Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 05 december 2018 @ 10:56 door Calamandja , 565 keer bekeken

Negatief zijn neemt al het leuke weg uit het leven, maar soms zijn we onze eigen ergste vijand. Als je gevoelig bent om een negatief stemmetje in je binnenste te horen – dat commentaar geeft op wat je zegt, wat je doet, denkt, voelt of hoe je je gedraagt – en als je maar blijft proberen om dat het zwijgen op te leggen, dan hebben we enkele tips voor je die zeker zullen helpen!

1. Positief denken is een keuze

 
De eerste stap naar een nieuwe, blijere jij is begrijpen dat een positieve ingesteldheid een keuze is. Het is jij die kiest of je op een negatieve of een positieve manier reageert. Natuurlijk, als je al jaren op dezelfde manier met situaties omgaat, en dus automatisch een vervelende, geïrriteerde houding aanneemt in een bepaalde gebeurtenis, is het moeilijker. Maar in dat geval moet je jezelf gewoon tegenhouden en kiezen om er op een beter manier mee om te gaan. Dit vergt veel oefening en het is sowieso niet iets dat je even vlug voor elkaar krijgt. Maar onthoud om te beginnen dit: jij bent diegene die kiest hoe je op een gebeurtenis of gedachte reageert. Jij hebt de touwtjes in handen.  

2. Laat het negatieve links liggen

 
Het is heel moeilijk om positief in het leven te staan als je jezelf omringt met negativiteit
. Als je voorheen een eerder negatief ingesteld persoon was – iemand die vaak klaagde en zaagde – is de kans groot dat je ook veel negatief ingestelde vrienden en kennissen hebt. In dat geval moet je die negativiteit links laten liggen.

Negatieve mensen hebben namelijk een negatieve energie rond hen, en die zal je naar beneden halen. Ze hebben de neiging om veroordelend en beoordelend te zijn, en ze zien nooit het goede in een situatie. Ze kunnen het niet verdragen als iemand gelukkiger is dan hen, ook al beweren ze het tegendeel. Zulke mensen, of deze situaties zullen jouw attitude om positief te zijn, ontzettend in de kiem smoren. Neem dus afstand van zo’n soort mensen en maak nieuwe vrienden.

Als het niet mogelijk is om afstand te nemen van bepaalde mensen – misschien collega’s of familie – probeer dan misschien van onderwerp te veranderen als de negativiteit je helemaal naar beneden haalt. Haal iets leuks aan, of zonder je af van het gesprek en negeer waarover er gesproken wordt.

3. Verbeter je lichaamstaal

 
Geloof het of niet maar het lichaam en gedachten zijn met elkaar in verbinding. Je kan dus niet op het ene vlak iets doen dat het andere niet beïnvloedt. Je kan je geest zelfs bedotten door een paar kleine truckjes toe te passen. Zo kan je aan je hersenen de signalen geven dat je best wel optimistisch en positief bent door een goede lichaamstaal toe te passen. Schouders achteruit en laag houden, je kin omhoog, een rechte rug en een warme glimlach. Een open en uitnodigende houding zorgt voor een open en blije geest!

4. Vind het goede in het leven

 
Ongeacht in welke situatie je je bevindt, er is altijd wel een positieve noot te bespeuren. In plaats van altijd maar te kijken naar het slechte van de zaak, zie eens wat je eruit kan leren, of probeer de voordelen ervan in te zien. Je kan bijvoorbeeld vast zitten in de file, maar misschien is dat net een kans om een goed radioprogramma te volgen, of om naar je favoriete muziek te luisteren. Zo kan je van dit - op het eerste zicht rotverevelende moment-  een leuk moment maken. Je kan bijvoorbeeld een moeilijke relatie hebben, of een gebroken hart, maar bedenk dat je misschien ook fantastische momenten gehad hebt samen, dat je veel nieuwe mensen hebt leren kennen en dingen geleerd hebt. Zo leer je dat alles ook een positieve kant heeft.

5. Houd een dankbaarheidsdagboek bij

 
Door een dagboek bij te houden en daarin de dingen waar je dankbaar voor bent, neer te pennen, zal je veel sneller je teleurstellingen en negatieve ervaringen kunnen loslaten. Dit kunnen zelfs de kleinste dingen zijn die je opschrijft. Je kan bijvoorbeeld een ontzettend lekkere tomaat gegeten hebben tijdens je lunch, een leuke babbel met je buren, or je zag die dag een regenboog, of hoorde een vogel zingen. Het doet er niet zoveel toe wat het precies was, als het je blij maakte op dat moment, schrijft het er dan maar bij en wees blij met wat je hebt! Op deze manier dankbaarheid oefenen kan je hele kijk op de wereld veranderen en ervoor zorgen dat je je meer bewust wordt van wat voor goeds om je heen is en om dus positiever te worden.

6. Creëer een postieve omgeving

 
Een harmonieuze sfeer creëren is niet zo zwart-wit, want wat voor de ene een positieve uitstraling heeft, heeft dat niet per se voor iemand anders. Algemeen gesproken kunnen we stellen dat een onordelijke, vuile en rommelige ruimte je meestal geen goed gevoel geeft. Leuk om weten is dat opruimen, uitsorteren, poetsen, en weggooien van oude spullen goede manieren zijn om je positiever te voelen. Ont-rommel dus je werk- en woon ruimte en geef spullen die je niet meer gebruikt weg aan goede doelen of tweedehandswinkels. Misschien eens een likje verf tegen de muur of een bosje bloemen in de kamer. Gebruik motiverende post-its of posters in een plaats waar je ze kan zien, of misschien simpelwegeen foto waar je altijd blij van wordt, dichtbij.  

7. Doe eens iets lief voor iemand anders

 
Soms zijn we zodanig met onszelf bezig dat we iedereen rondom ons vergeten. Nochtans, even aandacht hebben voor de noden van een ander is ook goede manier om zelf positiever te worden. Denk eens over wat je voor een anders zou kunnen doen, ook al is dat maar voor één iemand. Je zou kunnen overwegen om vrijwilligerswerk te doen voor een goed doel, een oudere of eenzame persoon gaan bezoeken, of eens met iemands hond gaan wandelen. Als dat moeilijk is, probeer dan dagelijks iets goed te doen voor een volslagen vreemde. Iets oprapen dat gevallen is, iemand een koffie trakteren, of eens een complimentje geven over iemands haar of parfum.

8. Geloof in jezelf

 
Je bent maar een mens, en zoals alle mensen heb je ook je tekortkomingen. Maar toch, je bent veel meer dan enkel dat, je bent een prachtig en uniek individu. Er is niemand zoals jij. Koester dit feit en wees blij met wie je bent. Het leven is eindig, dus probeer er het beste uit te halen en in te steken vanuit jouw eigen kunnen, en geniet!
 
Bron: bachbloesemadvies.beReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.