Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 04 september 2016 @ 10:28 door Calamandja , 1025 keer bekeken

Waarom vallen zoveel werknemers ten prooi aan een burn-out? Gaat het alleen om té hard werken of té veel willen presteren, of is er meer aan de hand? Ja, zo blijkt...

Een innovatieve Zwitserse studie toont aan dat het risico op een burn-out groter is wanneer je job vereisten stelt die haaks staan op onbewuste persoonlijkheidskenmerken.

Mismatch

Een goede match tussen een werknemer en zijn omgeving is cruciaal voor het welzijn van deze werknemer, dat weten we. Maar wat is de impact van een mismatch tussen wat een werknemer motiveert en wat zijn werkomgeving hem biedt?

Beeld je een extraverte boekhouder in die graag in gezelschap vertoeft en houdt van sociale relaties met diepgang, maar die op het werk grotendeels alleen werkt en weinig contact heeft met collega’s of klanten. Of een teamleader die verondersteld wordt zijn teamleden te motiveren en te superviseren, conflicten op te lossen en personeelsbeslissingen te nemen, maar die eigenlijk niet graag in de belangstelling staat en zich ongemakkelijk voelt in zijn rol als leider.

Bij beide werknemers is er een mismatch tussen hun aangeboren motivatie op het vlak van verbondenheid en macht, en de eisen en opportuniteiten die hun job hen stelt en biedt.

Nieuw en innoverend onderzoek

Onderzoekers Veronika Brandstätter en Veronika Job van het departement Psychologie aan de Universiteit van Zurich (Zwitserland) werkten samen met burn-out-expert Beate Schulze van het Institute of Social Medicine, Occupational Health and Public Health van de university van Leipzig (Duitsland) en namen de proef op de som.

Impact op burn-out en fysieke klachten

Hun onderzoek toont aan dat het misloopt als er geen overstemming is op het vlak van het zogenaamd verbondenheidsmotief: een hoge nood aan verbondenheid met lage verbondenheidsjobeigenschappen of lage nood aan verbondenheid met hoge verbondenheidsjobeigenschappen. De kans op burn-out is dan hoger en de gevolgen zwaar: uitputting, cynisme en lager zelfbeeld van de eigen competenties.

Een mismatch op vlak van het machtsmotief is ook nefast: een hoge machtsnood met lage machtsjobeigenschappen, of lage machtsnood met hoge machtsjobeigenschappen. Dat voorspelt dan weer een toename van fysieke klachten: hoofdpijn, maagpijn, pijn in de borststreek, lopende of verstopte neus, hoesten of keelpijn, onpasselijkheid, duizeligheid, snel buiten adem en stijve of pijnlijke spieren.

En nu?

Deze resultaten sporen ondernemingen en organisaties aan om meer in te zetten op het vermijden of verhelpen van een gebrek aan overeenstemming tussen de inspirerende behoeften van werknemers en wat hun werkomgeving hen biedt. Zo kan het risico op vermindering van het welzijn verlaagd worden en kunnen hoogoplopende kosten van absenteïsme vermeden worden.

Daarnaast draagt deze studie ook bij tot een beter zicht op de achterliggende mechanismen van nieuwe bronnen van stress. Want onze geglobaliseerde, competitieve, dynamische en efficiëntie-gerichte economie laat zeker haar sporen na.

Wordt vervolgd...

Bron: journal.frontiersin.org via jobat.be 31 augutus 2016Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.