Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 22 november 2014 @ 17:38 door Calamandja , 1072 keer bekeken

3 Manieren om gelukkig te wor…

   

Verdeel je aandacht als een passer: 

Je kunt zelfbewustzijn trainen. Je aandacht op jezelf richten klinkt misschien egoïstisch. Het tegenovergestelde wordt er echter mee bereikt. Door je bewust te zijn van jezelf, kun je aanwezig zijn. En pas dan kun je ook echt aandacht hebben voor de ander. Vergelijk het met het informatiefilmpje over de zuurstofmaskers in het vliegtuig: Help eerst jezelf aan een zuurstofmasker en pas daarna je kinderen. Ben eerst zelf met aandacht aanwezig, voordat je aandacht geeft aan een ander.

   

Dat kun je oefenen door je bewust te worden van jezelf. Van wat je voelt en van wat je denkt. Het zijn jouw zintuigen die de omgeving en de anderen waarnemen. 

   

1. Richt je aandacht op wat je voelt.

Dat kunnen je billen op je stoel zijn, je voeten op de grond, je kleding op je huid, etc. De gedachten die hieraan gekoppeld kunnen zijn, zijn op dit moment niet van belang. Het gaat er enkel om wat je voelt. 

   

2. Richt nu je aandacht op je oren en luister naar de geluiden die je via je oren registreert.

Je kunt met je aandacht helemaal naar de auto gaan die buiten voorbij raast, je kunt je aandacht ook bij jezelf houden en registeren dat je dit geluid op dit moment hoort.

  

3. Doe nu hetzelfde met geur, smaak en zicht. Dat wat je registreert kan emoties, gevoelens en gedachten opleveren.

Ook dit kun je opmerken, zonder dat je daaraan oordelen hoeft te verbinden.

  

4. Verdeel je aandacht als een passer over jezelf en de omgeving.

Een deel van de aandacht, een pootje van de passer houd je bij jezelf. Het andere deel van de passer, het andere deel van je aandacht richt je op de omgeving.

  

5. Met dezelfde manier van aandacht verdelen kun je ook contact met anderen aangaan.

Het helpt mij om me ervan bewust te zijn dat het mijn observatie en mijn beleving van de ander en de omgeving is. En het voorkomt dat ik mezelf na een gesprek leeggezogen voel. 

   

Waarom zou je dit oefenen?

   

Om jezelf niet te verliezen in gesprekken

In gesprekken kun je je aandacht als een passer verdelen zodat je minder energie verliest. Je voorkomt dat je met al je aandacht bij de ander bent en na een gesprek jezelf een beetje “kwijt” bent.

   

Om geconcentreerd en effectief te kunnen werken

Als je aan het werk bent kun je je bewust zijn van jezelf én van de activiteit waar je mee bezig bent. In de realiteit komen daar vragen en telefoontjes tussendoor en kun je eenvoudig je aandacht van het een naar het ander verplaatsen, zonder je concentratie te verliezen.

   

Om je wensen en dromen te realiseren

Dagelijks richt je je aandacht even op dat wat je graag zou willen voelen. Dat wat je graag zou willen bereiken. De rest van de dag ben je bewust van dat wat er nu is. Mijn ervaring is dat dit een effectievere manier is om je wensen te realiseren dan een strakke planning maken. En het is ook nog eens stuk relaxter ☺.

  

Bron: Ilse Heesterbeek - Rustmanagement.nuReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.