – zoals Thailand en India – zelden tot nooit werden gepest, terwijl de HSP’s die hij interviewde uit Noord-Amerika vaak of altijd werden geplaagd.

“Dus veel hiervan hangt van de cultuur af – als tegen iemand wordt gezegd, ‘Oh, je bent te gevoelig,’ wordt dat in bepaalde culturen juist als een meerwaarde beschouwd”, zegt hij.

 

4. Hoogsensitieve mensen sporten liever in hun eentje .

Hoogsensitieve mensen kunnen de neiging hebben teamsport te vermijden, omdat ze het gevoel hebben dat iedereen ze aanstaart, zegt Zeff. De meeste van de HSP’s die hij in zijn onderzoek interviewde, gaven de voorkeur aan solosporten als fietsen, hardlopen en wandelen boven teamsporten. Dit is geen wet van Meden en Perzen, er zijn zeker hoogsensitieve mensen wiens ouders voor een begripvolle ondersteundende omgeving hebben kunnen zorgen, wat voor de HSP’er de stap naar groepssport zou vergemakkelijken, aldus Zeff.

 

5. Hoogsensitieve mensen doen er langer over een beslissing te nemen.

Hoogsensitieve mensen zijn zich meer bewust van subtiliteiten en details die het nemen van  beslissingen moeilijker maken, zegt Aron. Zelfs als er geen “goede” of “foute” beslissing is – zo zijn er bijvoorbeeld geen “foute” ijssmaken – zullen hoogsensitieve mensen nog steeds langer over hun keuze doen, omdat ze alle mogelijke gevolgen overwegen. Het advies van Aron om hiermee om te gaan:

“Neem zo veel tijd om te beslissen als de situatie toelaat, en vraag om meer tijd als je het nodig hebt en je het jezelf kan veroorloven,”

schrijft ze in een uitgave van haar Comfort Zone nieuwsbrief. “Probeer je nu voor een minuut, uur, dag of zelfs week voor te stellen dat je een bepaalde keuze hebt gemaakt. Hoe voelt dat? Vaak zien de dingen er aan de andere kant van een besluit heel anders uit, en dit geeft je de kans om het je heel helder voor te stellen.” Met één uitzondering: zodra een HSP eenmaal heeft besloten wat in een bepaalde situatie de goede en verkeerde keuze zijn, zal hij of zij die “goede” beslissing in het vervolg makkelijk maken.

 

6. HSP’s raken trouwens vreselijk overstuur van een ‘verkeerde’ beslissing.

Je kent dat ongemakkelijke gevoel wel als je je beseft dat je een verkeerde beslissing hebt genomen? Voor Hoogsensitieve mensen, “wordt die emotie nog versterkt omdat de emotionele reactiviteit hoger is,” legt Aron uit.

 

7. Hoogsensitieve mensen hebben een uiterst goed oog voor detail.

Hoogsensitieve mensen zijn de eersten die de details in een kamer opmerken, de nieuwe schoenen die je aanhebt, of een verandering in het weer.

 

8. Niet alle hoogsensitieve mensen zijn introvert.

Feitelijk is ongeveer 30 procent van de hoogsensitieve mensen extravert, volgens Aron. Ze legt uit dat de HSP’s die ook extravert zijn, meestal opgroeiden in een hechte gemeenschap – of het nu een cul-de-sac is, een klein stadje, of met een ouder die als dominee of rabbijn werkte – en zo met een heleboel mensen zou omgaan.hoogsensitieve mensen

 

9. Hoogsensitieve mensen  werken goed in teams.

Doordat Hoogsensitieve mensen zulke diepe denkers zijn, zijn ze waardevolle werknemers en leden van hun teams, zegt Aron. Ze kunnen echter wel goed geschikt zijn voor posities in teams waar ze niet de uiteindelijke beslissing hoeven te nemen. Bijvoorbeeld, als een hoogsensitief persoon deel uitmaakt van een medisch team, zou hij of zij waardevol zijn bij het analyseren van de voors en tegens van een patiënt met een operatie, waarbij iemand anders uiteindelijk de beslissing zou nemen over de vraag of de patiënt de operatie zou ontvangen.

