Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 23 oktober 2018 @ 20:02 door Calamandja , 816 keer bekeken

Ben jij een hoog sensitief persoon (HSP)? Dan weet je vast dat je dagdagelijkse leven heel uitdagend kan zijn. 15-20% van de bevolking is een HSP, en toch wordt er weinig gedaan om hen te helpen.
Als een HSP, zal je vinden dat je snel overbelast wordt door prikkels, zoals luid lawaai, sterke geuren, felle kleuren, grote mensenmassa’s en je zal waarschijnlijk vaak de nood voelen om eventjes weg te gaan bij anderen voor een tijdje. Hier hebben wij tien tips om je beter te doen omgaan met hoog sensitiviteit.

1. First things first

Wees niet ontmoedigd omdat je een HSP bent. Feit is dat HSP’s unieke mensen zijn met een aantal versterkte gaven. Het is zeer waarschijnlijk dat je, als een HSP, creatief, attent, medelevend en zorgzaam bent. Je bent beter afgestemd op andere mensen, met dieren en de omgeving. Zie je hogere gevoeligheid niet als iets dat je zal tegenhouden, je zou eerder moeten zien dat niet-HSP’s in het nadeel zijn op vele vlakken. Je hoeft niet te veranderen, je bent gewoon bewuster van je eigen krachten.

2. Verzorg jezelf goed

Waarschijnlijk de belangrijkste tip die je zal helpen omgaan met jouw hoog sensitiviteit, is ervoor te zorgen dat je genoeg slaap krijgt. Een gebrek aan slaap zal betekenen dat je moe en geïrriteerd bent, en gevoelig bent aan een slecht humeur en opvliegendheid. Genoeg slaap hebben zal je in staat stellen om te gaan met de druk in je dagdagelijkse leven. Zorg voor een regelmatig uur bij het slapengaan en verzeker jezelf een slaap tussen 7 en 9 uren. Je zorgt er best voor dat je kamer koel, proper en vrij van elektronische apparaten is. Omdat je extreem gevoelig bent aan het licht van een alarmklok of de energie van je mobiele telefoon of andere apparaten.

3. Eet goed

Het is van vitaal belang dat je voortdurend energiereserves behoudt en je bloedwaarden op hetzelfde niveau blijven. Om dit te doen eet je best evenwichtige maaltijden en gezonde snacks op regelmatige tijdstippen. Eet zoveel mogelijk fruit en groenten en breng dit in evenwicht met koolhydraten, proteïnen en sommige vetten. Natuurlijke suikers zijn het best – probeer verwerkt voedsel of kunstmatige suikers en additieven te vermijden. Als je een gebrek hebt aan vitamines of mineralen, is het ok om supplementen te nemen, maar de voorkeur zou altijd moeten uitgaan naar natuurlijke bronnen, indien mogelijk.

4. Vermijd stimulansen

Gezien je probeert goed te eten, is het belangrijk dat je stimulansen uit je dieet haalt. Deze hebben de neiging om je nerveus te maken of je een kunstmatige energieboost te geven waarop een dip altijd volgt. Vermijd of beperk je inname van cafeïne, nicotine, alcohol en drugs.

5. Identificeer je triggers

Je zal beter kunnen omgaan met je hoog sensitiviteit als je herkent en begrijpt welke je individuele triggers zijn, omdat deze verschillend zullen zijn voor alle HSP’s. Voor jou kan het luide rock muziek zijn, voor een vriend een druppende kraan. Jij hebt misschien moeite met het bekijken van bokswedstrijden terwijl iemand anders F1-races niet kan uitstaan.

Als je weet dat grote bijeenkomsten je het moeilijk maken, dan is het logisch dat je zaken vermijdt of beperkt zoals feestjes, sportwedstrijden, huwelijken etc. Je moet kunnen begrijpen wat het is dat je op het randje brengt, je vermoeid doet voelen en je de nood geeft voor wat fatsoenlijke rusttijd. Anderzijds, als er iets is die je kalmeert zoals lengtes zwemmen, alleen wandelen in het bos of tijd doorbrengen met dieren, zorg dan dat je dat genoeg doet.

6. Zoek je veilige plekje

Als jij een HSP bent, dan is het heel belangrijk dat je een veilige plek hebt waar je kunt recupereren van een zware dag of ervaring. Als je alleen woont kan dit je hele huis zijn, maar indien dit niet het geval is overleg je misschien best met je huisgeno(o)t(en) voor een ruimte voor jezelf die je kan gebruiken om je terug te trekken als het eventjes te veel wordt.

Het houdt steek indien je plekje een leefruimte is, met een zitbank of een slaapkamer. Indien dat niet mogelijk is, sluit jezelf op in de badkamer en neem een warm bad met essentiële oliën, leg wat kaarsen aan en laat wat relaxerende muziek afspelen.

Als een HSP zal je veel rust nodig hebben om te herstellen van zintuigelijke stress, dus een bad is fantastisch, net als een boek lezen, een film bekijken waarvan je weet dat je ervan zal genieten. Tijd die je doorbrengt in de natuur is altijd de moeite voor een HSP, dus ga naar buiten en neem de tijd voor een bezinnende wandeling.

7. Plan recuperatietijd

Als je weet dat je het heel druk gaat hebbenvoor een of andere reden, misschien op het werk, op een conferentie of een weekendje weg met de familie, plaats dan wat recuperatietijd in je planning. Deze tijd zal je kunnen gebruiken om op jezelf je batterijen terug op te laden, nadat je die opgebruikt had!

8. Gebruik gedimde lichten

Lichtprikkels zijn een stap te ver voor vele HSP’s. Probeer plaatsen te vermijden zoals supermarkten, parkings en winkels die felle lichten gebruiken. Verzeker jezelf ervan dat je veilige plekje verlicht wordt door dimlichten want dit zal de over stimulatie van je zintuigen beperken.

9. Zoek verandering

Mensen die geen HSP’s zijn zullen luid lawaai, sterke geuren of andere prikkels die jou storen niet opmerken. En zij zullen niet meteen begrijpen hoe deze zaken een effect kunnen hebben op jou. Je moet verandering vragen als je dit niet op jezelf kan veranderen (Bv op het werk of in een gedeeld huis). Je hoeft niet bikkelhard te zijn, maar probeer op je strepen te staan. Probeer in ieder geval het probleem uit te leggen en zoek begrip van anderen.

10. Kom te weten wat jou gelukkig maakt

Eens je jezelf begrijpt als een HSP, zal je herkennen hoe uniek je bent als een individu. Ga geleidelijk aan weg van wat er van jou verwacht wordt en doe waar jij zin in hebt. Betekent dit dat je in de buitenlucht tijd moet doorbrengen met dieren en de natuur, of je huis opruimen en de muren in zachte, neutrale kleuren verven, doe dat dan. Je zal je rustiger voelen en beter kunnen omgaan met de wereld, wat geen slechte zaak kan zijn.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.