Ga jij er als HSP tijdens de vakantie ook op uit? Prikkels, ook van de vakantie en bijkomende reis, komen bij HSP extra binnen. Dit heeft voordelen zoals dat HSP extra intens van vakantie en de reis kunnen genieten.
Hooggevoeligheid kan echter, als het nog niet goed wordt beheerst, ook tot nadelen leiden. Hoe voorkom je dat je als HSP geheel uitgeput aankomt op je reisbestemming of vermoeid van vakantie terugkomt?
Zo pluk je de vruchten van je vakantie- en reis:
- Krijg inzicht in energievreters
- Volg de hieronder vermelde tips
Energievreters
Allereerst is het belangrijk om inzicht te krijgen in wat precies energie vreet. Daarom volgen eerst wat energievreters, gevolgd door tips die je erbij helpen, zodat je kunt genieten van je vakantie! Deze energievreters kunnen van HSP tot HSP variëren.
Energievreter 1: voorbereiding
Wellicht word je gespannen van alle keuzes en voorbereidingen. HSP kunnen er moeite mee hebben om de controle en ‘zekerheid’ van hun veilige thuis los te laten en om onzekerheden en mogelijke risico’s die gepaard gaan met het vakantie te accepteren.
Energievreter 2: de reis
Misschien zie je op tegen een vliegreis en jetlag en het wachten dat hierbij gepaard gaat, of lange autoritten waarbij je steeds geconcentreerd moet blijven en heb je een angst voor ongelukken, of ben je bang om fouten te maken en verkeerd te reizen.
Energievreter 3: de reis- en vakantieomgeving
Wellicht....
- Krijg je te veel nieuwe indrukken in een te hoog tempo binnen, bijvoorbeeld omdat je elke dag nieuwe dingen wilt bekijken en doen zoals naar het zwembad gaan. Misschien ga je constant over je grenzen heen, zowel op fysiek als op emotioneel vlak en ga je maar door, terwijl je lichaam schreeuwt om slaap. Het kan zijn dat je een algeheel gevoel hebt dat alles te veel is.
- Slaap je door de opwinding en het nieuwe bed slecht, bijvoorbeeld omdat de caravan te warm voor je is.
- Heb je door stress minder eetlust of zie je op tegen ander onbekend eten, bijvoorbeeld in een restaurant. Wellicht valt het eten niet goed en krijg je last van buikpijn, misselijkheid, diarree of overgeven of gebeurt dit door de spanning. Het kan ook zijn dat je opziet tegen andere prikkels zoals fel licht, andere geuren of ongedierte zoals muggen.
- Zit perfectionisme je in de weg en ben je bang dat je een andere taal niet perfect spreekt.
- Voel je het als er op de vakantieplek vroeger iets negatiefs is gebeurd (en neem je entiteiten waar) of heb je op een andere manier last van de sfeer.
- Raak je van slag van de energie mensenmassa's die je bijvoorbeeld op het vliegveld, vliegtuig, steden kan tegenkomen.
- Raak je uit balans door onregelmatigheden zoals van geluid, voeding, drank en een andere tijdzone (slapen).
Energievreter 4: medereizigers
Het kan ook zo zijn dat de energie van medereizigers met wie je een kamer deelt, de hele dag onderweg bent, waar je s’ avonds mee eet en tot laat nog mee uitgaat too much voor je is.
Misschien kun je hierdoor ook:
- Niet zo genieten als anderen.
- Hoofdpijn, een 'wattenhoofd' of duizeligheid ervaren.
- De-realiseren: de normaal gesproken bekende dingen zoals je medereiziger kunnen dan niet meer vertrouwd lijken.
- Last hebben van vermoeidheid en je nooit fit voelen. Dit kan frustrerend zijn.
- Het kan frustrerend zijn als anderen niet (h)erkennen dat je hier last van hebt, bijvoorbeeld omdat je een bruin kleurtje hebt wat je klachten ‘maskeert’. Wellicht wil je daarom helemaal niet op vakantie...
