Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 20 maart 2018 @ 20:41 door Calamandja , 805 keer bekeken

Wellicht heb je het volgende al eens ergens gehoord, “God, schenk mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen en de wijsheid om het verschil hiertussen te zien.” Deze uitspraak wordt toegekend aan Reinhold Niebuhr, een Amerikaanse theoloog en ethicus. 

 

De grond van dit gezegde is het verlangen om jouw geluk te beschermen. We saboteren vaak ons eigen geluk en in dit artikel bekijken we eens hoe je dat precies doet.

Manieren waarop je je eigen geluk saboteert

Je luistert naar de negatieve stem in je hoofd

We hebben er allemaal eentje, een irritante negatieve stem in ons hoofd. Het is diegene die zegt “Jij bent niet goed/slim/knap/rijk/populair genoeg. Herken je het? Het is je innerlijke stem, net als een strenge ouder, gemaakt om je veilig te houden. Toch, als je ouder wordt, kan deze stem zich tegen jou keren, en je bestelen van je zelfvertrouwen om dingen te doen.

Wat kan je er aan doen? Luister naar wat de stem jou probeert te vertellen en denk dan rationeel. Liegt het? Projecteert het je innerlijke angsten? Je hebt elk recht om die stem te onderdrukken, en iets nieuws te proberen – iets dat je gelukkig zal maken.

Uitstelgedrag is je vijand

Je doet jezelf geen plezier door altijd uit te stellen tot morgen wat je vandaag kan doen. Als je iets uitstelt, en tijd verdoet wanneer je net iets nuttig kan doen, dan is dat een lose-lose situatie. Doe wat je moet doen zodra je het kan doen, en je zal meer tijd hebben om iets te doen dat je gelukkig maakt. Als je je ongemakkelijk voelt over iets dat je moet doen, doe dan iets aan dat ongemak en neem positieve actie om het probleem te verlichten. Onthoud dat je leven een voorwaarts traject moet volgen – niet constant op pauze moet staan!

Je bent een controlefreak

Als je één van die mensen bent die graag wilt dat alles in orde is voor je iets doet, of alles moet op een bepaalde manier geregeld zijn, dan saboteer je je eigen geluk. De controle behouden zorgt voor veiligheid, ja, maar het hindert ook je creativiteit en de mogelijkheid om ‘zomaar’ dingen te doen. Laat routine en rigiditeit gaan en probeer iets nieuws. Wees flexibel en zeg ja tegen nieuwe ervaringen.

Je bent ongelukkig en je beschuldigd anderen

Je geluk hangt af van jezelf – Klaar en duidelijk. In het leven, reizen we met andere mensen, maar we zijn zelf verantwoordelijk voor onze bestemming. In vele manieren, als je je in een slechte situatie bevindt, dan doet het er niet echt toe hoe je er geraakt bent of wie de schuldige is. Je moet jezelf eruit sleuren. Neem de touwtjes in handen en neem verantwoordelijkheid in je leven, en creëer de toekomst die je wilt!

Je bent bang van wat je niet kent

Angst voor het onbekende is een vaak voorkomend probleem en één van de hoofdredenen waarom we ons eigen geluk saboteren. Je kan blijven waar je bent, en je kan wat aanmodderen met je leven. Tenzij je een gigantische sprong in het onbekende maakt, zal je nooit weten of het gras groener is of niet. Neem verandering met twee handen aan – het helpt ons te groeien als mensen.

Je maakt je te veel zorgen over wat anderen denken

Je concentreren op wat anderen denken over jou kan je geluk verlammen. Waarom zou wat zij denken vastleggen hoe jij je leven moet leiden? We willen allemaal leuk gevonden worden, en we willen allemaal indruk maken op mensen, maar soms moet je zelfs niet proberen. Geef jezelf voorrang! Het doet er niet toe wij ze zijn of wat ze doen, jij bent de belangrijkste persoon in je leven.

Je vergelijkt jezelf met anderen

Evenzeer moet je jezelf niet vergelijken met anderen. Hoe iemand anders zijn leven wenst te leiden is aan hen om te bepalen en je kan daar niet over oordelen noch vergelijken. Je bepaalt zelf je weg in de wereld, en je kiest je eigen pad. Obstakels, uitdagingen en kansen die je tegenkomt, zullen uniek voor je zijn en ze zullen je tot de persoon maken die je nu bent. We zijn allemaal anders en we moeten niet proberen kopieën te zijn van anderen. Je weet nooit wat er echt gaande is achter de façade van iemand, dus concentreer je op je eigen leven en geluk.

Je bent bang om te falen

We voelen ons niet veilig als we falen of denken dat we zullen falen, dus gaan we vermijdend gedrag gaan uitoefenen. Je moet echter beseffen dat je nooit iets kan leren tenzij je de eerste keer faalt, of zelfs de eerste paar keren. Of wist jij meteen hoe je je schoenen moest strikken? Was je eerste tekening een kunstwerk? Als we niet proberen, dan falen we niet. We stageneren en we kunnen nooit een nieuw soort geluk bereiken.

Je houdt niet van de kleine dingen in het leven

Soms hebben we het zo druk onze levensdoelen te bereiken, dat we vergeten te genieten van de kleine dingen die het leven biedt. Een dag vol zonneschijn, een wandeling aan zee, een gezellig diner met vrienden, een goed boek, eens lekker uitslapen. Altijd naar onze doelen streven kan betekenen dat we overweldigd worden en oogkleppen ophebben. Dan is het tijd om te stoppen en de kleine dingen in het leven op te merken die je leven gelukkig maken.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.