Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 01 februari 2014 @ 22:58 door Calamandja , 2452 keer bekeken

Hoogsensitiviteit, ook wel hooggevoeligheid of HSP genoemd. Voor sommige is het een vloek voor anderen een gave. 

Veel mensen zijn zich er niet van bewust in welke mate hoogsensitiviteit bij hen aanwezig is. Ongeveer 20% van de bevolking kan spreken van een vorm van hooggevoeligheid. Zolang je niet bewust bent van je eigen mate van (hoog)gevoeligheid zal je altijd ten rade gaan bij jezelf als je niet lekker in je vel zit. Je probeert een verklaring bij jezelf te vinden voor alle gevoelens, gedachtes en sensaties die je ervaart, vooral als dit als niet prettig wordt ervaren. Dit kan nogal frustrerend en zelf desctructief werken want heb je er ooit bij stil gestaan dat deze gevoelens, gedachtes en sensaties ook van een ander of jou omgeving kan zijn?

In welke mate ben jij hoogsensitief?

Toen ik ruim 2 jaar geleden hoorde dat er een naam was voor wat ik ervaar zorgde dit voor een versnellend bewustwordingsproces. Ik ben me gaan verdiepen in hoogsensitiviteit en heb toen veel “aha!” momenten gehad. Wat dat nu precies is, hoogsensitiviteit, daar kun je dus velen boeken over lezen, in het kort komt het erop neer dat: bij hooggevoelige mensen de zintuigen scherper en gevoeliger zijn waardoor prikkels eerder en / of heftiger ervaren kunnen worden.

Dit kan weer gevolgen hebben op het gedrag. Bij bijvoorbeeld druk gedrag zou je kunnen zeggen dat het teveel aan prikkels wordt geventileerd. Bij teruggetrokken gedrag wordt men overweldigd door de prikkels en wordt er stil van. Op het moment dat prikkels niet goed verwerkt worden kan dit zich uiten in klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, slapeloosheid of onrust. Maar pijnen kunnen ook overgenomen worden van iemand, die zich in de nabijheid van een hoogsensitieve persoon bevindt, zonder dat men zich hiervan bewust hoeft te zijn.

Snap je nu waarom het zo belangrijk is om je bewust te zijn in welke mate jij (hoog)sensitief bent. Sinds ik dit weet voel ik me veel beter omdat ik de prikkels van anderen of mijn omgeving veel makkelijker kan laten voor wat het is. Ik ga niet constant meer bij mezelf op zoek naar antwoorden of oplossingen. Door jezelf en daarmee je eigen gevoelens, gedachtes en ontwikkelthema’s te herkennen heb je dus al een groot gedeelte opgelost waardoor je deze eigenschap veel meer als een gave kan gaan ervaren.

Hoogsensitiviteit een gave of vloek?

Als prikkels of indrukken eerder worden waargenomen dan dat ze merkbaar zijn voor anderen personen is dit moeilijk uit te leggen aan anderen. Dit komt omdat andere personen de indrukken nog niet ontvangen hebben dus is het in hun beleving nog niet aanwezig en dus bestaat het niet voor hun. Wat een voorbarige conclusie kan inhouden: dat alles verzonnen wordt. Terwijl het gewoon een verschil in beleving is van een hoogsensitief persoon en een ‘normaal’ persoon. Wat dus niet betekent dat als iets niet zichtbaar is, dat het dan ook niet bestaat.

In de training van gisteren, waarin het merendeel hoogsensitief was is er gevraagd welke nadelen en voordelen er worden ervaren, hier kwam o.a. uit:

Voordelen:

- sfeer neerzetten;

- inspelen op (onuitgesproken) behoeftes;

- wanneer je er voor jezelf mee leert om gaan is het een rijkdom;

- sterk inlevingsvermogen;

- improviseren en kunnen inschatten in dat wat juist wel of niet gedaan moet worden;

- de ander op een dieper niveau begrijpen (zelfs wanneer zij dit niet door hebben);

- overal doorheen prikken, tot de kern gaan;

- goed geheugen, beelddenken;

- sterk intuïtie en voorspellende inzichten.

Nadelen:

- kwetsbaarheid;

- vaak gevoelig voor drukte, harde geluiden, fel licht, geuren en smaken;

- veel prikkels en meer tijd nodig om deze te verwerken;

- beïnvloedbaar;

- pijnklachten van andere over kunnen nemen.

Toen ik er voor het eerst achter kwam dat er meer mensen waren met zogenaamde hoogsensitiviteit was dit voor mij een verlichting. Ik voelde me niet langer meer raar en begon steeds meer de voordelen van deze eigenschap te ervaren. Nu zie ik het echt als een gave, met name ook in mijn werk als coach maakt het mijn werk doeltreffender en krijgt het veel meer diepgang en kom ik vaker tot de essentie van het probleem.