Gelukkig kun je voorkomen dat je een slopende vakantie hebt en zelfs genieten van de voorbereiding, reis, vakantieomgeving en medereizigers en energie krijgen van vakantie!
10 Vakantie- en reistips voor HSP
1. Sta stil bij wat je wil:
- Wat verwacht je van een vakantie en wat voelt goed wat wat absoluut niet?
- Welke reisperiode spreekt je aan? Kies bij voorkeur voor een kortere en kleinere vakantie in de buurt waar je op je gemak bent, dan voor een langere vakantie ver van huis waar je niet op je gemak bent. Sommige HSP gaan liever op vakantie buiten het hoogseizoen om.
- Welke overnachtingsplek spreekt je aan? Denk maar aan een B&B, jeugdherberg, hotel, camper, tent of vakantiehuisje. Weeg de voor-en nadelen af. Voor sommige HSP zijn jeugdherbergen en locaties waarbij er veel mensen bij elkaar zijn en je kamers deelt te onrustig. In een camper en vakantiehuisje heb je bijvoorbeeld zelf invloed op wat en wanneer je eet en heb je een eigen bank. Wil je in een hotel overnachten? Voorkom dan een gehorig en rumoerige kamer. Vraag om een rustige kamer; dit is vaak op de bovenste verdieping op het einde van de gang en vanaf de verkeersweg gezien aan de achterkant van het gebouw. Logeer je bij een gastgezin? Geef dan vooraf aan wat je wensen zijn. Wil je een airco? Zorg ervoor dat die kwalitatief goed is, zodat je voorkomt dat je er ziek of verkouden van wordt. Dit kan soms ook door de airco niet maximaal aan te zetten.
- Kies een land en regio die je aanspreekt. Sommige HSP die gaan kamperen bepalen bijvoorbeeld eerst de regio die ze aanspreken, maar boeken niets. Op deze wijze is het mogelijk om op de locatie zelf te voelen of de sfeer en dergelijke bevallen en of je er wilt blijven.
- Kies wat je leuk vindt; hou je wel/niet van kleine dorpjes op het platteland en steden?
- Kies temperaturen die je prettig vind, vermijd bijvoorbeeld extreme koude of hoge temperaturen en vochtigheid of bereid je hier goed op voor.femke-de-grijs-nepal-tempel
- Bepaal of/in hoeverre je comfort wilt ervaren. Veel HSP hebben baat bij een hoog comfort. Onderzoek bijvoorbeeld wat voor ontspanningsmogelijkheden zoals massages en yoga er zijn. Vermijd bijvoorbeeld voordat je iets in een ‘derdewereldland’ gaat boeken als het kan buitensporige vervuiling, geluidsoverlast en locaties waar je een relatief grote kans oploopt om ziek te worden. Vaak staan dit soort observaties bij beoordelingen van gasten die eerder op de plek zijn geweest. HSP kunnen relatief heftig op vaccinaties reageren. Sommigen nemen daarom homeopathische alternatieven. Raadpleeg als je bang bent voor naalden deze tips.
- Helemaal in ‘derdewereldlanden’ kun je ten opzichte van Nederland, relatief veel arme, verminkte en ernstig zieke mensen zien. Wees je hiervan bewust en hierop voorbereid. Mediteer bijvoorbeeld.
- Gebruik alle zintuigen en probeer in te schatten in welke mate je je ergens prettig voelt. Hoe voelt de aanbieder en de sfeer? Gebruik hulpmiddelen als internet, reisgidsen en meningen van anderen. Lees bijvoorbeeld nauwkeurig de hotel- en kampeerbeoordelingen van anderen.
