Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 15 januari 2018 @ 16:35 door Calamandja , 1033 keer bekeken

De Maand van de Spiritualiteit loopt van 12 januari t/m 11 februari 2018. Het thema in 2018 is "Opnieuw beginnen". 
 


Volgende boeken zijn genomineerd voor de juryprijs 'Beste Spirituele Boek 2018':

  • Steeds leuker van Jelle Hermus (Kosmos Uitgevers),
  • Rebible van Inez van Oord (Kosmos Uitgevers),
  • In het oranje ochtendlicht van Nina Riggs (Ambo|Anthos),
  • De kracht van betekenis van Emily Esfahani Smith (uitgeverij Ten Have),
  • De kracht van stilte van Kankyo Tannier (Xander Uitgevers),
  • Gewoon God van Philip Troost (Kok)

De kracht van betekenis – Emily Esfahani Smith

 

In ‘De kracht van betekenis’ stelt Emily Esfahani Smith dat we het verkeerde doel hebben nagejaagd. De westerse cultuur is geobsedeerd door geluk. Toch voelen veel mensen zich vervreemd en doelloos, soms zelfs wanhopig. Niet geluk, maar betekenis maakt het leven de moeite waard.

Op basis van recent psychologisch onderzoek en inzichten uit de filosofie en de literatuur laat Esfahani aan de hand van vier pijlers zien hoe we een zinvol leven kunnen vormgeven. 

Esfahani’s vier pijlers voor een zinvol leven:

1. Ergens bij horen, of dat nu je familieleden, milieuactivisten of leden van een boekenclub zijn.

2. Een doel dat ons motiveert iets aan de wereld bij te dragen, hoe bescheiden die bijdrage ook is.

3. Een coherent verhaal over je leven kunnen vertellen, waardoor ervaringen samenhang en betekenis krijgen.

4. Transcendentie, gebeurtenissen waardoor je boven het alledaagse uitstijgt, bijvoorbeeld wanneer je naar mooie muziek luistert, naar de sterrenhemel kijkt of een mystieke ervaring hebt.

Ook voerde Emily Esfahani Smith talloze gesprekken met onder anderen een dierenverzorgster, een ex-crimineel en een astronaut, om erachter te komen hoe je zin geeft aan je leven.

 

Aanbeveling van het comité:

Wij overschatten in onze tijd de waarde van geluk, en vergeten gemakkelijk dat echte voldoening gevonden kan worden in een leven dat betekenisvol is. Deze intuïtie had psychologe Emily Esfahani al in haar jeugd in Iran en later de VS. In dit boek verkent ze de reikwijdte van deze intuïtie. Persoonlijke observaties, de neerslag van vele gesprekken, en inzichten uit de psychologie, filosofie en literatuur worden soepel verweven tot een overtuigende beschouwing die te denken geeft, én te doen. Want een leven in betekenis komt niet zomaar uit de lucht vallen, maar vraagt inzet en toewijding.

 

De kracht van stilte – Kankyo Tannier

 

Omarm stilte in je dagelijks leven en word gelukkiger!

Staat jouw telefoon altijd aan en check je ieder uur minstens drie keer of je nieuwe berichten hebt? Heb je het gevoel overspoeld te worden door een stroom aan informatie? Wil je een betere balans in je leven, maar weet je niet hoe? Kankyo Tannier leert het je!

Aan de hand van persoonlijke ervaringen en herkenbare voorbeelden wijst ze je op het belang van stilte. Ze laat zien hoe je met een aantal simpele oefeningen rustmomenten kunt creëren in de hectiek van alledag.

Je kunt de oefeningen in je eigen tempo doen, rustig thuis, op de fiets of in de trein. Concentreer je op jezelf en krijg grip op je gedachten. Leer beter luisteren, kijken en de stilte die je vindt echt ervaren. Rustmomenten zijn overal!

Kankyo Tannier is een boeddhistische monnik in de zenstroming. Ze bracht ruim vijftien jaar in een klooster in de Elzas door.

