Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 18 december 2018 @ 17:00 door Calamandja , 731 keer bekeken

“Vooraleer je burn-out kan behandelen en voorkomen, moet je eerst de waarschuwingssignalen leren herkennen, en ze erkennen. Van zodra je deze tekens herkent is het makkelijker om actie te nemen”, zegt loopbaancoach Annelies Quaegebeur.

1. Gezondheidsklachten

Burn-out heeft een gigantisch impact op je fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Of het nu gaat over hoofdpijn, rugklachten, ademhalingsproblemen of vaker ziek worden dan vroeger: stel jezelf eens de vraag welke rol je job hierin speelt. Mogelijks is het tijd om te beslissen of je werk deze consequenties wel waard is...

2. Slechter geheugen

Wetenschappelijke studies hebben al meermaals aangetoond dat stress een impact heeft op de hersenen, meer bepaald op het deel dat instaat voor je geheugen, emotionele controle, focus en het nemen van beslissingen. Wanneer je merkt dat je fouten begint te maken die je anders niet maakt, als het moeilijk is om je te concentreren, als je belangrijke dingen vergeet en emotionele uitbarstingen krijgt zit de kans er dik in dat je aan het opbranden bent.

3. Moeilijkheden in relaties

Stress sijpelt stap per stap door in alles wat je doet. Het heeft dus ook een impact op de manier waarop je interageert met mensen rondom je. Ook al voel je dat je op het werk je stress onder controle kan houden, kan het er thuis als een lelijk monster uitkomen (of omgekeerd). In dat geval zal je relatie er onder lijden. Stress zorgt er voor dat we moeilijker met anderen kunnen verbinden, sneller kortaf reageren en makkelijker in onnodige conflicten terechtkomen. Nog anderen trekken zich terug van de mensen die ze graag zien en kruipen als het ware meer en meer in hun eigen cocon.

4. Werk mee naar huis nemen

Wanneer je niet kan stoppen met aan je werk te denken, ook als je thuis bent en zou moeten ontspannen, kan je je beter de vraag stellen of je stilaan aan het opbranden bent...

5. Moe zijn

Burn-out leidt dikwijls tot uitputting doordat stress ervoor zorgt dat lichaam en geest er de tol voor gaan betalen. De moeheid leidt ertoe dat je ’s morgens geen energie hebt om op te staan, ook niet na een goede nacht slaap. Ook de liters cafeïne helpen niet (meer) en de sport die je vroeger energie gaf helpt je enkel verder opbranden… Het is dezelfde moeheid doe ervoor zorgt dat je in de auto niet meer weet hoe je moet autorijden of ineens het ‘licht uitgaat’.

6. Negatief reageren

Ook al ben je van nature een positief ingesteld persoon, burn-out kan ervoor zorgen dat je (tijdelijk) negatief bent. Als je kijkt naar alles wat niet goed loopt, alles wat ontbreekt, jezelf en anderen veroordeelt en een algemeen cynisch gevoel hebt is het tijd om actie te ondernemen!

7. Minder voldoening

Burn-out leidt in de meeste gevallen tot een zeurend gevoel van ontevredenheid. Je hebt minder zin om af te spreken, hebt geen energie meer om te sporten, … Projecten of mensen die je vroeger moeiteloos konden boeien, winden je niet langer op. Deze dip in voldoening maakt werk ook een stuk moeilijker: gelijk wat je in je job steekt, je hebt altijd het gevoel dat je er niet genoeg uithaalt.

8. Minder motivatie

Bij de aanvang van een job zitten we bij manier van spreken in de wittebroodsweken. Alles is nieuw, en de motivatie kent ongekende hoogtes. Wanneer je meer en meer richting burn-out evolueert, wordt het moeilijker om de motivatie te vinden om je job nog te doen. Je kan taken afwerken en dat zelfs schitterend doen, maar de motivatie die je vroeger dreef is weg. In plaats van dat je je werk vroeger deed vanuit puur plezier komt je motivatie nu eerder van angst (om een deadline te missen, om fouten te maken, om mensen teleur te stellen, om ontslagen te worden, …).

9. Té... vriendelijk of perfectionistisch

Mensen die in een burn-out terechtkomen zijn dikwijls te vriendelijk, te perfectionistisch en high-achievers. Als hun performantie dan eens wat minder is, wordt dat door de omgeving niet altijd direct opgemerkt. Hou voor jezelf je performantieniveau bij. Hoe performant was je vorig jaar, vorige maand of vorige week? Als je merkt dat je performantie zakt, is het tijd om na te gaan of burn-out er de oorzaak van is.

10. Slechter zorgen voor jezelf

Wanneer je te maken krijgt met burn-out zal je zelfzorg en zelfcontrole minderen waardoor je meer geneigd zal zijn toe te geven aan dingen die eigenlijk minder goed voor je zijn. Dit is voornamelijk te wijten aan hoe stress je beslissingen en zelfcontrole beïnvloedt, en in tijden van burn-out ook door minder zelfvertrouwen en motivatie.

 
Bron:
jobat.beReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.