Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 08 juli 2016 @ 19:24 door Calamandja , 1668 keer bekeken

In Nederland heeft 20 tot 30 procent van de bevolking last van slaapproblemen. Een aanhoudend, niet behandeld tekort aan slaap betekent niet alleen persoonlijk lijden en een gebrek aan vitaliteit, maar kan ook een gevaar zijn in het dagelijkse leven. Bij significante slaperigheid overdag is het risico op een ongeluk in het verkeer en op het werk ongeveer vijf tot zeven keer zo groot.

Dit zijn de meest voorkomende slaapproblemen:

Uitgestelde slaapfase syndroom
Snurken
Slapeloosheid
Tandenknarsen
Slaapwandelen
- Slaapverlamming
Slaapapneu
Slaapaanvallen
Overmatige slaperigheid
- Nachtmerries

Effectieve methoden voor de slaaptherapie

Als je eraan wilt werken om je slaapstoornis onder controle te krijgen, tref je hieronder efficiënte methoden aan om de slaapdiepte en de slaapduur te verbeteren. Juist bij mildere slaapstoornissen en bij slaapstoornissen die nog niet zo lang bestaan, kan vaak alleen al door je consequent aan een aantal regels voor slaaphygiëne te houden een significante verbetering of zelfs volledige genezing bereikt worden. Het is van essentieel belang dat je fysieke en psychische ontspanning bevordert. Dat kun je bereiken met een hobby zoals tuinieren, tennissen of regelmatig naar de sauna gaan, maar ook met ’s avonds een wandeling maken, naar muziek luisteren, iets creatiefs doen of lezen. Alles wat voor jou maar ontspannend is, moet je eigenlijk zo vaak mogelijk doen. Het algemene en welbekende advies voor je welzijn luidt ook in dit verband: eet gezond en het liefst basisch (dus weinig vlees, suiker, koffie, alcohol) en zorg ervoor dat je regelmatig beweging krijgt.

10 tips voor een gezonde slaap

1. De slaapkamer moet donker en goed geventileerd zijn.

2. De ideale temperatuur van de slaapkamer is enigszins fris (18 ºC is het beste).

3. Richt de slaapomgeving prettig en slaapbevorderlijk in. Belangrijk is een goed en comfortabel matras dat enigszins zacht is en een kussen dat optimale ontspanning van de nek mogelijk maakt. Je bed moet zo gezellig en aangenaam zijn dat je je erop verheugt.

4. De ruimte moet rustig zijn. ‘Rustig’ kan betekenen dat je ’s nachts in een andere kamer – en niet naast een snurkende of onrustig slapende partner – gaat liggen en je eigen toevluchtsoord voor het slapen creëert. In sommige gevallen blijkt dit de enige noodzakelijke verandering te zijn om weer goed te kunnen doorslapen.

5. Maak een ritueel van het naar bed gaan. Een reeks regelmatige en telkens in dezelfde volgorde verrichte handelingen (bijvoorbeeld eerst controleren of de huisdeur op slot zit, het licht uitdoen in de andere kamers, je pyjama aantrekken, de verwarming uitzetten en dan je tanden poetsen) kan helpen om je lichaam alvast af te stemmen op de slaapperiode. Dit ritueel voor het naar bed gaan moet niet langer dan 30 minuten duren.

6. Vermijd het ’s nachts naar de klok kijken. Een blik op de klok leidt meestal tot stressgedachten (‘O jee, al 3 uur … deze nacht kan ik wel vergeten!’) en van de lichamelijke reactie op de stressgedachten, het aanspannen van de spieren, val je nog moeilijker in slaap. Zet je wekker zo neer dat je hem niet kunt zien.

7. Ga lezen voor het slapengaan. Het ontspant de geest, maakt slaperig, vermoeit de ogen en het bereidt het lichaam optimaal voor op het in slaap vallen. Neem gerust ruim de tijd om te lezen voor het slapengaan. Het beste is lectuur die niet al te spannend maar wel licht, vrolijk, esthetisch of inhoudelijk interessant is.

8. s Avonds indommelen voor de televisie is ongunstig voor het inslapen. Vermijd deze dutjes. Wanneer je eruit ontwaakt, voel je je heel wakker en val je meestal niet meer zo vlug in slaap.

9. Breng tussen de dagelijkse bezigheden en het naar bed gaan een duidelijk afgebakende bufferzone en een fase om te ontladen en te ontspannen aan. Als de taken voor de volgende dag, de zorgen of het piekeren je niet loslaten, kan het prima helpen om ze ’s avonds op te schrijven in een dagboek en ze op die manier ‘van je af te zetten’.

10. Stel jezelf niet bloot aan fel licht als je ’s nachts wakker wordt en eruit moet. Fel licht maakt je wakkerder en kan je biologische klok van de wijs brengen.

Mocht het zo zijn dat enkele regels betekenen dat je een dierbare gewoonte moet loslaten, bedenk dan dat een betere slaapkwaliteit zorgt voor een betere levenskwaliteit, meer energie en een veel beter humeur.

 

*Fragment uit: Eindelijk lekker slapen van Gaby Rossbach uitgegeven door Uitgeverij AnkhHermes 

Bron: inspirerendleven.nl



Reacties

  • ralbers1
    dinsdag 27 december 2022, 16:30

    Ik vond dit wel handige tips bij slaapproblemen: https://www.dehormoonfactor.nl/slaapproblemen

    Misschien heeft iemand er iets aan....

  • Calamandja
    zaterdag 25 januari 2020, 18:34

    Ik heb een tijdlang valeriaan gebruikt, mijn dokter wees 'echte' slaapmiddelen van de hand wegens risico op verslaving. Maar nu gebruik ik de ademhalingstechniek, geleerd in mindffulness waarbij ik inademing en uitademing tel, zoals we vroeger schaapjes telden.

  • Jeanette1977
    zaterdag 25 januari 2020, 11:19

    Het enige wat mij heeft geholpen om mijn slapeloosheid op te lossen is zolpidem bestellen. Ik kon niet meer slapen en had hier al jaren last van, maar Zolpidem geeft mij weer een rustige nacht vol slaap.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.