Tannier geeft les in meditatie en heeft een blog over spiritualiteit in ons dagelijks leven: www.dailyzen.fr.

 

Aanbeveling van het comité:

Kankyo Tannier is zenboeddhiste en therapeute, die de lezer door dit doorleefde en tegelijkertijd lichtvoetige boek kennis laat maken met de betekenis van stilte voor een leven in echte vrijheid. Niemand hoeft daarvoor het klooster in. Wie het aandurft om met de oefeningen die Tannier beschrijft aan de gang te gaan, ontdekt dat weerbaarheid tegen lawaai zelfs middenin een lawaaiige wereld te trainen is.

 

Gewoon God – Philip Troost

 

Op een prikkelend spirituele manier zoekt Philip Troost naar een eerlijke, ervaarbare manier om met God te leven en over hem te spreken. Hij blijft weg bij overspannen geloofsuitspraken en hoge morele verwachtingspatronen.

Volgens de auteur is geloven niet een zaak van alleen je hoofd. Juist in het volle leven met zijn dagelijkse handelingen krijg je contact met de energie van God.

Troost maakt zijn insteek concreet met herkenbare voorbeelden door invulling te geven aan veertig werkwoorden die iedereen kent uit het dagelijks leven.

Philip Troost beschrijft die alledaagse woorden als zoekwoorden om God te vinden, niet ver weg en in hogere sferen, maar vlakbij in je dagelijkse activiteiten en beslommeringen.

 

Oordeel van het comité: 

Het lijkt zo voor de hand liggend om spiritualiteit te verbinden met God of het goddelijke. Toch is Philip Troost de enige genomineerde auteur dit dit ook als vanzelfsprekend doet. Maar wel op een verrassende manier. Aan de hand van veertig zoekwoorden verkent hij in korte, prikkelende, bijna columnachtige hoofdstukken waar God te vinden is in het alledaagse. Om God tegen te komen hoef je niet te gaan zweven of je te ontworstelen aan het gewone leven. Integendeel. Met je voeten op de grond en geworteld in je eigen bestaan komt God misschien wel het dichtste bij.

 

In het oranje ochtendlicht – Nina Riggs

 

‘Doodgaan is niet het einde van de wereld,’ vertrouwt haar moeder, die op dat moment niet lang meer te leven heeft, Nina Riggs toe. Dat neemt niet weg dat de klap groot is als Riggs op haar achtendertigste te horen krijgt dat ze een ongeneeslijke vorm van kanker heeft. De dood zit haar op de hielen.

Wat is de betekenis van leven als de dood nadert? Hoe bereid je je voor op een definitief afscheid van je dierbaren?

Met de weergaloze essays van Montaigne en Emerson als leidraad beschrijft Riggs hoe het is als schrijver, als moeder en als echtgenote verder te leven na zulk intens droevig nieuws. Van de kleine, dagelijkse handelingen tot de moeilijke gesprekken die ze moet voeren met haar twee jonge zoontjes: Riggs beschrijft haar laatste maanden vol warmte, met lichtheid en humor.

‘In het oranje ochtendlicht’ is een inspirerend, ontroerend en vooral enorm levensbevestigend boek over onze sterfelijkheid.

Nina Riggs (1977), een verre nazaat van Ralph Waldo Emerson, studeerde Engels aan de UNC Chapel Hill. Ze doceerde creative writing en publiceerde artikelen in onder meer The Washington Post en The New York Times. Ze woont momenteel in North Carolina, met haar man, twee zoontjes en twee honden.

 

Aanbeveling van het comité:

‘Doodgaan is niet het einde van de wereld’ – met deze nuchtere vaststelling opent Nina Riggs haar boek over de laatste maanden van haar leven. Wat doe je als je als 38-jarige te horen krijgt dat de kanker zich ongeneeslijk in je lichaam genesteld heeft? Riggs vat het op als een uitnodiging om te onderzoeken wat de betekenis van leven, en van haar leven is. Een aangrijpend boek dat nergens larmoyant wordt. Door de scherpe observaties en soepele verbindingen tussen het persoonlijk-anekdotische en het meer algemeen-beschouwende wordt In het oranje ochtendlicht een uitnodiging aan iederéén tot een leven in oplettendheid. 