Tijd investeren in jezelf 

Het heeft me wel een tijd gekost om hier mee leren om te gaan en deze ontwikkeling is nog steeds gaande. Het is een kwestie van tijd investeren in je eigen ontwikkeling om jezelf nog beter te leren kennen en begrijpen, waardoor je automatisch sterker in je eigen kracht komt te staan. Hoe je hier mee om leert te gaan is afhankelijk van je eigen behoeftes en in welke mate jij je hoogsensitiveit ervaart. Bij deze 8 HSP tips:

1. Stel jezelf open in een veilige omgeving

Wanneer je jezelf ergens veilig voelt, bijvoorbeeld bij je vrienden of familie kan het helpen om je hooggevoeligheid te bespreken zodat je elkaar beter leert begrijpen. Doe dit niet overal want niet iedereen staat er voor open en dat maakt je zeer kwetsbaar.

2. Eigen grenzen kennen

Leer jezelf kennen en daarmee ook je eigen grenzen. Wat kun je wel aan, wat niet? Waar heb je behoefte aan, waar heb je geen behoefte aan? Weet wanneer het je teveel wordt en speel hier nog voordat je er last van krijgt op in. Dit kan in het begin lastig zijn, maar wanneer je hier bewuster van wordt zal het je steeds beter lukken.

3. Jezelf (energetisch) afsluiten

Door jezelf af te sluiten van de prikkels om je heen blijf je veel makkelijker in je eigen energieveld. Prikkels komen dan niet langer binnen en dit geeft je meer rust en kracht. Jezelf afsluiten kun je op verschillende manieren doen, in het artikel: jezelf afsluiten voor negatieve energieen, lees je hier meer over.

4. Jezelf terugtrekken

Wanneer het je allemaal even iets te veel wordt is het verstandig om jezelf tijdelijk terug te trekken door jezelf af te zonderen van die overprikkelende persoon of omgeving. Dit kun je op verschillende manieren doen zoals een wandeling door de natuur, naar muziek luisteren, schrijven, rustgevende wierook aansteken, noem maar op.

5. Mediteren

Mediteren blijft voor mij een van de beste en belangrijkste manieren om dichter bij mezelf te komen. Waardoor je dus veel sneller door hebt of iets van jou is of van een ander. Je komt door te mediteren veel meer in je eigen kracht te staan en het helpt prikkels makkelijker en sneller te verwerken. Door de dag te beginnen en te eindigen met jezelf zul je al snel veel meer rust ervaren. Er zijn verschillende technieken om deze stilte in jezelf te ervaren en je energieveld op te schonen en te verfrissen met nieuwe levende eigen energie.

6. Aarden en ademhalen

Aarden is een goede manier om weer terug te komen in je eigen energieveld/kracht. Stevig met beide voeten op de grond staan en met behulp vanademhalingsoefeningen weer tot rust komen. Nog beter is om direct contact te maken met de aarde door met je blote voeten op het liefst vochtig gras te staan. Het werkt dan niet alleen rustgevend maar ook versterkend voor je lichaam, hierover meer in het artikel: Maak contact met de aarde.

7. Humor

Probeer het vooral ook allemaal niet te serieus te nemen. Je hoeft niet met elke sensatie of prikkel iets te doen. Door de spanning los te breken met humor kun je het gemakkelijker van je af zetten. Een gezonde vorm van sarcasme kan helpen of gewoon wat ronddollen of gek doen is zeker niet verkeerd. Houd de plezier erin en besef dat je deze gave enigszins kunt in- en uitschakelen wanneer jij dat wilt.

8. Lief zijn voor jezelf

Het merendeel in mijn leven heb ik me oververantwoordelijk gevoeld. Ik weet als geen ander hoe moeilijk het soms is om prikkels of indrukken te negeren. Soms liggen ze er voor het oprapen, ‘daar! recht voor je neus?, waarom doet niemand iets?’. Begrijp dat het niet altijd aan jou is om problemen of situaties op te lossen. Geef anderen ook de kans om zichzelf te ontwikkelen en neem niet de verantwoordelijkheden van anderen over. Je zult dan wellicht steeds vaker mensen onderuit zien gaan of fouten zien maken die jij allang had kunnen voorkomen. Het is dan niet jouw schuld dat het mis is gegaan. Het is namelijk niet altijd aan jou om er iets mee te doen. Jij bent alleen verantwoordelijk voor jezelf en die ander is ook alleen verantwoordelijk voor zichzelf. Wees lief voor jezelf en geef anderen het recht op hun eigen ontwikkelingsproces.

Herken jij hoogsensitiviteit bij jezelf? 

Weet dan dat je zelf kunt bepalen hoe je hier mee om wilt gaan. Door lief te zijn voor jezelf en jezelf centraal te stellen zal het je veel gemakkelijker lukken om hoogsensitiviteit in te zetten als een gave.


Met bewuste groet,

vanwege Gretta Martina; meer info op leefbewust.nuReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.