Blog
Geplaatst op zondag 21 januari 2018 @ 20:52 door Calamandja , 1121 keer bekeken
Hoe kun je lichter leven? Hoe laat je los wat jou zwaarte geeft als hooggevoelig persoon? In Jolijn Hendriks’ nieuwe boek Puur lichter leven, een vervolg op Puur hooggevoelig, gaat ze in op uitdagingen waarmee hooggevoelige mensen te maken krijgen. Aan de hand van praktische tips, oefeningen en praktijkvoorbeelden maakt Jolijn duidelijk hoe je je leven in eigen hand kunt nemen en zwaarte los kunt laten. Hieronder vind je 10 tips geïnspireerd op Jolijns boek.
Het is belangrijk om een balans te vinden in bezigheden die je energie geven en dingen die energie kosten. Hooggevoelige mensen verliezen energie door te piekeren en het gevoel te hebben dingen te ‘moeten’. Activiteiten die juist energie opleveren zijn bezig zijn in de natuur, creatief zijn en het onderhouden van warme contacten. Ook is het van belang in de gaten te houden of de meest nabije mensen in je leven gevers of nemers zijn. Het kan namelijk erg energievretend zijn om veel nemers in je directe omgeving te hebben. Kies hoeveel tijd je met ze doorbrengt.
Zwaarte van buitenaf heeft ongemerkt invloed op hoe je je voelt. Spanningen, ruzies en verdriet komen intens binnen wanneer je hooggevoelig bent. Niet alleen is het niet prettig wanneer je aanvoelt dat een omgeving niet harmonisch is, het kan ook veel onrust en spanning veroorzaken. Hooggevoelige mensen voelen zich over het algemeen erg verantwoordelijk en willen de harmonie graag behouden. Probeer te accepteren dat spanningen er soms zijn en ga niet overmatig controleren, want dit levert alleen maar meer zwaarte op.
Hooggevoelige mensen kunnen heftig reageren op zwaarte in de wereld, zoals politieke spanningen, geweld, natuurrampen en hongersnood. De psychische impact hiervan uit zich in het hebben van schuldgevoelens en een gevoel van machteloosheid. Een fysieke reactie, zoals hoofdpijn of buikpijn, komt ook vaak voor. Vaak helpt het om de informatie die je tot je krijgt via kranten, radio en televisie te vermijden of in ieder geval te beperken. Voel je niet schuldig als je niet van alles op de hoogte bent, maar maak keuzes in welke informatie je tot je neemt.
Voor een hooggevoelig mens kan het af en toe voelen alsof je zintuigen wijd openstaan, waardoor je veel indrukken te verwerken hebt. Zeker in onze huidige maatschappij ligt het prikkelniveau heel hoog. Wanneer je voelt dat je overbelast bent, sluit je zintuigen dan even af en neem een moment rust. Zo geef je je lichaam de mogelijkheid te ontladen.
Het opkroppen van woede of verdriet geeft spanningen in je lichaam. Daarom is het belangrijk te proberen jezelf en anderen zoveel mogelijk te vergeven. Vergeving geeft rust en schept ruimte in je hart. Door te vergeven los je oude verkramping op die ontstaan is door kwetsing. Dit betekent echter niet dat je je gevoelens niet mag uiten. Leer luisteren naar de emoties die je bewust of onbewust onderdrukt, want dit zal vrijheid en innerlijke kracht opleveren en het uiteindelijk makkelijker maken te vergeven.
Als je hooggevoelig bent doe je er goed aan om genoeg tijd voor jezelf in te plannen. Plan niet alleen tijd in voor ontspanning, maar besteed die tijd ook echt aan jezelf. Gebruik stilte om te luisteren naar je lichaam en te voelen wat er in je omgaat en waar je behoefte aan hebt. Hooggevoelige mensen zijn namelijk meer bezig met de gevoelens van anderen dan met wat ze zelf voelen.
Pijn en relatie- en bindingsangst kunnen een herhalend patroon worden en je relaties zwaarte geven. Wees je bewust van jezelf en ruim op wat je vanuit je basis aan zwaarte hebt meegenomen, zodat je aan een gezondere basis kunt gaan werken. Zo is het belangrijk om je grenzen te leren stellen en ze goed aan te voelen. Wees hierbij niet bang voor afwijzing. Ook zul je moeten leren luisteren naar je lichaam en intuïtie. Dit gaat het beste wanneer je genoeg rust neemt; door rust sta je beter in contact met je gevoel en zul je subtiele signalen op tijd aanvoelen.
Hoewel acceptatie voor iedereen lastig kan zijn, gaat hier bij hooggevoelige mensen al gauw een innerlijke worsteling aan vooraf. Dit is zeker niet slecht. Soms heb je als mens enige zwaarte nodig om tot de kern te komen en eraan herinnerd te worden hoe je wilt leven. Een situatie accepteren is niet zwak of passief, maar duidt juist op actie; je kiest voor omstandigheden en gaat erin mee.
Hooggevoelige mensen zijn gevoelig voor een traumareactie in hun lichaam vanwege hun intense opname van prikkels. Het is belangrijk dat het lichaam dit kan uitdrukken zodat het traumagevoel losgelaten kan worden. Een trauma verwerken kan op verschillende manieren, maar vooral de natuur is voor veel hooggevoelige mensen een middel om spanning af te laten vloeien. Leven met je trauma houdt in dat je probeert je wonden te verzorgen in plaats van te overleven ondanks je wonden.
Hooggevoelige mensen beleven alles heel intensief, waardoor ze ook intens kunnen genieten. Een hooggevoelig systeem stelt je in staat om oog en oor te hebben voor kleine, alledaagse dingen en daar intens van te genieten. Door te werken aan een gezonde en goede basis, kun je gaan bouwen aan een lichter leven en zul je je steeds meer richten op het positieve. Wil je meer lezen? Je kunt het boek hier bestellen!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.