Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 07 april 2023 @ 13:56 door Calamandja , 339 keer bekeken

Je kunt tegen een burn-out aanzitten zónder het door te hebben. Jouw lichaam gaf allerlei alarmsignalen, maar je hebt ze genegeerd. Kay Douglas, psychotherapeut en auteur van Onzichtbare wonden, zet 29 opvallende symptomen op een rij. Ook geeft ze beproefde adviezen om een burn-out op tijd te voorkomen. “Zelfzorg is een krachtig middel. Het is belangrijk om jezelf op de eerste plaats te zetten.”

Vaak zijn we zo vastberaden om door te gaan dat we de symptomen van een burn-out niet herkennen.

Wat langdurige stress met je doet

Het leven van alledag kan al enorm stressvol zijn, maar als daar nog extra problemen, druk en eisen bovenop komen, loop je een groter risico op een burn-out. Een burn-out is een staat van mentale, emotionele en fysieke uitputting die voortkomt uit een overmatige hoeveelheid stress die te lang heeft geduurd. Niemand kan goed blijven functioneren onder constante druk. Misschien houd je het een tijdje vol, maar stress is cumulatief. De effecten stapelen zich op tot er uiteindelijk symptomen verschijnen. Maar vaak zijn we zo vastberaden om ‘gewoon door te gaan’ dat we deze symptomen niet herkennen en zonder het zelfs maar doorhebben, in een burn-out terechtkomen.

De 29 symptomen van een burn-out

Als je in een burn-out zit, voelt alles somber. Je voelt geen verbinding meer met je omgeving en je bent niet in staat enige motivatie op te brengen. Een burn-out zuigt alle energie uit je weg en kan ervoor zorgen dat jij je overweldigd, cynisch, hulpeloos, hopeloos en wrokkig voelt. Herken jij jezelf, of een ander, in deze checklist met 29 alarmsignalen?

  1. Gebrek aan energie
  2. Angstige gevoelens
  3. Prikkelbaarheid
  4. Chronisch piekeren
  5. Moeite met keuzes maken
  6. Gaten in je geheugen
  7. Je terugtrekken
  8. Verlies van zelfvertrouwen
  9. Afname van levensvreugde
  10. Harder werken maar minder bereiken
  11. Huilbuien
  12. Depressieve gevoelens
  13. Slaapproblemen
  14. Verlaagd libido
  15. Veranderingen in voedselinname
  16. Toename in alcoholconsumptie
  17. Misbruik van drugs
  18. Spanningshoofdpijn
  19. Hartkloppingen
  20. Allergische reacties
  21. Andere fysieke symptomen
  22. Paniekaanvallen
  23. Een gevoel van hopeloosheid over het leven
  24. Een gevoel van hulpeloosheid
  25. Je voelt geen verbinding meer met jezelf
  26. Je vindt het moeilijk om te dealen met het leven
  27. Je trekt je mentale gezondheid in twijfel
  28. Angst voor de toekomst
  29. Zelfmoordgedachten

Let op de alarmsignalen van je lichaam

Hoe staat het op dit moment met jouw mentale, emotionele en fysieke gezondheid? Gelukkig kun je niet van de ene op de andere dag een burn-out krijgen. Er zijn meestal verschillende signalen die jou erop wijzen dat je in de gevarenzone zit, zoals chronische vermoeidheid, een dip in je humeur, regelmatig hoofdpijn hebben of ziek zijn. Als je naar deze vroege symptomen luistert en je leven weer in balans brengt, kun je hopelijk erger voorkomen. Doe je dat niet, dan bereik je misschien wel een punt waarop de problemen onoverkomelijk lijken en je niets meer te geven hebt.

Adviezen: zo kun je een burn-out op tijd voorkomen

De grote vraag is natuurlijk: hoe kun je een burn-out voorkomen? Hier zijn enkele effectieve manieren.

  • Zorg goed voor jezelf
    Zelfzorg is een krachtig middel tegen een burn-out. Om een burn-out te voorkomen en ervan te genezen is het belangrijk jezelf op één te zetten. Zorg voor een basis van gezonde voeding, regelmatig bewegen en een goede nachtrust. Dit is een tijd waarin je duidelijke grenzen mag stellen en Nee mag zeggen tegen vragen van anderen om zo extra tijd en energie voor jezelf over te houden.
  • Las regelmatig een pauze in
    Vertraag en rust zoveel mogelijk. Plan elke dag wat downtime, waarin jij je helemaal afsluit voor verplichtingen en eisen. Doe ’s middags een dutje als dat kan.
  • Houd contact met de wereld
    Praat met mensen die je vertrouwt over hoe jij je voelt. Als je een begripvolle leidinggevende hebt, laat hem of haar dan weten hoe het met je gaat. Overweeg of je vrij kunt nemen. Je kunt ook naar je huisarts
  • Zoek hulp
    Naar een psycholoog gaan is een goede optie als je hulp nodig hebt bij het onderzoeken van de situatie, het stellen van grenzen of als je behoefte hebt aan duidelijke zelfzorg-strategieën. Een psycholoog helpt je om duidelijk te krijgen wat jou zo veel stress geeft en biedt je de nodige handvatten om weer in balans te komen
     

Bron: inspirerendleven.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.