2. Bereid je goed voor
Bereid je goed voor en ga niet vol stress, maar ontspannen op vakantie. Ga bijvoorbeeld:
- Iets later vertrekken zodat je relaxt bent; dit levert niet alleen een positieve sfeer maar ook energie op. Bovendien voorkom je dat negatieve stress-energie nog dagen doorwerkt tijdens de vakantie, waarvan je eerst bij zult moeten komen. Ga bijvoorbeeld niet een dag voordat je vertrekt nog werken, maar neem een dagen voordat je vertrekt al wat vrije dagen.
- Op rustige tijden (bijvoorbeeld een paar dagen nadat veel mensen gaan reizen) reizen.
- De reis in meerdere stukken opsplitsen en ergens overnachten.
- Ervoor zorgen dat je goed bent uitgerust voordat je vertrekt, zeker als het om een lange reis gaat.
- Je koffer op tijd inpakken om spanningen te voorkomen. Check ruim van te voren of je:
-Verzekering op orde is. Pak verzekeringsdocumenten in.
-Andere reisdocumenten zoals je paspoort nog geldig zijn.
-Eventuele voldoende medicatie hebt en of je een medicatiepaspoort nodig hebt.
Het volgende filmpje geeft een idee hoe je je koffer qua kleding en schoenen kan inpakken.
- Nadat je weer terug bent van vakantie nog wat tijd inplannen zodat je kan bijkomen van de reis.
3. Kies een reis die bij je past
Voel wat prettig is:
- Wil je alleen met je eigen reisschema of in een groep reizen? Welke medereizigers geven je energie?
- Hou je van een vakantie met avontuur (grote kans dat je dan een HSS bent), strand, cultureel en/of iets bij je om de hoek?
- Wat past qua vervoersmiddel bij je: openbaar vervoer (bus, trein), of een (huur)auto of vliegtuig? Weeg de voor- en nadelen af. Sommige HSP hebben bijvoorbeeld bij een auto het gevoel dat zij vrijheid en controle hebben en vinden openbaar vervoer te druk.
- Draag laagjes kleding zodat je je kunt aanpassen op elke temperatuur.
- Heb je angsten voor een vervoersmiddel? Ontdek de oorsprong (zo kan vliegangst in vorige levens liggen) en neem de oorzaak weg (rond bijvoorbeeld een vorig leven goed af).
- Bepaal hoelang je wilt reizen. Soms is een reis die 14u duurt goedkoper dan een reis die 8 uur duurt, echter voor sommige HSP is de prijs van die 6 uur reisverschil onbetaalbaar. Sommige HSP hebben er ook baat bij dat het aantal reis-uren niet hoger is dan het aantal dagen dat ze op de bestemming zijn.
4. Maak je vliegreis zo prettig mogelijk
Ondersteun jezelf aan boord met middelen zoals:
- Oordopjes of een hoofdtelefoon; geluiden van krijsende baby’s of luidruchtige mensen kunnen zo worden gedempt.vliegtuig
- Een oogmasker, dat beschermt tegen fel licht of storende prikkels van buitenaf.
- Voldoende water en thee drinken (geen cola en alcohol vanwege de cafeïne en uitdrogende effecten).
- Focus op je ademhaling, dit kan soms helpen om benauwdheid voor te zijn.
- Je assertiviteit. Zit je naast iemand met een grote transpiratiegeur of parfumwalm, of een krijsende baby? Vraag aan het cabine-personeel of je mag verplaatsen, leg uit dat je gevoelig bent voor geluid of chemische stoffen. Schopt iemand tegen je rugleuning? Vraag of diegene er mee wilt stoppen.
5. Gebruik hulpmiddelen
Maak het jezelf makkelijk en gun jezelf comfort:
- Heb je last van geluid? Demp het met een airco, ventilator of muziek (MP3).
- Neem papieren reiskaarten mee en/of zet de actuele digitale routekaarten op je telefoon of navigatiesysteem.
- Neem een vertalings-App of boekje met de belangrijkste zinnen mee.
