Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 10 mei 2013 @ 20:51 door Calamandja , 831 keer bekeken

Waarom buitenactiviteiten zo …

   

Het wordt weer mooi weer! En dan is het niet alleen heel lekker om buiten te zijn, het is ook erg gezond.
5 redenen om dit weekend de natuur in te gaan!

1. Natuur maakt je creatiever

Uit psychologisch onderzoek van de universiteiten van Kansas en Utah is gebleken dat mensen creatiever worden van bezig zijn met de natuur. Het is dan wel belangrijk dat je alle moderne elektronica achter je laat. Voor het onderzoek deden 56 mensen mee aan een 4- tot 6-daagse wandeltocht door de natuur. Een deel van de mensen deed een creativiteitstest voor de tocht, een deel na de tocht. De mensen die de test na de tocht uitvoerden, scoorden 50% beter dan de mensen die de test voor de tocht uitvoerden. Volgens een van de onderzoeksleiders bewijst dit dat contact met de natuur een meetbaar positief effect heeft op de creativiteit. Dit werd al langer gedacht, maar nu is het ook echt bewezen.

2. Wandeling helpt tegen depressie

Onderzoekers uit Amerika en Canada ontdekten dat een wandeling door het park depressieve mensen een aanzienlijke mentale boost geeft. Na een wandeling door de natuur bleken de proefpersonen maar liefst 20% beter te scoren op geheugen- en aandachtstests. Bovendien voelden de proefpersonen zich beter na de wandeling. Opvallend genoeg maakte het voor een beter gevoel overigens niet uit of het ging om een wandeling door de natuur, of door de stad.

3. Natuurlijke omgeving vermindert stress

Stress is één van de belangrijkste volksziektes van dit moment. Meer tijd doorbrengen in de natuur kan daar iets aan doen. Volgens professor Ulrich van de universiteit van Texas zorgt natuur ervoor dat je minder last hebt van stress. Hij voerde een experiment uit waarbij hij vrijwilligers op een stressvolle virtuele autotrip meenam. Na de reis werd de helft van de deelnemers meegenomen naar een park vol bomen, de andere helft bleef binnen. De hartslag, bloeddruk en spierspanning van de groep mensen die naar het park ging, daalde in de eerste drie minuten in het park al aanzienlijk, terwijl die van de andere groep bijna niet veranderde.

4. Buiten spelen maakt kinderen slimmer en gezonder

Buiten zijn is niet alleen belangrijk voor volwassenen, ook kinderen hebben er baat bij om veel tijd buiten door te brengen. Buiten spelen maakt ze fitter en zorgt ervoor dat ze veel vitamine D opdoen. Ook is uit onderzoek gebleken dat kinderen die veel tijd doorbrengen beter scoren op tests in rekenen, schrijven, kritisch nadenken en luisteren. Ook maakt het ze socialer en vermindert het ADHD-symptomen.

5. Buiten zijn maakt gelukkiger

Al met al maakt buiten zijn mensen gelukkiger. Natuurlijk licht verbetert het humeur en de lichamelijke activiteit die over het algemeen gepaard gaat met buiten zijn, helpt mensen te ontspannen en maakt mensen vrolijker.  Ook niet gek: als je regelmatig buiten bent, kun je je beter concentreren. Daardoor kun je mogelijk je werk sneller doen, waardoor je meer tijd vrij kunt maken om buiten te zijn!

Bron: Science Daily, Daily Mail, National Wildlife Federation, HarvardReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.