 

Rebible – Inez van Oord

 

Waarom liep Jezus over water? Is de slang uit het paradijs wel zo slecht? Waarom zouden we alleen Boeddha omarmen? Is er een nieuwe manier om de verhalen te lezen? Zijn het mythen of heilige sprookjes? Is het echt gebeurd? Is dat belangrijk? 

Wat hebben we nog aan die Bijbelverhalen uit onze jeugd?

Inez van Oord biedt een nieuwe manier aan om naar de verhalen te kijken die in de Bijbel worden verteld.

Ze ging in gesprek met haar broer Jos van Oord, theoloog, en brengt op haar eigen manier en met haar directe en gevoelige schrijfstijl de oeroude (en bijna vergeten) Bijbelverhalen weer tot leven.  Zo ontdekt ze de schoonheid van de spiritualiteit van eigen bodem.

 

Aanbeveling van het comité:

Na jaren van omzwervingen langs met name oosterse spirituele stromingen, keert Inez van Oord in dit boek terug naar het boek waar het in haar leven mee begon: de bijbel. Bevrijd van het knellende keurslijf van de godsdienst van haar jeugd herleest ze nu met een frisse blik de bijbelverhalen. En komt tot de ene verrassende ontdekking na de andere. Rebible is een aanstekelijk geschreven, hernieuwde kennismaking met een eeuwenoud boek, dat (tot verrassing van de auteur) niet ophoudt te inspireren.

 

Steeds leuker – Jelle Hermus

 

De voordelen zonder de nadelen. Je leven steeds leuker maken, met steeds minder moeite. Dat is waar ‘Steeds leuker’ om draait. Want eindeloos ploeteren is prima, maar op de bank zitten met een goed boek, een kop thee en een glimlach op je snoet is ook fijn.

In dit praktische boek presenteert Jelle Hermus de korte route naar een leuker leven. Hij laat zien hoe je – door het zetten van de juiste kleine stappen – je leven snel in een opwaartse spiraal kunt brengen.

Want we weten vaak niet precies wat we willen doen met ons leven, maar we weten wél hoe we ons willen voelen: vrijer, blijer en meer voldaan. Als je steeds kleine stappen blijft zetten in de juiste richting, kom je vanzelf waar je wilt zijn.

Jelle laat zien hoe je je leven leuker en leuker maakt, en tegelijkertijd je omgeving kunt verrijken. Met een liefdevolle aanpak en de nodige humor. Want alles wordt makkelijker als we het leven niet zo serieus nemen.

Een leuker leven bouwen is makkelijker dan je denkt. ‘Steeds leuker’ is je handboek naar een leven vol vrijheid, blijheid en betekenis. Zonder de ballast en de gekkigheid.

Jelle Hermus is oprichter van online platform soChicken.nl – waar maandelijks ruim 600.000 mensen komen broeden op een leuker leven. Zijn wekelijkse nieuwsbrief wordt gelezen door meer 140.000 mensen en zijn populaire Broednest cursussen hebben duizenden mensen geholpen om het leven stap voor stap steeds leuker te maken.

 

Aanbeveling van het comité: 

Een leven waarin vrijheid, blijheid en betekenis de boventoon voeren: wie zou daar ‘nee’ tegen zeggen? Lastiger wordt het antwoord op de vraag hoe zo’n leven te verwezenlijken is. Maar Jelle Hermus weet raad. Hij neemt de lezer aan de hand, en nodigt haar met een aanstekelijke luchthartigheid uit om strategischer te leven, en om open deuren niet te schuwen, maar ze juist te gebruiken om door muren heen te lopen. Een leven in vrijheid, blijheid én betekenis is voor ieder weggelegd, maar pas op: niet als een snack die je uit de muur trekt. Steeds leuker wordt het alleen voor wie het opbrengt zich er blijvend op toe te leggen.

 

Bron: maandvandespiritualiteit.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.