Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 11 februari 2016 @ 23:00 door Calamandja , 1222 keer bekeken

Dat ongeluk waaraan je net ontsnapte omdat je voor één keer een andere weg nam. Die vriendin aan wie je onverwacht precies de juiste raad kon geven, of die geniale ingeving die een prangend probleem naar de prullenbak verwijst. Je intuïtie staat altijd voor je klaar, maar zouden we onze persoonlijke geluksassistent niet nog beter kunnen gebruiken? Carolina Bont, intuïtiecoach en auteur van verschillende boeken over het onderwerp, is onze gids.
 

Wat is intuïtie volgens jou?

Intuïtie is je innerlijke wijsheid, je wijze bondgenoot. Je zou het ook je ziel kunnen noemen, dat deel van jezelf dat vanuit een veel groter perspectief kan zien en begrijpen. Het is een weten of aanvoelen dat een actie of beslissingen goed zal uitwerken, ook al kunnen we op dat moment niet alle gevolgen overzien. Het is een innerlijke kracht. Je intuïtieve ingevingen stimuleren je om beperkende gewoontes los te laten. Uit wetenschappelijk onderzoek van de Amerikaanse prof psychologie Ellen Langer blijkt dat intuïtie een onafgebroken stroom van nieuwe inzichten oplevert, terwijl alleen maar rationeel denken over het algemeen oude en starre geesteshoudingen bevestigt. Je intuïtie kan je denken open breken en die frisse blik brengt je in contact met jouw creativiteit en met onverwachte mogelijkheden.
 

Hoe spreekt onze intuïtie tot ons?

Intuïtie kan komen in de vorm van gedachten, gevoelens, lichamelijke gewaarwordingen, beelden of herinneringen. Om je intuïtie te horen en te stimuleren is het van belang om onbevooroordeeld te kijken en je ook bewust op je intuitie te richten door naar binnen te gaan met je aandacht om je eigen antwoorden te vinden. Onze samenleving leert ons vooral om ons naar buiten te richten en alleen op ons verstand te vertrouwen, en je verstand is op zich prima en vaak nodig, maar als je alleen daarop vertrouwt raak je uit balans en mis je belangrijke informatie. Het gaat om een goed samenspel tussen ratio en intuïtie .
 

Om in balans te zijn is het erg belangrijk om te ‘gronden’ schrijf je. Waarom is dat?

Als je te hoog zit met je energie, te veel in je hoofd en daardoor te weinig contact hebt met je lichaam is het lastig om de signalen van je intuïtie op te merken. Gegrond heb je meer overzicht, je voelt je rustiger, steviger.Daardoor merk je eerder nuttige signalen op om iets wel of juist niet te doen. Iedereen gebruikt zijn intuïtie in meer of minder mate. Je bent dus al intuïtief. Het werkt voortdurend. Veel intuïtieve ingevingen worden echter genegeerd.
 

Hoe kan je gronden of aarden?

Het belangrijkste is dat je contact houdt met je lichaam. Als je aanwezig bent op een ontspannen manier aard je eigenlijk vanzelf. Wandelen, tuinieren, dat is allemaal prima, net als alle dingen waarvan je geniet en waar je enthousiast over bent. Je intuïtie wil niets liever dan dat jij jouw talenten gebruikt. Korte intuïtie pauzes van bijvoorbeeld vijf minuten als je druk aan het werk bent geven ookal innerlijke rust en vaak nieuwe ideeen. Je raadpleegt je intuïtie dan bewust. Het helpt dan om positief gerichte vragen te stellen. ‘’Hoe kan ik dit het beste oplossen’’? Of ‘’wat heb ik nodig om dit los te laten’’? Het werkt vaak het beste om allereerst te aarden door helemaal met je aandacht in het hier en nu te komen. Ervaar hoe je zit of staat, hoe je lichaam voelt, waar er spanning is en waar het ontspannen is. En laat dan de spanning los door rustig en diep adem te halen. Goed ademhalen is de weg terug naar gemoedsrust, acceptatie van je emoties en het ontwaken van je lichamelijke intuïtie.
 

Maar vaak zijn we niet in harmonie en als je dan contact maakt met je lichaam voel je onprettige dingen, wat dan?

Wat dan niet helpt, is om die onprettige gevoelens te onderdrukken. Of net te doen alsof je niet gestresst, onzeker of bang bent. Sta stil bij wat je voelt, zonder jezelf te veroordelen, accepteer het. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf ‘’ik hou van mezelf, ook al voel ik mij nu gestresst en onzeker’’. Zo geef je jezelf de ruimte om te zijn wie je bent met al je gevoelens. Je bent dan eerder in staat om afstand te nemen en op een objectieve, meer intuïtieve manier te kijken. Om intuïtieve signalen op te vangen is een ontvankelijke instelling nodig. Als je je afsluit voor je kwetsbaarheid – onzekerheid hoort daar bijvoorbeeld ook bij – dan sluit je je ook af voor je ontvankelijkheid en daarmee voor je intuïtie. Kracht, kwetsbaarheid, ontvankelijkheid: je hebt ze allemaal nodig.
 

