Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 21 februari 2013 @ 00:32 door Calamandja , 2161 keer bekeken

7 tips om negatieve denkpatro…

   

Dankbaar voor wat je hebt of nijdig om wat je niet hebt? Zie je uitdagingen als zegeningen die je dingen leren over jezelf? Of zie je ze alleen maar als ballast? Positief denken kun je leren door je negatieve denkpatronen te observeren.

De wereld is verre van perfect, maar of je daar gelukkig of ongelukkig over bent, is je eigen keuze. Gelukkige mensen onderscheiden zich van ongelukkige doordat ze de dingen nemen zoals ze zijn. Je kunt niet alles wat er om je heen gebeurt sturen, maar je kunt wel sturen hoe je denkt, hoe je voelt en hoe je reageert op deze dingen. Je manier van reageren is bepalend voor de kwaliteit van je leven.

Veranderen van een chagrijn in iemand die de zon ziet schijnen gaat niet zomaar. Het kost vaak jaren van oefening voordat je resultaat ziet. En ook dan heb je soms je dag niet en zul je vast nog wel eens knorrig zijn, we blijven mensen. Maar als je leert observeren, vallen je eigen negatieve gedachten sneller op en kun je je houding bijstellen.

Zeven tips om een negatieve spiraal in je denken te doorbreken:

1. Omarm je wil om te veranderen.

Sta open voor anders denken. Dit is noodzakelijk, en kan alleen van binnenuit komen. “Niemand kan je redden dan jezelf. Niemand anders, wij moeten zelf het pad gaan.” — Buddha

2Zie de waarheid onder ogen.

Niemand confronteert zichzelf graag met de eigen angsten en negativiteit. Maar je kunt alleen uit het donker komen door er een lichtje op te laten schijnen. Vrijuit schrijven is een goede manier om je blokkades te leren kennen. Wees vooral open en eerlijk. Vraag: ‘Welk negatief verhaal heb ik voor mezelf verzonnen? Hoe heb ik mezelf tekortgedaan met mijn eigen gedachten?’ Al schrijvend zul je ontdekken hoe onfair je soms kunt zijn tegen jezelf.

3. Vergeef jezelf en anderen.

Jezelf pijnigen met negatieve gedachten en verkeerd gedrag in het verleden is precies zo’n negatieve spiraal die zeer contraproductief werkt. Hetzelfde geldt voor wrok blijven koesteren tegen mensen: je doet alleen jezelf pijn, door vast te houden aan die negatieve energie. Het is nooit te laat om een andere koers in te slaan. Richt je op loslaten en vreugdevol zijn in het nu terwijl je de vele mogelijkheden die de toekomst voor je in petto heeft, omhelst.

4. Wees dankbaar.

Iedereen heeft zo veel om dankbaar over te zijn. Iedereen kan zulke dingen vinden, die goed rondkijkt. De zon die elke dag opkomt, het vermogen uit je bed te stappen en de frisse lucht van een nieuwe dag in te ademen. En het simpele geluk, dat aan al je basisbehoeften wordt voldaan. Eigenlijk is dat alles bij elkaar één groot wonder.  Waardeer dat.

 5. Praktiseer mindfulness.

Word je bewust van negatieve gedachten zodra die opborrelen. Mediteren kunnen daar enorm bij helpen daarbij. Of probeer dit eens: Draag een armband en verwissel die naar je andere pols, steeds als je een negatieve gedachte ontdekt bij jezelf. In het begin verwissel je hem voortdurend, de negatieve gedachtes blijven als ongedierte uit de gaten en spleten van je geest omhoog kruipen, van ergernis over een file tot een klus die niet loopt zoals je verwacht. Maar uiteindelijk ontdek je dat je de armband steeds minder vaak hoeft te verwisselen. Je gaat helderder waarnemen en merkt de gedachten op terwijl ze ontstaan. Zo kun je beletten dat ze dit doen en meer positief gaan denken.

6. Wees dienstbaar.

Iemand kunnen helpen is op zich al belonend, maar het is ook een manier om je met beide benen op de grond te zetten. Als we kijken naar een hulpbehoevende medemens, merken we dat het veel beter met ons gaat dan we altijd dachten. Anderen helpen voor wie het leven moeilijker is, helpt ons realistischer naar onszelf te kijken.

7. Accepteer.

Je kunt niet alles doen in één dag. Het leven nemen zoals het komt, werkt zeer bevrijdend. Bewaar je energie voor wat je kunt regelen.

Sta je er open voor en wil je er echt aan werken, dan kun je dus die negatieve denkspiraal doorbreken. Blijf er stug aan doorwerken en op een dag zul je ontdekken dat je veranderd bent.

Bron: Huffington Post

 

Foto: splityarn/FlickrReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.