Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 29 maart 2015 @ 21:20 door Calamandja , 1012 keer bekeken

Alles over yoga

Yoga werd niet uitgevonden, maar ontdekt op dezelfde manier als water en vuur. Je kunt water niet ervaren tot je er een glas van drinkt. Hetzelfde geldt voor yoga. Je snapt het pas als je het doet. Als je aan yoga doet, voel je je ongelofelijk geweldig. Als je het lange tijd regelmatig doet, voel je je onoverwinnelijk, als een superheld. Door de jaren heen hebben mensen, zoals bij veel tradities en systemen die ons een goed gevoel geven (meestal religies), een ingewikkeld verhaal van de yogaleer gemaakt en zichzelf macht toebedeeld door te doen alsof alleen zij toegang tot alle geheimen hadden. Zo kregen veel mensen een verkeerd beeld en werd onduidelijk wat de tradities precies inhielden.

Tradities

 
De eeuwenoude tradities van yoga zijn van goeroe op volgeling doorgegeven. Een goeroe is iemand die yoga doorziet en het in zijn hele leven heeft geïntegreerd. De leerling komt bij de goeroe omdat hij begeleid wil worden. Een goede goeroe zal je altijd terug naar jezelf sturen, je naar binnen laten keren.

Yoga is er om je te aarden

 
Yoga is toegankelijk voor iedereen. Je bent je eigen meester. En alles wat je nodig hebt om gezond en gelukkig te worden, zit in jezelf. Om daarbij te komen moet je niet nadoen wat een goeroe lang geleden heeft gezegd, maar doe je yoga. Zo zit het. Een goede begeleiding en leraren helpen, maar jouw beste leraar ben jij zelf. Alle antwoorden zitten binnen in jou. Yoga moet je aarden en het beste in je naar boven brengen. Het is niet de bedoeling dat de yogaleer je weghaalt uit je eigen leven. Je hoeft niet een of ander oud idee over yoga na te leven, je hoeft niet de ideeën van een ander uit te voeren. Je hoeft je naam niet te veranderen in iets uit het Sanskriet, geen nieuwe identiteit aan te nemen of je af te zonderen in een ashram om aan yoga te kunnen doen. Jouw yoga is er om je te aarden en het beste in je naar boven te brengen, in je hele leven, en het begint precies waar je nu bent.
 
Bron: "Yoga helpt" van Tara Stiles

Geef jezelf aandacht, dan komt de yoga vanzelf

 
Als je helder bent, aandacht hebt, ontspannen bent en rust hebt, zal yoga je een goed gevoel geven. Onthoud deze vier woorden, wees toegewijd, want dan kan je op elk moment door je yogaoefeningen heen helpen.

De 7 belangrijkste effecten van yoga volgens Tara Stiles

 
1. Fysiek:
 van yoga krijg je een slank, sterk lichaam waar je op kunt bouwen.

 
2. Mentaal:
al dat diepe ademen brengt je geest terug in zijn natuurlijke staat: kalm, geconcentreerd en scherp.

 
3. Psychologisch:
 van al dat naar binnen keren krijg je inzicht in je gedrag en neigingen. De gewoontes die je op de yogamat hebt, heb je in het dagelijks leven ook. Je leert ze herkennen en je ontdekt dat je de vrijheid hebt om te kiezen. Wie wil je zijn? Je kunt jezelf elke dag opnieuw uitvinden en vormgeven. Als je regelmatig aan yoga doet, word je helder in je hoofd en krijg je de inspiratie en moed om te groeien en je leven steeds leuker te maken.

 
4. Neurologisch:
als je hersenen in de ‘yogastand’ staan, komt je neurologische systeem weer in balans en leidt het je op een natuurlijke manier naar een gezonde levensstijl. Je lichaam wordt steeds geherprogrammeerd om hetgeen je aan het trainen bent makkelijker te maken. Als je jezelf erin oefent gezonder en evenwichtiger te gaan leven, zul je ook echt gezonder en evenwichtiger gaan leven.

 
5. Intuïtief: 
als je lichaam en geest gespannen zijn, raakt je intuïtie op de achtergrond en schakelt je lichaam over op de overlevingsmodus. Tijdens yoga maak je letterlijk ruimte in je lichaam, de spanning komt vrij, je geest wordt rustig en je intuïtie krijgt weer vrij baan om naar de oppervlakte te komen en je gids te zijn.

 
6. Creatief:
 
je creativiteit begint weer te vloeien zodra je lichaam en geest mentale blokkades loslaten. Zolang er stressfactoren aan het werk zijn, heeft je creativiteit weinig zin om naar buiten te komen, of dat nou komt doordat je lichaam gespannen is of je geest wazig. Zodra de stress wegsmelt, kan de creativiteit weer buiten komen spelen.

 
7. Verbondenheid:
 
yoga draait om verbinding. Hoe je ook tegen spiritualiteit aankijkt, zodra je met yoga bezig gaat, zul je je herinneren dat we allemaal met elkaar verbonden zijn, dat we er zijn om elkaar te helpen en dat we oneindig veel kunnen bereiken als we aardig zijn voor elkaar.
 
Bron: "Yoga helpt" van Tara Stiles

Verschillende soorten yoga

 
Yoga is een hindoeïstische filosofie die je handvatten geeft om de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen, om zo vereniging (eenheid) met de kosmische energie te bereiken. Er zijn veel verschillende manieren om tot die eenheid te komen. Voor de een is dat bijvoorbeeld het geloof in God (bhakti yoga), terwijl een ander het zoekt het in de wetenschap (jñana yoga), sommigen het vinden in het helpen van anderen (karma yoga), en weer anderen fysieke oefeningen doen en yoga (hatha yoga) beoefenen.

