Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 23 maart 2017 @ 23:17 door Calamandja , 1416 keer bekeken

Mensenmassa’s, felle lichten, intense geluiden of chaos: misschien raak je erdoor overweldigd en krijg je een vol hoofd, ervaar je intense emoties zoals boosheid of verdriet of wordt je prikkelbaar en put het je uit. Sommige plekken roepen dit van nature meer op ten opzichte van andere plekken.

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP nemen prikkels intenser waar. Dit heeft voordelen, zoals dat ze extra kunnen genieten van prikkels. Als een HSP zijn of haar hooggevoeligheid nog niet goed beheerst, kan dit ook tot nadelen leiden. Sommige plekken kunnen bakken met energie kosten. Dit is niet alleen voor introverte, maar ook voor extraverte HSP het geval.

 

Hieronder volgt een overzicht van plekken die HSP veel energie kunnen kosten en moe kunnen maken, in willekeurige volgorde weergegeven. Sommige plekken komen ongevraagd op je pad (bijvoorbeeld als een dierbare ziek wordt en je diegene wilt ondersteunen), sommige plekken worden soms bewust gekozen. Je ervan bewust worden welke plekken energie vreten, maakt dat je er ook wat aan kunt doen!

 

1. Ziekenhuizen
Ziekte geeft, in tegenstelling tot gezondheid, van nature geen energie. In een ziekenhuis stapelt energie van zieke mensen zich als het ware energetisch op; energie van zieke mensen kan soms ook zelfs blijven ‘hangen’ als zij zijn ‘ontslagen’ uit het ziekenhuis. HSP kunnen energie van zieke mensen waarnemen en soms zelfs overnemen. Dit kan veel energie vreten.

 

2. Hospices
De energie is een hospice is van nature niet vrolijk en energiegevend. Voor een HSP kan het een zware klus zijn om hier te verblijven en een dierbare bij te staan, zonder zelf depressief te raken en energie van andere dierbaren, personeel en of diegene die gaat overlijden niet over te nemen.

 

3. Wachtruimtes bij de dokter, tandarts of apotheek
In de wachtruimte bij een dokter, tandarts, apotheek of andere zorgaanbieder kan de energie gespannen zijn; sommige mensen zijn zenuwachtig voor hun afspraak en bang wat hen eventueel te wachten staat. Bij de apotheek kan de energie ook zwaar zijn; mensen halen immers producten op voor hun ‘zieke’ zelf en/of anderen. Dit kost energie.

 

4. Begraafplaatsen
Op begraafplaatsen en crematie-plaatsen kan de energie zwaar zijn. Niet alleen doordat er verdrietige mensen zijn geweest die hun dierbare hebben begraven of hebben gecremeerd, maar ook omdat er soms energie van overledenen (entiteiten) kan blijven hangen.

 

5. Stations, vliegvelden, overvolle treinen en bussen
Op stations zoals Amsterdam en Utrecht CS en vliegvelden komen vaak massa’s mensen van over de hele wereld. Deze mensen brengen ook allerlei energie met zich mee, net zoals bijkomende reisstress. Als HSP dicht op anderen staan of naast anderen zitten, kunnen ze zich benauwd en opgelaten voelen en snakken naar frisse lucht.

 

6. Grote steden
Grote steden zoals Amsterdam of andere wereldsteden inclusief bijbehorende drukke musea kunnen imponerend zijn: niet alleen door de mensenmassa’s die er aanwezig zijn, maar ook door de geschiedenis. Misschien neem je paranormaal niet zulke vrolijke momenten uit de geschiedenis waar. Helemaal op plaatsen waar weinig respect is voor religies, vrouw/man zijn evenals seksuele geaardheid en huidskleur kan de sfeer grimmig zijn; HSP kunnen hier veel last van hebben.

 

7. Overvolle restaurants
Lang in de wachtrij staan voordat je eindelijk aan de beurt bent bij een massale snackbar zoals MC Donalds en vervolgens je maaltijd onder felle lampen onder het ‘genot’ van gillende of rennende kinderen eten kan veel HSP afschrikken en overweldigen. In sommige restaurants worden HSP enorm afgeleid door achtergrondmuziek, of gepraat, gelach en energie van andere aanwezigen. Ze kunnen vermoeider terugkomen van een bezoek aan een restaurant, dan voordat ze erheen gingen.

 

8. Casino’s
Niet alleen de felle lichten en geluiden van apparaten kunnen intens zijn, maar ook de energie van de vele mensen die aanwezig kunnen zijn. Sommige aanwezige mensen zijn eenzaam verdrietig, wanhopig en/of verslaafd aan gokken; deze energie geeft van nature geen energie.