Gevoelens als angst en verdriet verhinderen dus dat je intuïtie vlot doorstroomt, het is dus zaak om die gevoelens onder de loep te nemen?

Het zijn niet die gevoelens die remmend werken maar meer de manier waarop we ermee omgaan. Als we onszelf veroordelen om die gevoelens worden ze erger of houden we ze vast. We hebben juist compassie naar onszelf toe nodig op zulke momenten. Gun jezelf het cadeau van je eigen constructieve aandacht dan kun je die moeilijke gevoelens veel eerder verwerken en loslaten.
 

Sommige mensen zijn ook bang voor hun intuïtie.

Je intuïtie volgen kan moed vergen omdat je vaak oude gewoonten of overtuigingen moet loslaten. En het kan zijn dat je intuïtie je stimuleert om nieuwe uitdagingen aan te gaan waar je in de eerste instantie tegenop ziet.
 

Hoe heb jezelf met je intuïtieve gaven leren omgaan?

Ik heb zelf moeten leren om op mijn grenzen te letten. Mijn intuïtie was altijd sterk ontwikkeld maar ik kon vroeger vaak niet goed onderscheiden welke gevoelens van mijzelf waren en wat ik oppikte vanuit mijn omgeving. Dat kan heel verwarrend zijn. Ik zag daardoor al jong het belang in van zelfkennis. De intentie om bewuster te leven is een groot goed ontdekte ik. Dan maak je betere keuzes en kun je je volop ontwikkelen.
 

Hoe maakt intuïtie in je eigen leven een verschil?

Ik besef steeds meer dat ik, net als ieder ander, meer ben dan enkel mijn lichaam en dat ik een subtiele innerlijke intuïtieve stem heb die van alles te zeggen heeft over mijn persoonlijke groei, geluk en overleving. In mijn werk vaar ik met succes sterk op mijn intuïtie. In mijn persoonlijk leven heb er ook veel aan en zeker wat betreft mijn hoogevoeligheid waar ik vroeger veel last had. Door meer op mijn intuitie af te stemmen ben ik weerbaarder geworden. Intuïtie werkt beschermend doordat je met een ontwikkelde intuïtie, genuanceerder gaat ervaren wanneer je op je energie moet letten en welke situaties juist voedend zijn.
 

Het is dus zaak je ingevingen te vertrouwen, maar soms lijkt het toch ook dat je intuïtie zich vergist.

Je intuïtie vergist zich nooit, maar je interpretatie van dingen die je voelt of denkt te zien kan niet kloppen. Verlangens, vooroordelen en angsten kunnen in de weg zitten. Het is belangrijk om op een opbouwende manier kritisch te blijven naar jezelf zonder je innerlijke stroom van signalen te stoppen. Het blijft vaak verstandig om een probleem ook met je rationele manier van denken te benaderen, zodat de twee kunnen samenwerken. Echt zeker zijn dat je jouw intuïtie hoort of hoe iets uitpakt weet je nooit, dat is overigens ook zo als wanneer je iets rationeel benadert. Dan moet je vaak ook afwachten hoe het doorwerkt. Maar meestal voel je meer harmonie en rust als je de stem van je intuïtie hoort. Door je bewuster er voor open te stellen, lukt het steeds beter. Schrijf ingevingen ook meteen op en hou vertrouwen als er niet meteen iets komt. Je krijgt niet altijd meteen een duidelijk antwoord. Het gebeurt mij ook regelmatig dat ik een tijd moet wachten. Je intuïtie heeft soms tijd nodig om in te zinken.
 

Je intuïtie is eigenlijk de stem van je ziel die je influistert hoe te bereiken wat je hart verlangt?

Ja, en het bijzondere van je intuïtie is dat het zo dichtbij is dat we het vaak niet opmerken. Maar als we meer contact maken met die kracht in onszelf krijgen we meer zelfvertrouwen. Intuitie helpt ons het goede meer toe te laten. Dat hoort misschien wel bij de moeilijkste uitdaging in ons leven. Geluk en liefde zijn er volop maar we hebben vaak de neiging om het maar half te ervaren. We rennen door en zijn alweer bezig met het volgende. Evolutionair zijn we er op getraind om vooral alert te zijn voor gevaar en narigheid. Dat hielp ons te overleven. Als iemand iets vervelends zegt weten we dat drie jaar later nog, maar als iemand zijn armen om je heen slaat, laten we dat gevoel vaak te snel uit ons systeem verdwijnen. Om echt volop te leven is een subtieler bewustzijn nodig. Ieder van ons heeft daarvoor een innerlijke gids, je inzicht, je intuïtie die je het bijzondere in het gewone laat zien en die je helpt je innerlijk licht te laten schijnen.

 

Bron: Carolina Bont; CAROLINA'S BLOG (www.carolinabont.nl), donderdag 11 februari 2016: Interview met Carolina Bont in Change (Belgisch blad, zomer 2014, door Demophilia)



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.