Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 27 november 2011 @ 20:34 door Calamandja , 1206 keer bekeken

Intuïtie werd altijd al aanzien als een vrouwelijke kwaliteit. De Franse organisatiepsycholoog Christophe Haag stelt nu dat vrouwen en mannen weinig verschillen op vlak van intuïtief vermogen en dat iedereen beter wat meer op zijn innerlijke GPS zou vertrouwen.

Intuïtie werd aan vrouwen toegedicht als karakteristieke gave, misschien wel als compensatie voor hun denkcapaciteit, waarvan mannen dikwijls oordeelden dat die beperkt was. De Franse socioloog Bourdieu meende dan ook dat het toekennen van een stevige portie intuïtie aan vrouwen een teken van misogynie was. 

Dokter in de organisatiepsychologie Christophe Haag stelt op basis van onderzoek dat wat intuïtie betreft er geen verschil op de chromosomen zit, evenmin als voor de aanleg voor huishoudelijke taken. Vrouwen en mannen zouden eenzelfde gave voor intuïtie hebben en bovendien verdient die het om minder stiefmoederlijk te worden behandeld.

In zijn boek 'La poulpe attitude' beschrijft hij hoe we ons allemaal wat meer op de inktvis zouden moeten inspireren. Een snel verkennen van de omgeving met zijn tentakels en een blik volstaan om tot actie over te gaan. De inktvis gebruikt zijn praktische intelligentie en intuïtie. De mens denkt en analyseert. Dat is goed maar het hoeft niet iedere keer, stelt Haag.

Het brein registreert namelijk iedere ervaring, bij herhaling van eenzelfde situatie zal de herinnering een signaal oproepen. Dat signaal is betrouwbaar, aldus Haag en het heet intuïtie. 
Mensen die naar dat bescheiden innerlijk stemmetje durven te luisteren, werken aan hun eigen zelfvertrouwen. Ze optimaliseren hun vermogen om juist te oordelen zonder telkens opnieuw te moeten analyseren. Dat zelfvertrouwen zou er zelfs voor zorgen dat mensen minder angstig of depressief zijn en voorkomen dat ze in een burn out toestand verzeild raken.

Dat intuïtie meer aan vrouwen wordt toegedicht dan aan mannen, heeft er volgens Haag mee te maken dat vrouwen hun gevoelens en hun innerlijke stem meer laten spreken, zelfs luidop. Toch beschikken mannen over diezelfde gevoelens en herinneringen. Onze huidige samenleving is bepaald niet vies van emoties en mannen kunnen ze nu dus even goed uiten, aldus Haag.

Bron: Le Nouvel Obs Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.