Blog
Geplaatst op zaterdag 20 december 2014 @ 17:08 door Calamandja , 1389 keer bekeken
Ik heb door de jaren heen veel mogen leren, door gebeurtenissen mee te maken en door veel te lezen en een aantal punten blijven voor mij centraal staan om gelukkig te zijn. Deze heb ik ‘de gelukkige acht’ op een rijtje gezet en wil ik graag delen:
Je hebt een goed stel werkende hersenen en een lichaam dat beweegt zoals jij dat wilt. Je kunt je eigen keuzes maken en je lichaam luistert hiernaar. Ben je niet tevreden met jezelf omdat er nog een paar kilo af moet of omdat je benen niet egaal zijn? Is dat nodig om de prachtige dingen te kunnen doen zoals voelen, denken en bewegen? Focus op datgene dat wél mooi is aan jezelf, hiermee bedoel ik ook de eigenschappen die binnen in je zitten. Pak pen en papier en schrijf het eens allemaal op, vraag een goede vriend of vriendin wat zij mooi aan je vinden. Als je gelukkig bent met jezelf, straal je dit ook uit naar buiten. Je kunt pas écht oprecht liefde geven aan anderen, als je eerst liefde geeft aan jezelf.
De wekker gaat, je staat op, je gaat je wassen, kleed je aan, ontbijt….dit doe je allemaal omdat je om half negen op je werk moet zijn. Als het goed is, doe je dit niet alleen voor je baas en collega’s maar ook voor jezelf. Het werk heb je waarschijnlijk om onder andere geld te verdienen zodat je je huis kunt betalen, leuke dingen kunt doen etc. Misschien ben je wel aan het sparen voor een groter of eigen huis, of een auto of een opleiding. Als je geen dagtaak zou hebben, zou je dan ook zo vroeg opstaan? Zonder doel weet je niet waar je naar toe gaat en gaan de dagen aan je voorbij zonder dat je er erg in hebt. Doelgericht zijn levert energie en voldoening op. Veel mensen die geen doel hebben in hun leven, belanden vaker in een depressie, een neerwaartse spiraal. Doelen hoeven niet perse ‘groot’ te zijn. Je kunt ook werken aan je houding; zelfverzekerder zijn bijvoorbeeld of meer aandacht besteden aan de mensen die écht belangrijk voor je zijn. Een actielijst of plan van aanpak is bij ieder doel wel aan te raden. Hierdoor blijf je gefocust en kun je wegstrepen wanneer je bepaalde acties reeds hebt uitgevoerd. Vergeet niet te genieten van je ondernomen stappen en wees trots op jezelf als je een actie hebt uitgevoerd! Houd wel voor ogen…de weg naar het doel toe is net zo belangrijk als het doel zelf.
Je kent ze vast wel, of misschien herken je het bij jezelf, mensen die grotendeels klagen over anderen mensen of zaken die niet goed gaan in hun leven. ‘Vanmorgen stond ik wéér in de file, heb ik werk moeten uitvoeren van die vervelende collega, terwijl dat eigenlijk haar taak is, was ik veel te laat thuis…’. Deze mensen geven met name hun omgeving de schuld van de dingen die hen ‘overkomen’, hierdoor hebben zij geen grip op hun eigen leven. Stel jezelf de vraag; vind jij het prettig om met deze persoon om te gaan? Dit betekent niet dat je nooit meer een keer mag klagen of geen problemen bespreekbaar mag maken, integendeel. Dit kan juist enorm opluchten. Wanneer je klaagt of je merkt dat negativiteit overheerst, neem dan voor jezelf het besluit waar je je aandacht op gaat richten en spreek dit ook uit (maak een actieplan voor je doel). Hetgene waar jij je op focust, trek je aan. Heb je besloten om een cursus mindfulness te gaan doen? Heb je een besluit genomen om op vakantie naar Australië te gaan? Opeens ontmoet je allemaal mensen die hiervoor openstaan of dit al reeds hebben gedaan. Opeens zie je allemaal dingen die met dit land te maken hebben! Probeer het maar eens, je zult zien dat het werkt.