 

9. Kermis of grote pretparken
 

10. Discotheken, clubs en festivals
In discotheken, clubs en op festivals en sommige concerten (vooral in stadions) staat het geluid vaak hard; zo hard dat een gesprek vaak lastig is zonder te schreeuwen. HSP houden vaak van een diepgaand gesprek; dat is nauwelijks tot niet mogelijk tijdens uitgaan. Daarnaast kunnen lichten intens fel en knipperend zijn, wat voor een HSP overweldigend kan zijn. Mensen staan verder vaak hutje mutje op elkaar; in combinatie met drugs zoals alcohol kan hierdoor de sfeer niet optimaal zijn. HSP houden vaak van oprechtheid. Ze hebben vaak het gevoel als er alcohol in het spel is, dit ‘masker‘ creëert waardoor ze iemands ‘echte zelf’ niet meer kunnen waarnemen. HSP kunnen bovendien sneller last van rooklucht en temparatuurverschillen hebben en het bijvoorbeeld erg warm krijgen in een club. Sommige HSP vinden bovendien sommig entertainment zoals drankspelletjes vernederend. Bij sommige concerten worden HSP zo overweldigd door de energie van de maker(s) en/of uitvoerder(s) dat ze er niet meer van kunnen genieten.

 

11. Warenhuizen of supermarkten
Als een HSP  boodschappen gaat doen in een grote supermarkt, op een drukke dag in de supermarkt of op de gewone markt kan dit dit overweldigend zijn vanwege felle lichten, geluiden van kassas’ of geluiden en geuren van koelinstallaties en vele producten.

Elk product bevat een eigen energie die wordt versterkt door de energie van de bedenker(s), maker(s), vervoerder(s) en verkoper(s). Als iets tweedehands is, bijvoorbeeld in een onoverzichtelijke en chaotische antiekwinkel of kringloopwinkel, komt daar ook nog de (vaak emotionele) energie van de vorige eigenaar(s) aan te pas. Deze energie kan soms zwaar zijn. Bovendien kan een HSP van slag raken door elektromagnetische straling van een product.

Een warenhuis of shopping mall waar alles te koop is kan handig lijken, evenals grote woonboulevards, elektronicazaken en drogisterijen, echter als er veel producten en mensen aanwezig zijn en zoveel keuzes te maken zijn, kan dit door de grote hoeveelheid verschillende energieën overweldigend zijn. Paskamers kunnen bovendien zo klein zijn, waarbij gordijnen of deuren net niet goed genoeg sluiten en waarin lichten te fel zijn, waardoor je je ongemakkelijk kan voelen.

 

12. Open kantoortuinenopen-kantoortuin
Voor een HSP kan werk op een open kantoortuin lastig zijn. Een HSP kan bijvoorbeeld last hebben van energie van collega’s in de vorm van hun (intense parfum of zweet) geuren en geluiden zoals gebel en getyp. Misschien raak je afgeleid als er weer een collega langsloopt, heb je continue het gevoel dat je op je vingers gekeken wordt of heb je last van het humeur van collega’s of een gespannen sfeer: dit vreet energie.  Wellicht vermindert je concentratie, wordt je minder productief en maak je zelfs fouten…

 

Wat energie geeft is persoonlijk!
Of en in hoeverre een plek energie geeft of kost is heel persoonlijk en hangt ervan af of/in hoeverre jij je hooggevoeligheid beheerst en het inzet als kwaliteit. Als een HSP zijn hooggevoeligheid beheerst, kosten de bovenstaande plekken geen energie. Sommige HSP kunnen als zij hun hooggevoeligheid beheersen zelfs energie krijgen van bovenstaande plekken, bijvoorbeeld omdat zij vanuit hun hart begrafenisondernemer zijn en dit iets is wat zij vanuit passie en liefde voor hun medemens doen.

HSP zijn paradoxaal genoeg namelijk vaak, als zij hun hooggevoeligheid beheersen, steengoed in het werken in de zorg, zoals in een ziekenhuis, begraafplaats of hospice; vaak kunnen ze perfect waarnemen wat er nodig is, bijvoorbeeld om een ander op zijn gemak te stellen. Als HSP hun hooggevoeligheid echter nog niet goed beheersen kunnen HSP last hebben van specifieke plekken en klachten van een ander overnemen en zelfs wakker liggen van de problemen en energie van een ander…

 

Meer weten? Tips:
Raadpleeg bij klachten ook een arts; soms wordt moeheid veroorzaakt door iets anders dan een plek. Wordt je moeheid als HSP veroorzaakt door specifieke plekken? Veel HSP vermijden dit soort energievretende plekken. Alhoewel vermijden soms kan helpen, is een leven waarin je van alles vermijdt en thuis binnenblijft, geen leven vol leven, maar ‘overleven‘. Vermijden is dus niet dé oplossing!

Heb je last van bovenstaande plekken? Leer dan om je hooggevoeligheid goed te beheersen en in te zetten als kwaliteit en jezelf goed af te sluiten/schermen en bij jezelf te blijven. Dit geeft energie: daarmee help je  niet alleen jezelf, maar ook een ander! Vooral voor extraverte HSP en HSS is dit extra van belang: dit zijn HSP die van nature graag onder de mensen zijn en prikkels zoals van festivals opzoeken, maar zich hier volledig in kunnen verliezen, wat moe kan maken.

 

Bron: Femke de Grijs (femkedegrijs.com)Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.