Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 28 maart 2013 @ 00:16 door Calamandja , 3863 keer bekeken

HSP: zorg extra goed voor jez…

   

Hooggevoelige mensen zijn in de kern mensen die zichzelf en hun omgeving tot in detail voelen en aanvoelen. Dit gebeurt automatisch. We doen het zonder nadenken. Het maakt ons tot wie we zijn. Maar pas op, het gevaar van oververmoeidheid ligt hierdoor altijd op de loer.

   

Alle mooie kwaliteiten van hooggevoeligen vormen tegelijkertijd de valkuilen. Naast het voelen en doorvoelen van woorden, menselijk contact en omgevingen zijn hooggvoeligen vaak creatief, gevend, inlevend en interesseren ze zich voor meerdere zaken. Dit is de perfecte combinatie om jezelf te vergeten. Om datgene te doen wat je werkelijk nodig hebt. In deze blog lees je een aantal praktische tips om jezelf te behoeden voor stress en oververmoeidheid.

   

1. Eet wat je nodig hebt

Hooggevoelige mensen zijn vaak multi-inzetbaar en doen verschillende dingen tegelijk. Het welbekende multitasken. Ook zijn ze er altijd wanneer je een oplossing nodig hebt. Ze geven en helpen je graag uit de brand. De hooggevoelige kan hiermee wegkomen, totdat het lichaam aan de bel trekt. En dan is het al te laat. Wanneer bijvoorbeeld de maag geluiden gaat maken, terwijl je in gesprek bent met een potentiële nieuwe medewerker. Je voelt je opgelaten en geeft aan dat de lunch erbij in is geschoten. Aha, tip nummer 1 stelt voorop dat je eet wat je nodig hebt. Eet naar behoeften, zodat je optimaal kunt blijven presteren.

   

2. Let op overgevoeligheid voor bepaalde producten

Het eten van geraffineerde granen en suiker is door de jaren heen geïntegreerd in ons eetpatroon. Ditzelfde geldt voor te vet eten. Je krijgt makkelijk teveel geraffineerde granen, suiker en vetten in je lijf. Veel meer dan nodig is. Deze producten leveren weinig energie op. Wat ze wel doen is dat ze je lijf, je organen veel harder laten werken. Door een overdaad aan producten die weinig energie opleveren, raakt het lichaam afgestompt. We voelen niet meer wat goed en slecht is voor ons lichaam. Ervan uitgaande dat je het wel voelt, als je een grote zak friet met mayonaise, een hamburger en nog een kalfskroket naar binnen stouwt!

   

Waar deze tip naar leidt, is het bewust worden van eventuele overgevoeligheid voor bepaalde producten. Of je ergens overgevoelig voor bent, ontdek je pas wanneer je je voor een bepaalde periode onthoudt van deze producten en op een later moment hetzelfde product nogmaals tot je neemt. Mijn vriend heeft jarenlang door de hele dag heen tarwe- en volkoren boterhammen gegeten, totdat hij dik een jaar terug bij de mesoloog langs ging om zich te laten testen op voedingsstoffen waar hij wel of niet goed tegen kon. Uit de test kwam onder andere naar boven dat tarwe een dikke no-no was. Nu is zijn lichaam wakker en voelt feilloos aan wanneer voeding wel of niet goed valt.

   

Wanneer laat je je testen? Het lichaam laat op verschillende manieren merken dat hij aandacht nodig heeft. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van acné, andere huidproblemen, darmklachten, haaruitval enzovoorts. Neem je ‘kwaaltjes’ serieus en onderneem actie.

   

3. Let op je houding

Het innemen van een incorrecte lichaamshouding vraagt meer energie. Let af en toe eens op hoe je erbij staat of zit. Sta je veel op één been met je voeten over elkaar heen gekruist of zit je vaak met je benen over elkaar (gericht aan vrouwen) dan raakt het heupgewricht uit balans. Het lichaam weet dit dan wel op een andere manier te compenseren, maar het is beter om deze situatie te voorkomen. Dus maak je bewust van je natuurlijke lichaamshouding en corrigeer jezelf waar nodig. Een gewoontepatroon doorbreek je niet in één keer. Blijf daarom letten op je houding, totdat je de nieuwe houding op een natuurlijke manier inneemt. Ook het ervaren van lichte tot zware stress zorgt ervoor dat je je spieren meer aanspant. Let vooral op je schouders en het al dan niet aanspannen van je voeten én tenen.

   

4. Blijf in beweging

In beweging zijn zorgt ervoor dat je je helemaal kunt ontladen. Helaas zorgt het soms ook voor stress en onnodige spanningen. Denk eens aan alle vrouwen en mannen die door hun extra pondjes door de sportschool worden geroepen om te gaan fitnessen of mee te doen met groepslessen. In beweging zijn is leuk en gaat vanzelf als je het jezef gemakkelijk maakt. Doe iets wat je leuk vindt. Doe iets waar je je volledig bij kunt ontspannen.

   

5. Let op je ademhaling

Word bewust van je ademhaling. De ademhaling staat gelijk aan leven. Het is de enige manier die we hebben om het lichaam en de organen te voorzien van zuurstof. De tweede functie is dat het een manier is om afvalstoffen en gifstoffen uit te stoten. Zuurstof is het meest belangrijke voedingsmiddel voor ons lichaam. Dit vergeten nog weleens! Bemerk eens meerdere malen per dag hoe je ademt bij datgene wat je aan het doen. Is je ademhaling kort en oppervlakkig? Adem je door je neus of door je mond? Voel je je buik op en neer bewegen? Een rustige ademhaling via je neus die reikt tot in je buik is het meest effectief. Daarnaast heb je tal van reinigende ademhalingstechnieken waar je je ook nog in kunt verdiepen. Klik hier voor meer informatie over de ademhalingstechnieken binnen de Kundalini Yoga. 

   

6. Een goede nachtrust

Slaap jij als doornroosje? Zo, ja, dan hoef je niet meer verder te lezen! Deze tip is voor allen die nogal eens liggen te woelen en draaien in bed. Als je alles wat je overdag hebt meegemaakt een plek hebt kunnen geven, voordat je gaat slapen, heb je hoogstwaarschijnlijk een goede nachtrust. Hiermee doel ik op positieve en negatieve emoties.

Wanneer je je laat leiden door je hoofd kan het zijn dat je nog notities aan het maken bent, terwijl je al op bed ligt. Het notititeblok ligt voor de zekerheid altijd paraat langs het bed. Of je blijft door studeren, omdat het zo lekker gaat. Met als gevolg dat je om 10 uur stopt met studeren en tot 1 uur ‘s nachts nog ligt te denken aan van alles en nog wat.

   

Hooggevoeligen hebben de neiging om te liggen malen over dat wat ze overdag hebben opgepikt via hun voelsprieten. Neem minstens één tot twee uur voor het slapen gaan de tijd om iets te doen waar je je hoofd niet voor nodig hebt. Denk aan yoga, meditatie, schrijven in een dagboek, met je handen bezig zijn; koken, tuinieren en andere creatieve bezigheden, het lezen van een ontspannend boek of simpelweg voor je uit staren met een kop thee.

   

Op naar een energiek hooggevoelig leven!

   

Bron: Orchid of Life's WeblogReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.