Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 02 april 2018 @ 13:11 door Calamandja , 805 keer bekeken

Volgens de website www.cgjungpage.org was Carl Gustav Jung één van de scheppers van de moderne dieptepsychologie, waardoor contact wordt gezocht met het onderbewustzijn en de onbewuste energieën die ons bewegen.
 
Jung droeg vele ideeën aan die in ons hedendaagse leven een doorlopende rol spelen: complex, archetype, persoonlijkheid, schaduw, anima en animus, karaktertypering, droominterpretatie, individuatie, enz. Hij had een diepe bewondering voor het creatieve leven en beschouwde spiritualiteit als een centraal onderdeel van de menselijke reis.
 
Eén van de dingen die leuk zijn bij Jung is dat hij een diepzinnig filosofisch denker was, die tijdens het schrijven over menselijke ervaringen alle aspecten van het Zelf onderzocht. In de hieronder genoemde citaten kun je lezen dat Jung zeer duidelijk was over de idee dat we spirituele wezens zijn en dat een spirituele relatie met onszelf ons werkelijk van dienst kan zijn om de diepere aspecten van wie we zijn te begrijpen.
 
De volgende 20 citaten van Jung representeren niet alleen zijn werk, maar stemmen ook tot diep nadenken:

1. Men wordt niet verlicht door zich allerlei beelden van licht voor te stellen, maar door zich bewust te worden van de eigen innerlijke duisternis.
 
2. Houd je niet vast aan iemand die weggaat, anders ontmoet je degene die komt niet.
 
3. Datgene in onszelf wat we niet in ons bewustzijn laten doordringen, doemt in ons leven op als het noodlot.
 
4. Al wat ons in anderen irriteert kan ons iets doen begrijpen over onszelf.
 
5. Een ontmoeting tussen twee persoonlijkheden is als het samenvoegen van twee chemische stoffen. Wanneer er een reactie volgt, zijn beide veranderd.
 
6. Ik ben niet wat er met mij gebeurd is, ik ben wat ik kies om te worden.
 
7. Kennis van je eigen duistere kanten geeft je ook het beste inzicht in de duistere kanten van anderen.
 
8. Als je een begaafd mens bent betekent dat niet dat je iets verkregen hebt. Het betekent dat je iets hebt om terug te geven.
 
9. Fouten zijn de basis voor de waarheid en als men niet weet wat het is, is er in ieder geval kennis opgedaan over wat het niet is.
 
10. Je visie zal alleen helder worden wanneer je in je hart kijkt. Wie naar buiten kijkt droomt, wie naar binnen kijkt ontwaakt.
 
11. Mensen zullen alles doen, hoe absurd dan ook, om hun eigen ziel te ontwijken.
 
12. Eenzaamheid komt niet doordat er geen mensen om je heen zijn, maar doordat je de
dingen die echt belangrijk voor je zijn niet communiceert of omdat je jouw visie over dingen achterhoud omdat deze ontoelaatbaar voor een ander zouden zijn.
 
13. Depressie is als een vrouw in het zwart. Als ze voor de deur staat jaag haar dan niet weg. Nodig haar uit, biedt haar een stoel aan en luister wat ze te zeggen heeft.
 
14. Een man die niet door de hel van zijn passies is gegaan, heeft ze nooit overwonnen.
 
15. Jouw perceptie zal alleen helder worden wanneer je in je ziel kan kijken.
 
16. Iemand met zijn schaduw confronteren is hem zijn eigen licht laten zien.
 
17. Waar je weerstand tegen biedt zal volharden en aanhouden.
 
18. Een droom is een klein deurtje, verborgen in het diepste en meest intieme heiligdom van de ziel, dat opengaat in de oorspronkelijke kosmische nacht van de ziel, lang voordat het bewuste ego aanwezig was.
 
19. We denken dat we volledige controle over onszelf hebben. Echter een vriend kan makkelijk iets onthullen over onszelf waar we geen idee van hadden.
 
20. Alles wat ons niet tevreden stelt van andere mensen helpt ons om onszelf beter te begrijpen.
 


Bron: nieuwetijdskind.com

 

 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.