 

10. Hoogsensitieve mensen zijn vatbaarder voor angst of depressie (maar alleen als ze veel negatieve ervaringen hebben gehad).

“Als je een behoorlijk aantal slechte ervaringen, vooral vroeg in het leven, hebt gehad, zodat je je niet veilig voelt in de wereld of thuis of … op school, dan staat je zenuwstelsel ingesteld op ‘angstig,’ ‘zegt Aron. Maar dat wil niet zeggen dat alle hoogsensitieve mensen  gedoemd zijn om angst te hebben – en in feite helpt het hebben van een ondersteunende omgeving al heel veel om daar tegen te beschermen. Vooral de ouders van hoogsensitieve kinderen moeten zich “realiseren dat het echt geweldige kinderen zijn, maar ze moeten op de juiste manier worden behandeld”, zegt Aron. “Je kunt ze niet over-beschermen, maar je kunt ze ook niet te weinig beschermen. Je moet die precieze balans vinden als ze jong zijn, zodat ze vertrouwen kunnen hebben en het prima kunnen doen.” 

 

12. Irritante geluidjes zijn waarschijnlijk aanzienlijk vervelender voor een HSP.

Natuurlijk is niemand een groot fan van storende geluiden, maar hoogsensitieve mensen zijn over het algemeen toch gevoeliger voor chaos en lawaai. Dat komt omdat ze makkelijk overweldigd worden en overgestimuleerd door te veel activiteit, zegt Aron.

 

13. Gewelddadige films zijn het ergst.

Omdat hoogsensitieve mensen zo super empathisch zijn en zoveel makkelijker overgestimuleerd raken, zijn horrorfilms of films met veel geweld niet echt geschikt voor hen, zegt Aron.

 

14. Hoogsensitieve mensen huilen sneller.

Daarom is het belangrijk voor hoogsensitieve mensen zich in situaties te begeven waarin ze niet zullen ‘afgaan’ als ze snel huilen, zegt Zeff. Als hun vrienden en familie beseffen dat ze gewoon zo zijn – ze huilen makkelijk – en die vorm van expressie ondersteunen, dan zal dat “makkelijke huilen” niet worden gezien als iets beschamends.

 

15. Hoogsensitieve mensen hebben bovengemiddelde manieren.

Hoogsensitieve mensen zijn ook zeer gewetensvolle mensen, zegt Aron. Daardoor zijn ze vaak attenter en hebben ze goede manieren – ook valt het hen eerder op als anderen zich niet zo netjes gedragen. Hoogsensitieve mensen kunnen zich bijvoorbeeld heel erg bewust zijn van waar hun wagentje is in de supermarkt – niet omdat ze bang zijn dat iemand iets van ze zal stelen, maar omdat ze het heel onbeleefd zouden vinden als hun karretje iemand anders in de weg zou staan.

 

16. De gevolgen van kritiek komen een stuk sterker binnen bij Hoogsensitieve mensen

Hoogsensitieve mensen reageren heviger op kritiek dan minder gevoelige mensen. Als gevolg daarvan kunnen zij bepaalde tactieken toepassen om die kritiek voor te zijn, met inbegrip van please-gedrag (zodat er niets meer te bekritiseren valt), zichzelf als eerste verwijten te maken, of bronnen van kritiek volledig uit de weg te gaan, aldus Aron.

“Mensen kunnen iets negatiefs zeggen, [en] een niet-HSP [Hoogsensitief persoon] kan zeggen: ‘Het zal wel,’ en het heeft geen invloed op ze,” zegt Zeff. “Maar een HSP raakt het veel dieper.”

Zoals hoogsensitieve mensen vaak het liefst alleen sporten, zo zullen ze ook graag in hun eentje werken. Zeff zegt dat veel hoogsensitieve mensen graag vanuit huis of als zelfstandige werken, omdat ze dan de stimuli in hun werkomgeving kunnen controleren. Voor diegenen zonder de luxe hun eigen flexibele werkschema’s (en omgeving) te kunnen inrichten, geeft Zeff aan dat hoogsensitieve mensen waarschijnlijk prettiger werken in een kantoorhokje -waar ze meer privacy hebben en minder lawaai – dan in een grote open werkruimte.

 

Bron: nieuwetijdskind.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.