- Neem voldoende geld mee, zo heb je bijna altijd een taxi bij de hand.
- Pas je aan het weer aan en bereid je voor. Neem bijvoorbeeld een paraplu, EHBO-zaken zoals pleisters, paracetamol, ORS, een tekentang, hulpmiddelen bij insectenbeten, insectenspray en zonnebrandcreme zonder hormoonverstorende stoffen mee, evenals voldoende eten en drinken.
6. Doe activiteiten die bij je passen
- Bepaal wat je leuk vindt, zoals het hebben van mogelijkheden voor de deur. Veel HSP ontwijken massale toeristische plekken zoals grote (vakantie)parken met entertainment-mogelijkheden en zoeken prikkelvrije bestemmingen. Wil je een stedentrip doen? Bepaal de tijdsduur die voor jou prettig is.
- Wil je ergens heen waar het mogelijk druk kan zijn? Reserveer indien mogelijk vooraf kaartjes of een plek in een restaurant; zo voorkom je dat je in een groep mensen en lange wachtrij staat.
- Wil je een rondleiding? Huur (ter plekke) je eigen gids. HSP vinden georganiseerde tours vaak te druk.
7. Doseer
- HSP ervaren prikkels diepgaander. Geef jezelf tijd om prikkels te verwerken en bewust aan te komen en te wennen aan de vakantielocatie. Het kan helpen om de eerste dagen bewust te ontspannen en bij te komen en om op een rustige, in plaats van drukke plek te zijn. femke-de-grijs-duitsland
- Kies wat écht belangrijk voor je is: je hoeft niet geforceerd alles te doen wat andere mensen doen. Wees je bewust van hoe intens een activiteit is. Wissel een activiteit af met voldoende rust. Lees bijvoorbeeld een boek waar je blij van wordt (geen zware misdaadromans of ingewikkelde studieboeken): hier vind je boeken ter inspiratie die aansluiten op HSP.
- Zorg voor een goede nachtrust: dit helpt je om alle prikkels te verwerken en fris aan een nieuwe dag te beginnen.
- Geniet! Van het land, de regio, de vakantieaccommodatie en jezelf en anderen.
8. Raadpleeg bij klachten ook een arts
- Sommige HSP krijgen medicatie zoals tabletten om reisangst te temperen. Dit pakt echter vaak niet altijd de oorzaak van klachten aan. Onderzoek de oorzaak van klachten en neem deze indien mogelijk weg. De oorzaak van klachten zoals angst kan soms in vorige leven liggen en/of zijn overgenomen van anderen.
9. Zeg 'nee' tegen wat je niet wilt
- Voel je je geforceerd om telkens met medereizigers mee te gaan terwijl je liever een rustmoment hebt, of voel je je verplicht om telkens met hen te praten? Leer ‘nee’ zeggen en op te komen voor dat wat belangrijk is voor jou. Vind je dit nog lastig? Onderzoek welke blokkades hiermee samenhangen en transformeer ze.
10. Blijf bij jezelf
Word je onrustig omdat je iets nieuws gaat doen of nieuwe mensen gaat ontmoeten? Leer om je hooggevoeligheid goed te beheersen. Dit houdt onder meer in dat goed bij jezelf (en je eigen energie) blijft, je grenzen bewaakt en je goed af kan sluiten.
Zo voorkom je dat je angstig en gestrest raakt, energie van anderen overneemt en wordt opgeslokt door allerlei prikkels.
Als je je hooggevoeligheid goed beheerst en bij jezelf blijft, ben je verder niet afhankelijk van hulpmiddelen als oordopjes: stel dat je deze per ongeluk bent vergeten dan is niet je dag verpest ;). Bovendien leidt bij jezelf blijven tot een fijne vakantie en gemakkelijker kunnen genieten van je voorbereiding, reis en medereizigers.
Bron: Femke de Grijs, femkedegrijs.com, 4 juli 2016.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.