Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 28 oktober 2016 @ 21:30 door Calamandja , 1378 keer bekeken

Ben je als HSPer verliefd, of heb je een relatie met een niet-hooggevoelig persoon? In dit artikel geeft HSP coach Chungmei tips om hier beter mee om te gaan.

Zet je oogkleppen af
 

Verliefd zijn op iemand die niet alles aanvoelt zoals jij dat doet is een uitdaging. Hooggevoelige personen die zich in de wereld van de liefde begeven voelen zich vaak aangetrokken tot iemand die van de buitenkant wat harder overkomt, maar toch een lief en klein hart heeft.

Alsof je als hooggevoelige direct een paar kwaliteiten van jezelf wilt kunnen inzetten: hulpvaardigheid en inlevingsvermogen. Ben je hooggevoelig, verliefd en nog aan het daten of zit je al in een liefdesrelatie met een niet-hooggevoelig persoon? Met de volgende acht tips is het zeker mogelijk om er samen iets moois van te maken.

8 Tips bij verliefdheid op een niet-HSPer

  1. Een voorwaarde voor het laten werken van liefdesrelaties is het hebben van begrip en inlevingsvermogen voor hoe de ander in elkaar steekt. Dit werkt beide kanten op. Vanuit de kant van de HSP’er is het slim om niet alles voor de partner in te vullen, omdat je een bepaalde situatie al voelt aankomen. Laat het de niet-HSP’er zelf uitzoeken, laat de ander in zijn waarde. Op zijn beurt mag de niet-HSP’er begrip hebben voor een zeer intense belevingswereld van de HSP’er. Pas je aan als de HSP’er aangeeft dat de grens van het ontvangen van impulsen is bereikt.
     
  2. Eén van de grootste uitdagingen van de HSP’er is om aan te geven waar hij of zij behoefte aan heeft. Je hebt nu eenmaal meer behoefte aan rust en ontspanning. Hoe zeg je ‘nee’ tegen sociale activiteiten en verplichtingen? Het is goed te beseffen dat je altijd een keuze hebt. Je bent niet egoïstisch of iemand die zich te goed voelt om te komen. Dit zijn gedachten die voortkomen uit angst. Kiezen voor jezelf houdt in dat je kiest vanuit een positie van liefde voor jezelf. Als het goed voor jou is, is het ook goed voor een ander. Zie jezelf maar eens met een lang gezicht zitten op een feest waarna je totaal uitgeput bent en geen feest meer bent voor je partner.
     
  3. Houden jullie er andere interesses op na? Geen man overboord! Een niet-HSP’er gaat vaker voor activiteiten waarbij je te maken hebt met veel stimuli zoals skydiven of autoracen. Een HSP’er kiest voor de natuur opzoeken, handwerk of dansen. Om een relatie levend te houden, is het leuk om naast je eigen interesses werk te maken van jullie gemeenschappelijke interesses. Verder is er natuurlijk die balans van tijd met elkaar besteden en elkaar de ruimte gunnen om de eigen activiteiten te ontplooien.
     
  4. Een gezonde liefdesrelatie is een relatie waarin er met elkaar gepraat wordt over de emotionele vraagstukken in jullie levens. Loop je ergens tegenaan? Maak het bespreekbaar. Neem samen de tijd om gevoelens uit te spreken. Waak er hierbij voor de ander aan te wijzen als de schuldige voor de gevoelens die je ervaart. De ander heeft hoogstwaarschijnlijkgedrag vertoont waardoor je je niet lekker voelt, maar je bent zelf verantwoordelijk voor hoe je je voelt. Het is natuurlijk wel mogelijk om afspraken te maken, maar ook hierbij is het belangrijk om geen onrealistische verlangens te hebben jegens de partner. Kom altijd samen tot een compromis.
     
  5. Een liefdesrelatie is een energetisch spel van geven en ontvangen. Veel mensen vinden het lastig om hulp te vragen, maar hulp vragen maakt onderdeel uit van een gezonde liefdesrelatie. Een HSP’er stelt zich eerder ‘kwetsbaarder’ op. Althans, in de ogen van de maatschappij wordt het vragen om hulp vaak gezien als zwak. Draai het om en bezie je hooggevoelige partner als een krachtig persoon die net als jij hulp kan gebruiken. Zodra we het geven en ontvangen zien als een gelijkwaardig proces komen labels als ‘instabiel’, ‘overgevoelig’, ‘kort lontje’ en ‘huilebalk’ richting de HSP’er te vervallen.
     
  6. Je kan als HSP’er hoog of laag springen, maar de ander gaat het niet zo ervaren als jij. Andersom is dat ook zo. Pas op met interpretaties. Interpretaties van gedrag of verbale communicatie komt vaak voort uit de gekwetste zelf. Als je niet zou worden geraakt, zou je toch gewoon direct op de man af kunnen vragen waarom de ander zich op een bepaalde manier heeft gedragen? ‘Hij heeft niet aangegeven dat hij niet wilde afspreken, maar ook niet dat hij wel wilde afspreken.’ Door deze gedachte voel je je gekwetst en vervolgens neem je alle schuld op je. Niet doen. Niet twijfelen. Nergens voor nodig. Jij was duidelijk, hij heeft je geen antwoord gegeven, dus vraag om een antwoord.
      
  7. Het is de tijdsgeest, maar tegelijkertijd is het een eigenschap van hooggevoelige personen om bewust te kiezen voor specifieke voeding. Voeding dat hen voedt in plaats van moe maakt. Wanneer je als HSP’er een sterke connectie met dieren hebt of een diep verlangen hebt om in een gezond lichaam te leven, kan ik mij voorstellen dat het lastig is om al etend samen door het leven te gaan. Als je met een vleeseter in hart en nieren bent, is de oplossing dat als hij een keer kookt, jij (bijna 100% vegetariër) iets voor jezelf bereid. Vindt jouw partner het te duur dat jij voor biologisch en duurzaam vlees wilt gaan? Kom op voor jouw voorkeuren! Respecteer elkaars voedingswensen en hou rekening met elkaar.
      
  8. Hoe zorg je ervoor dat beide personen aan hun trekken komen in een liefdesrelatie? Communicatie. Met onze ‘drukke’ levens is het lastig om elkaar diep in de ogen aan te kijken en tijd te nemen voor contact. Maar juist dit contact waarbij alles bespreekbaar is, is het verschil tussen een liefdesrelatie met een verhoogde kans om op de klippen te lopen en een fijne, avontuurlijke langdurige relatie. Neem tijd om na te denken over de relatie, neem tijd om deze gedachten met elkaar uit te wisselen. In alle openheid, met wederzijds respect én gemeenschappelijke interesses kun je een wereld aan creatieve oplossingen bedenken en uitvoeren om samen gelukkig door het leven te gaan. Omarm alle pieken en dalen. Heb plezier.

Dit artikel is geschreven door Chungmei Cheng. Chungmei is LifeCoach met een specialisatie in hooggevoeligheid en intuïtie. Je vindt meer werk op haar blog.

 

Bron: sochicken.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.