Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 20 september 2015 @ 21:42 door Calamandja , 1213 keer bekeken

Als Hoog sensitief Persoon hebben velen van ons zich hun hele leven al anders gevoeld dan anderen, maar weten niet zo goed waarom dit is. In sommige gevallen wordt ons door anderen verteld dat we anders zijn, meestal op een kritische, veeleisende manier. Ze zeggen: “je bent te gevoelig, te verlegen, waarom verberg je je hier, terwijl iedereen op dat feestje is?” Dit zijn maar al te bekende uitspraken die, ook al zijn ze goed bedoeld, er meestal voor zorgen dat een Hoog Sensitief Persoon zich in zekere zin niet geaccepteerd, niet gewaardeerd en dus eigenlijk gebrekkig voelt, waardoor zij snel belanden in een neerwaartse spiraal van schaamte, zelf-twijfel en een laag gevoel van eigenwaarde.

Wanneer we er wel in slagen om ons bewust te worden van onze sensitieve eigenschappen, is het nog best lastig om dit uit te leggen aan anderen, zodat zij het begrijpen en het serieus nemen. Voor sommigen klinkt het gewoon als een excuus om ergens eerder weg te kunnen, voor anderen zijn we gewoon aanstellers. In sommige gevallen krijgen HSP’ers een verkeerde diagnose, zoals ADD, depressie of een angststoornis. Proberen uit te leggen dat hoge gevoeligheid een aangeboren kenmerk is waardoor wij meer gevoelige informatie absorberen, die informatie meer intens beleven en emoties veel dieper voelen is niet makkelijk. Onszelf toestaan om het te accepteren en manieren vinden om ermee te leven is nog veel moeilijker.

Gelukkig hebben Elaine Aron en haar collega’s onlangs nieuwe onderzoeksresultaten gepubliceerd, die als eerste bewijzen dat hersenen van hoogsensitieve personen duidelijk verschillen van anderen. De resultaten van het onderzoek laten zien dat gevoeligheid gerelateerd is aan de activatie van hersengebieden die betrekking hebben op bewustzijn, integratie van zintuiglijke informatie, empathie en planmatige uitvoering. Wat dit betekent is dat Hoog Sensitieve Personen zich anders voelen en de wereld anders beleven, omdat we ook anders zijn. We reageren niet overdreven, we zijn niet over-emotioneel, we zijn niet té gevoelig. We zijn zo geboren en dit is gewoon wie we zijn.

Hoe kan deze informatie ons, als Hoog Sensitieve Personen, helpen? Het komt allemaal neer op acceptatie, bewustwording en actie:

1. Acceptatie

Accepteer jezelf zoals je bent. Laat niemand je wijs maken dat je te veel van dít of niet genoeg van dát bent. Je bent geboren met meer gevoeligheid voor je omgeving en meer bewust van de gevoelens van anderen. Hoe meer je erover leert en begrijpt hoe het je beïnvloed, hoe meer je zult ontdekken wat je nodig hebt om jezelf rustig, veilig, creatief en gelukkig te voelen. Hierdoor zul je jezelf meer gaan accepteren zoals je bent in plaats van jezelf proberen te veranderen.

2. Bewustwording

Hoewel veel aspecten van Hoog Sensitiviteit voor HSP’ers een strijd opleveren in de moderne wereld, zoals het gevoel overweldigd te worden door lawaai, drukte en de hoge snelheid van de maatschappij, zijn er ook positieve kanten aan deze eigenschap. Denk eens aan welke kwaliteiten versterkt worden door jouw sensitiviteit. Elk gevoelig persoon heeft zijn eigen sterke en minder sterke punten, zijn eigen individuele persoonlijkheid en iedereen wordt anders beïnvloed door zijn gevoeligheid. Wordt je bewust van wat je overweldigd en wat je rustig maakt, wat je creativiteit stimuleert en wat je gelukkig maakt. Maak er een prioriteit van om grenzen te stellen aan situaties die je belasten en besteed meer tijd aan dingen die je bevredigen en waar je energie van krijgt. Als volwassene is het belangrijk dat je zorgt dat er aan je behoeften wordt voldaan. Als je ze negeert, zullen anderen dit ook doen. Door je gevoeligheid te accepteren en je bewust te worden van je unieke vaardigheden kun je kiezen hoe je om wilt gaan met je gedachten, gevoelens en behoeften in plaats van gewoon te reageren.

3. Actie

Weten dat je op deze manier gemaakt bent, betekent dat je de wereld speciale talenten en vaardigheden te bieden hebt. Het mooie hiervan is dat wanneer je de dingen doet waar je van houdt en gebruik maakt van de vaardigheden die je van nature bezit en deze inzet om anderen te helpen, iedereen hiervan profiteert. Dat is wat ons echt gelukkig maakt. Misschien voel je je wel vooral gelukkig als je tijd doorbrengt in de natuur en heb je ook een creatieve kant. Als je deze eigenschappen samenvoegt kun je je ontwikkelen als dichter of schilder. Of misschien heb je wel natuurlijke vaardigheden van empathie en kun je goed luisteren, dan trek je mensen aan die hulp nodig hebben. Misschien zou je dan eens na kunnen denken over een opleiding tot coach of hulpverlener in de gezondheidszorg.

Wat we ook doen, het is belangrijk om eerst onszelf te accepteren als een Hoog Sensitief Persoon, waardoor we rust en tevredenheid zullen vinden. Zodra we duidelijk hebben wie we zijn en wat we nodig hebben, dan kunnen we een zinvol leven voor onszelf creëren en kunnen we anderen onze unieke inzichten, capaciteiten, gevoeligheid en empathie bieden.

Relevante links:

Link naar de studie van “the highly sensitive brain: an MRI study of sensory processing sensitivity an response to others’ emotions”: “  hoe de hersenen van hoogsensitieve personen op andermans emoties reageren ” 

bron : www.Nieuwetijdskind.comReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.