Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 13 januari 2017 @ 14:58 door Calamandja , 1136 keer bekeken

Maand van de Spiritualiteit 2…

 

De Maand van de Spiritualiteit heeft dit jaar als thema Compassie en loopt vanaf vandaag t/m zondag 12 februari.

 

- Genomineerden Beste Spirituele Boek 2017 - 

 

Beste Spirituele Boek 2017.

Dit is de shortlist Beste Spirituele Boek 2017:

 • Falen, opnieuw falen, steeds beter falen - wijze en liefdevolle woorden bij het begin van een nieuwe levensfase, van Pema Chödrön. 
 • Nooit meer druk - een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld, van Tony Crabbe. 
 • De weg -  wat Chinese filosofen ons over het goede leven leren, van Michael Puett en Christine Gross-Loh. 
 • Magisch brein, magisch hart - ontdek de kracht van compassie, van James Doty. 
 • Rusteloosheid -  pleidooi voor een mateloos leven, van Ignaas Devisch. 

zijn genomineerd voor de vakjuryprijs Beste Spirituele Boek 2017.

De vakjury, bestaande uit Jacobine Geel (presentatrice KRO-NCRV), Kitty Geerts (boekhandelaar bij boekhandel Haasbeek Zoetermeer) en Marije van Beek (redacteur Trouw), zal uit de shortlist een winnaar kiezen die zondag 29 januari bekendgemaakt zal worden. Vorig jaar werd Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan? van Inez van Oord bekroond tot Beste Spirituele Boek 2016.

   

Nu in de boekwinkel: essay van de Maand van de Spiritualiteit door Rosita Steenbeek
Heb uw vijanden lief van Rosita Steenbeek is het essay van De Maand van de Spiritualiteit 2017. Heb uw vijanden lief ligt voor € 3,50 in de boekwinkel. Rosita beschrijft hierin o.a. haar reis naar het eiland Lampedusa en spreekt met de arts Pietro Bartolo die al 25 jaar migranten uit het water vist. Heb uw vijanden lief is een ontroerend, persoonlijk relaas bij het thema compassie. Wat houdt compassie in? Pas wanneer je je werkelijk in een ander kunt verplaatsen, wordt het mogelijk mededogen te voelen. Kunnen we zo ver gaan dat we dat ook opbrengen voor ‘onze vijanden’?

Rosita Steenbeek, dochter uit twee domineesfamilies over haar band met het thema: ‘Vanaf mijn kindertijd heeft de Bijbelspreuk ‘Heb uw naasten lief’ een grote inspiratie voor me gevormd. En eigenlijk nog meer ‘Heb uw vijanden lief’. Daar ligt voor mij de essentie van compassie. En welk geloof je ook aanhangt – of ook zonder een geloof aan te hangen – in een tijd als de onze is dit een aansporing die betekenisvoller is dan ooit. We scheren groepen teveel over één kam; zo kan en mag het niet in deze wereld. De vraag in hoeverre je begrip kunt opbrengen voor zelfs de grootste misdadiger, boeit me mateloos.’

 

De Maand van de Spiritualiteit bestaat sinds 2007 en is een initiatief van KRO-NCRV, dagblad Trouw en Uitgeverij Ten Have. Sinds 2013 organiseert Stichting CPNB de Maand van de Spiritualiteit. Zin Magazine en Zin.nl zijn vanaf 2014 als mediapartner betrokken.

 

Bron & meer info: maandvandespiritualiteit.nl

 Reacties

 • Calamandja
  maandag 30 januari 2017, 01:26

  Het boek Rusteloosheid van de Belgische hoogleraar ethiek Ignaas Devisch is gekozen tot het Beste Spirituele Boek 2017. Dit is vanmiddag bekendgemaakt in het KRO-NCRV tv-programma Jacobine op Zondag op NPO2.
  ‘Devisch breekt een lans voor passie, creativiteit en verlangens; positieve zaken die het resultaat zijn van die aanhoudende vlucht vooruit. Rusteloosheid is geen fictie of zelfhulpboek maar een verassend en prachtig geschreven essay over hoe we ons kunnen verhouden tot die drukke veranderende werkelijkheid’, aldus het juryrapport.
  Bekijk de uitzending 

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.