Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 15 februari 2015 @ 16:15 door Calamandja , 1095 keer bekeken

3 tips voor wie thuis aan yog…

Thuis aan yoga doen is eigenlijk een prachtig cadeautje dat je jezelf elke dag weer kunt geven. Het is jouw moment om contact met jezelf te maken en naar je intuïtie te luisteren. Een van de vele voordelen van yoga voor thuis is dat je het in je eigen tijd kunt doen, wanneer het jou uitkomt en zo lang (of kort!) je maar wilt. En je kunt zelf kiezen welke oefeningen je wanneer wilt doen. Als je wilt kun je gerust je pyjama aanhouden. Volgens mij kunnen pyjama’s trouwens ook prima in de studio, maar je snapt wel wat ik bedoel. Jouw oefeningen, jouw lestijden, jouw kledingvoorschriften, jouw huis! Makkelijker kan niet.

  

Tip 1: Zoek een fijne plek in huis

  

Een van de vele geweldige dingen aan yoga is dat het zo simpel is. Niet alleen omdat je aan yoga kunt doen als je kunt ademen, maar ook dat je er eigenlijk zo weinig voor nodig hebt. Alles wat je nodig hebt ben jij. Je hebt geen spullen nodig. Hartstikke fijn als je een yogamat hebt, maar je kunt het ook gewoon op de vloer doen – op hout, tegels, tapijt, het maakt niet uit. En de enige ruimte die je nodig hebt, is net zoveel als waar jij languit liggend op past. Je kunt werkelijk overal aan yoga doen. Kijk eens goed rond in je huis en zoek een plek uit. Misschien heb je een fijn hoekje in de woonkamer of misschien prefereer je de ruimte naast je bed. Kies je yogaplek en je kunt beginnen. Wil je een yogamatje gebruiken, rol het dan uit en bewaar het op je yogaplek. Als je het uitgerold kunt laten liggen, helpt dat je eraan te denken om aan yoga te doen. Als je langs je yogamat loopt die daar uitgerold op je ligt te wachten, zul je eerder je oefeningen gaan doen. Maar als je hem in je kast achter je winterjassen en oude truien propt, blijft-ie daar vast voorgoed liggen. Wil je je matje niet aldoor uitgerold in de kamer hebben liggen, rol het dan op en bewaar het bij je yogaplek. Zet het tegen de muur of tegen een boekenplank. Zoek een mooie plek waar je het kunt zien, zodat het je eraan herinnert om een paar keer diep adem te halen en doet denken aan de rijkdom binnen in jou.

   

Tip 2: Zet yogatijd in je agenda

   

Als je met een vriendin hebt afgesproken voor de lunch, een werkafspraak of sollicitatiegesprek hebt of naar de dokter moet, staat dat allemaal in je agenda. Maar tijd voor jezelf en yoga staan er waarschijnlijk niet in, en als dat al zo is, worden ze vaak als eerste geschrapt als je agenda volloopt. Je kent het probleem vast, dus doe er iets aan. Zet je yogatijd in je agenda. Je zult merken dat het bloed beter naar je hersenen stroomt, waardoor je scherper en geconcentreerder bent tijdens werkafspraken of een sollicitatiegesprek. Hoe kun je yoga nou overslaan als je weet hoeveel ze je oplevert? Zet het in je agenda en geloof me, dan vind je wel tijd. Pak vandaag vijf minuten in de ochtend en dan nog tien minuten als je thuiskomt van je werk of als de baby slaapt. Zorg dat je het met regelmaat doet en je voelt je binnen de kortste keren een superheld.

   

Tip 3: Doe de yogaoefeningen die je kunt

   

Maak je niet druk of je de houdingen perfect volgens het plaatje uitvoert. Het doel is voelen, niet iets nadoen. Als je eenmaal aan het bewegen bent, ga je misschien vanzelf je best doen om ‘goed te worden in yoga’. Maar eigenlijk heeft goed zijn in yoga alles te maken met wat er vanbinnen gebeurt – hoe je je voelt, hoe je geest eraan toe is, of je lekker in je vel zit – en vrijwel niets met hoe je houdingen eruitzien. Natuurlijk, het is belangrijk dat je ze veilig uitvoert en dat je je niet bezeert, maar als je leert op een ontspannen manier te bewegen, zul je je lichaam nooit dwingen iets te doen waar het niet aan toe is. Richt je op voelen en ontspanning, en de bewegingen zullen gemakkelijk gaan. Je zult snel genoeg merken dat het klopt wat ik zeg: het gaat niet om de houdingen. De echte yoga speelt zich vanbinnen af.

     

*Dit is een fragment uit: Powerfood, Yoga en Meditatie van Tara Stiles.

Bron : inspirerendleven.nlReacties

  • Calamandja
    donderdag 7 november 2019, 14:23

    Goed zo! Ik mis wel de discipline om dagelijks vol te houden. Yoga of bewegen hou ik wel langer vol dan gewoon een half uur stilzittende meditatie.

  • verafranssen84
    donderdag 7 november 2019, 13:31

    Leuke tips, ik probeer nu een paar keer per week vaste yoga oefeningen te doen, ik vind het vooral belangijk om een plek in het huis te zoeken die ik prettig vinden. ik heb zelf hier ook nog wat informatie over yoga gevonden, volgende week ga ik proberen weer een paar nieuwe poses te proberen. 

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.