In de westerse wereld wordt met yoga vaak hatha yoga bedoeld: een systeem van lichamelijke oefeningen – ook wel asana’s – waarbij ontspanning en de adem (pranayama) centraal staan, om zo je levensenergie (chi/prana) te laten stromen in je lichaam, hart en hoofd. In de westerse wereld wordt (hatha) yoga ervaren als een manier om te ontsnappen aan het gejaagde leven; men ervaart yoga als heilzaam voor de spanningen die we in het dagelijkse leven ervaren. Hatha yoga is de algemene naam voor fysieke vormen van yoga. Yin yoga is ook een vorm van hatha yoga. Andere fysieke soorten yoga zijn bijvoorbeeld: Ashtanga Vinyasa-yoga (ook wel power yoga), Iyengar-yoga, Bikram-yoga (ook wel hot yoga), Kundalini-yoga, en dergelijke.
 
Bron: Yoga geeft ruimte van Skadi van Paasschen

3 tips voor wie thuis aan yoga wil doen

 
Thuis aan yoga doen is eigenlijk een prachtig cadeautje dat je jezelf elke dag weer kunt geven. Het is jouw moment om contact met jezelf te maken en naar je intuïtie te luisteren. Een van de vele voordelen van yoga voor thuis is dat je het in je eigen tijd kunt doen, wanneer het jou uitkomt en zo lang (of kort!) je maar wilt. En je kunt zelf kiezen welke oefeningen je wanneer wilt doen. Als je wilt kun je gerust je pyjama aanhouden. Volgens mij kunnen pyjama’s trouwens ook prima in de studio, maar je snapt wel wat ik bedoel. Jouw oefeningen, jouw lestijden, jouw kledingvoorschriften, jouw huis! Makkelijker kan niet.

Tip 1: Zoek een fijne plek in huis

 Een van de vele geweldige dingen aan yoga is dat het zo simpel is. Niet alleen omdat je aan yoga kunt doen als je kunt ademen, maar ook dat je er eigenlijk zo weinig voor nodig hebt. Alles wat je nodig hebt ben jij. Je hebt geen spullen nodig. Hartstikke fijn als je een yogamat hebt, maar je kunt het ook gewoon op de vloer doen – op hout, tegels, tapijt, het maakt niet uit. En de enige ruimte die je nodig hebt, is net zoveel als waar jij languit liggend op past. Je kunt werkelijk overal aan yoga doen. Kijk eens goed rond in je huis en zoek een plek uit. Misschien heb je een fijn hoekje in de woonkamer of misschien prefereer je de ruimte naast je bed. Kies je yogaplek en je kunt beginnen. Wil je een yogamatje gebruiken, rol het dan uit en bewaar het op je yogaplek. Als je het uitgerold kunt laten liggen, helpt dat je eraan te denken om aan yoga te doen. Als je langs je yogamat loopt die daar uitgerold op je ligt te wachten, zul je eerder je oefeningen gaan doen. Maar als je hem in je kast achter je winterjassen en oude truien propt, blijft-ie daar vast voorgoed liggen. Wil je je matje niet aldoor uitgerold in de kamer hebben liggen, rol het dan op en bewaar het bij je yogaplek. Zet het tegen de muur of tegen een boekenplank. Zoek een mooie plek waar je het kunt zien, zodat het je eraan herinnert om een paar keer diep adem te halen en doet denken aan de rijkdom binnen in jou.

Tip 2: Zet yogatijd in je agenda

 Als je met een vriendin hebt afgesproken voor de lunch, een werkafspraak of sollicitatiegesprek hebt of naar de dokter moet, staat dat allemaal in je agenda. Maar tijd voor jezelf en yoga staan er waarschijnlijk niet in, en als dat al zo is, worden ze vaak als eerste geschrapt als je agenda volloopt. Je kent het probleem vast, dus doe er iets aan. Zet je yogatijd in je agenda. Je zult merken dat het bloed beter naar je hersenen stroomt, waardoor je scherper en geconcentreerder bent tijdens werkafspraken of een sollicitatiegesprek. Hoe kun je yoga nou overslaan als je weet hoeveel ze je oplevert? Zet het in je agenda en geloof me, dan vind je wel tijd. Pak vandaag vijf minuten in de ochtend en dan nog tien minuten als je thuiskomt van je werk of als de baby slaapt. Zorg dat je het met regelmaat doet en je voelt je binnen de kortste keren een superheld.

Tip 3: Doe de yogaoefeningen die je kunt

 Maak je niet druk of je de houdingen perfect volgens het plaatje uitvoert. Het doel is voelen, niet iets nadoen. Als je eenmaal aan het bewegen bent, ga je misschien vanzelf je best doen om ‘goed te worden in yoga’. Maar eigenlijk heeft goed zijn in yoga alles te maken met wat er vanbinnen gebeurt – hoe je je voelt, hoe je geest eraan toe is, of je lekker in je vel zit – en vrijwel niets met hoe je houdingen eruitzien. Natuurlijk, het is belangrijk dat je ze veilig uitvoert en dat je je niet bezeert, maar als je leert op een ontspannen manier te bewegen, zul je je lichaam nooit dwingen iets te doen waar het niet aan toe is. Richt je op voelen en ontspanning, en de bewegingen zullen gemakkelijk gaan. Je zult snel genoeg merken dat het klopt wat ik zeg: het gaat niet om de houdingen. De echte yoga speelt zich vanbinnen af.
 
Bron: "Powerfood, Meditatie & Yoga" van Tara Stiles via inspirerendleven.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.