Alles verandert, niets blijft hetzelfde. Of het nu je werkzaamheden zijn of de mensen om je heen, belangrijk is dat je in verandering mee kunt gaan. We zijn nu eenmaal van de gulden naar de euro gegaan, persoonlijke afspraken worden steeds meer vervangen door invulformulieren op internet etc. Het heeft geen zin om hier lang bij stil te staan dat vroeger alles beter was. Dit geldt ook voor je beschreven doelen. Mocht je nu gaandeweg je actieplan merken dat een bepaald doel wellicht niet (meer) realistisch is, sta dan ook open voor anderen opties. Zolang je je maar focust op je hoofddoel; wat zorgt ervoor dat ik gelukkig ben? Onthoud dat het niet gaat om het doel zelf, maar om het gevoel dat het jou geeft wanneer je dit doel behaalt.
Er is geen gisteren, er is geen morgen, er bestaat alleen maar nu. Eén ding wat nooit hetzelfde zal zijn is het moment waar je nu in leeft. Het is zonde om terug te blijven denken aan bijvoorbeeld een sollicitatie die niet goed ging of een vriendschap die is verbroken. Evalueer voor jezelf wat jij in deze situatie anders had kunnen of willen doen en weet dat je dit niet meer zal gebeuren, je hebt hier van geleerd. Pieker je teveel over dingen die moeten gebeuren? Maak dan een actielijst en schrijf de zaken op die je nog moet doen. Een mindfulnes training kan je helpen om je te focussen in het hier en in het nu.
Durf jezelf te zijn en laat jezelf zien. Als je iets graag wilt, wacht dan niet totdat iemand dit aanbiedt, vraag zelf naar mogelijkheden of spreek zelf uit dat je iets heel graag wilt. De ander kan geen gedachten lezen, goede communicatie met je leidinggevende of partner is hierin heel belangrijk. Met een afwachtende houding is de kans heel klein dat het gene naar je toekomt dat jij graag wilt. Als jij geen initiatief neemt, wie doet dit dan voor je?
Als iemand jou een compliment geeft over jouw leuke kleding, zeg je dan meteen bij waar je dit gehaald hebt en hoeveel het kostte? Of bedank je de persoon en voel je hierdoor bevestiging? Veel mensen geven en geven, maar ontvangen blijkt vaak een stuk moeilijker te zijn. Als je complimenten krijgt, laat dit dan ook binnen komen. Geniet ervan en wees trots op jezelf. Liefde ontvang je door samen de tijd door te brengen. Maak een lijst van de mensen die écht belangrijk in je leven zijn en maak in je agenda tijd om hen te bellen of af te spreken. Stel gerust eens de vraag wat deze personen fijn aan jou vinden en voel wat de antwoorden met je doen. Je zult hier nog vaker aan terug denken.
Alles valt of staat met balans. Zelfverzekerd zijn is goed, maar te zelfverzekerd zijn kan omslaan in arrogantie. Een passie hebben voor je werk is prachtig, maar hierdoor geen tijd meer hebben voor ontspanning kan voor een burn-out zorgen. Met balans vinden heb ikzelf de meeste moeite. Wellicht herken je het wel; ik heb meerdere banen, meerdere doelen die ik wil behalen, een huishouden en een gezin waar ik tijd mee wil doorbrengen. Voor mij helpt het om te communiceren wanneer ik denk het niet meer te weten hoe ik het allemaal geregeld krijg. Even pas op de plaats en een andere visie horen, lucht voor mij heel erg op. Een gesprek met mijn partner of beste vriendin, prioriteiten stellen en afspraken maken met mezelf (op papier)…en dan lijkt het opeens allemaal zo ontzettend mee te vallen. Waar heb ik me toch druk om gemaakt…
Dit zijn mijn acht regels voor mijn geluk. Ik wens je veel geluk met de ontdekkingstocht naar de regels die gelden voor jouw eigen geluk!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.