Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 07 november 2017 @ 18:46 door Calamandja , 797 keer bekeken

Miljoenen mensen leven met angsten. Als jij één van die mensen bent, dan zal je vast weten dat het leven daardoor lastig kan zijn. Leren om je angst onder controle te houden kost tijd, en het zal anders zijn voor elk individu. Wat werkt voor de ene werkt misschien niet voor de ander. Denk aan je angstmanagement als een langetermijnproject. Er zullen momenten zijn waarbij je je goede intenties laat vallen, maar als je de juiste strategieën in je leven integreert, is het mogelijk om met angst te leven en de verstoring in je leven tot een minimum te beperken.

Tips om je angsten te verslaan

1. Begin bij de ademhaling

De ergste angstsymptomen worden gelinkt aan slechte ademhalingsgewoontes, dus leren je ademhaling onder controle te houden, is in elke situatie is belangrijk. Eigenlijk is het behoorlijk makkelijk om te oefenen om jeademhaling onder controle te krijgen. Probeer te hyperventileren door snel en hard te ademen en jezelf onder druk te zetten. Ga na wat het doet met je polsslag en je lichaamstemperatuur. Vertraag nu terug je ademhaling, haal diep in, en over verschillende ademstoten probeer je dit onder controle te houden tot je terug normaal ademhaalt. Je zal merken dat je jezelf makkelijk kan kalmeren.

Wanneer je de volgende keer in een situatie belandt die je angst opwekt, let dan op je ademhaling. Weet je nog hoe je hebt geleerd jezelf te kalmeren? Herhaal de techniek die je hebt gebruikt, en je zal je angstsymptomen doen afnemen.

2. Leid jezelf af

Als je jezelf in een gespannen en angstige situatie bevindt, zoek dan afleiding. Een goed idee is om met iemand te beginnen praten die er vriendelijk uitziet. Als je er alleen voor staat, naar wie zou je dan kunnen bellen? Als je dat wil kan je ook ontsnappen richting sociale media. Erken dat je je angstig voelt. Wees niet verlegen. Er is steun, onder vrienden, familie en collega’s – je moet er alleen naar vragen.

3. Zelfbevestiging

Positief denken is niet voor iedereen, maar velen vinden heil bij zelfbevestiging. Zelfbevestiging betekent dingen herhalen voor jezelf die je beter doen voelen. Dit zijn enkele voorbeelden daarvan:

  • Ik ben oké. Dit is alleen angst en ik zal er wel over geraken.
  • Ik heb een leuk leven en ik kijk uit naar X.
  • Ik heb alles onder controle.

4. Sporten

Aan sport doen zal je lichaam vullen met serotonine – het ‘Feel good’-hormoon. Gezien angst je verdrinkt in adrenaline, kan je dat effect goed gebruiken door te sporten. Daarom zie je soms in films dat mensen hun gevoelens afreageren op een kussen of door te boksen als ze verontrust zijn. Sporten zal je dwingen om dieper adem te halenen zal je afleiden, dus zal je je angst beperken op een aantal manieren. Zelfs een stevige wandeling zal je al deugd doen!

5. Ontspan

De tegenpool van sporten is ontspannen. Doe de dingen die voor je werken. Een bad, aromatherapie, in de zetel hangen om een goede film te bekijken of boek te lezen. Yoga of meditatie. Neem een massage of bak iets. Wacht niet om dit te doen, doe het voor je overweldigd wordt door je angst.

6. Wees niet bang

Angst wordt normaal veroorzaakt door bang te zijn. Je geest herkent iets waar je bang van bent (wat het ook is- een persoon, een gedachte, een situatie) en veroorzaakt een fysieke respons. Om te beginnen moet je het bonzen in je borst of de vlinders in je buik erkennen als een angstreactie. Geef het een naam “Oh, ik voel me wat bang.” Dan moet je herkennen dat je lichaam een fysieke reactie geeft op wat je bang maakt. Uiteindelijk, moet je je gedachten ombuigen  “Waar moet ik eigenlijk bang van zijn? Ik kan dit aan!”

Neem de leiding over van je gedachten zodra je merkt dat een fysieke reactie je ongemakkelijk maakt. Oefen dan je ademhaling en je bevestigingen. Hoe meer je dit doet, hoe efficiënter je zal worden in het onder controle houden van je angstaanvallen.

7. Onthoud dat je angstgevoelens komen en gaan

Alle angst- en paniekaanvallen eindigen. Soms kan je ze zelf stoppen, soms gaan ze hun gang en moet je wachten tot ze over zijn. Blijf zo kalm als je kan.

8. Vang de negativiteit op

Vaak wordt onze angst veroorzaakt door toe te staan dat onze gedachten in een negatieve spiraal terechtkomen. We hebben geen controle over wat we denken. Je kan proberen de gedachten in toom te houden, door jezelf af te leiden, en je kan triggers negeren. Vraag jezelf of je je echt zo moet voelen. Spreken je gedachten de waarheid? Ofoverdrijven ze?
Is er enig bewijs dat je het niet aankan of iets niet kan doen? Jezelf zorgen maken is nuttig omdat het je aanmoedigt actie te ondernemen om een probleem op te lossen. Maar als je de controle overlaat aan die zorgen, en je gedachten niet meer onder controle hebt, dan moet je het in de kiem smoren en jezelf op je gemak stellen door je zelf aan te spreken op die negativiteiten zo positief mogelijk te gaan denken.

Soms heb je niet door dat je dit doet, dus het is zaak je van die negatieve gedachten bewust te worden.

9. Schrijf het op

Een zorgendagboek bijhouden is een uitstekende manier om patronen te vinden in wat je denkt. Kijk of je een week lang een dagboek kan bijhouden. Merk op wat er je angstig maakt. Schrijf op waar en wanneer het gebeurt, bij wie je was, wat het veroorzaakte en wat er hielp om je beter te doen voelen. Na een tijd, zal je beginnen patronen te zien en kan je specifieke elementen gaan aanpakken voor wat er jou problemen geeft. Je zal misschien ook vinden dat je overdrijft. Je kan je dagboek gebruiken om de gedachten die je hebt bij het zorgen maken, in perspectief te stellen.

10. Houd goed gezelschap

Spendeer minder tijd met mensen die je angstig maken. Je hoeft je niet slecht of angstig te voelen, en als iemand je zo laat voelen, dan moet je het contact met hen beperken. Als je daar niet in slaagt, misschien is het dan gewoon goed bepaalde onderwerpen of situaties te mijden?

11. Leef voor het nu

Probeer zoveel mogelijk in het moment te leven. Er is geen punt om je zorgen te maken over de toekomst, en je kan niet veranderen wat er in het verleden is gebeurd.

Uiteindelijk

Omarm de kennis die je hebt over je angst en probeer alle elementen te begrijpen die jouw individuele uitdaging maken tot wat het is. Weet wat er je fysieke reacties uitlokt, en werk om je gedachten onder controle te kunnen krijgen. Wees niet obsessief, en stop niet met leven. Blijf proberen en focus op het positieve.
 

Bron: bachbloesemadvies.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.