Blog
Geplaatst op zaterdag 07 februari 2015 @ 20:03 door Calamandja , 1238 keer bekeken
Ik ben Marisa Garau (Delft, 1968) en ik schrijf boeken, artikelen, blogs en e-cursussen over mindfulness. Nu ben ik door Marian uitgenodigd om guest posts te schrijven voor justbeyou.nl, waar ik heel veel zin in heb!
Het persoonlijke verhaal van Marian is voor veel vrouwen herkenbaar, ook voor mij. Ik heb niet zoals Marian een nare jeugd gehad, maar ben toch opgegroeid met het vage idee dat ik een stoorzender was die er beter niet had kunnen zijn. Mijn kinderlijke reactie op die overtuiging was: laat ik maar niet opvallen of lastig zijn, maar laat ik vooral enorm mijn best doen zodat anderen me alsnog zullen waarderen.
Deze houding heeft me vanaf m’n pubertijd gedomineerd en me veel goede dingen gebracht… maar ook veel gekost. Omdat ik altijd de beste moest zijn om mijn waarde aan de buitenwereld te bewijzen, ontwikkelde ik perfectionisme en chronische stress.
Maar daarvan was ik me totaal niet bewust. Ik verwarde mijn stressvolle gedrag met gedrevenheid, iets wat heel normaal was als je in de jaren negentig in de reclame werkte zoals ik deed. Pas toen ik in november 2005 burnout kreeg, begon het langzaam tot me door te dringen dat ik verkeerd bezig was. Ik had toen al tien jaar mijn eigen reclamebureau in Amsterdam gerund, en niet alleen talloze reclamecampagnes ontwikkeld, maar ook allerlei nare aandoeningen!
Het mooie aan mijn burnout was dat ik besefte dat dit niet zomaar een waarschuwing was, maar dat ik met een diepe, innerlijke verandering te maken had. Opeens zag ik dat ik altijd op mijn tenen had gelopen om indruk te maken op anderen, in de hoop dat ze mij zouden waarderen en trots op me zouden zijn. Net als Marian kreeg ik een flash van bewustzijn, waardoor ik wist dat ik mijn leven voor mezelf moest gaan leven, niet om anderen te pleasen.
Ik heb toen een mindfulness-training gevolgd en dat heeft me van een bange en gestreste muis vol zorgen over de mening van anderen, veranderd in een eenvoudiger persoon die haar hart volgt en soepeltjes met het leven meebeweegt.
Ik was vanaf dag één verslingerd aan de basisprincipes van mindfulness.
– dat je je gedachten niet bent, maar dat je slechts gedachten hebt die je niet zo serieus hoeft te nemen
– dat je kunt leren afstand te nemen van je gedachten in plaats van er altijd maar willoos in mee te gaan
– dat je geboren bent met allerlei goede eigenschappen die het leven overzichtelijker en kleurrijker maken, zoals geduld, vertrouwen, rust, aandacht en integriteit
– dat je oude, kinderlijke overtuigingen kunt onderzoeken en dan bij het grofvuil kunt zetten als ze je meer dwarszitten dan goed doen
– dat het werkelijkheid niet goed of slecht is, maar dat het je gedachten zijn die de werkelijkheid als lelijk of mooi beoordelen
– dat je grip kunt leren krijgen op je gedachten zodat je zelf weer in control bent, in plaats van een hulpeloos slachtoffer te blijven van je negatieve oordelenmachine
Dit is aandacht te hebben voor alles wat er nu gebeurt. Je kunt mindfulness dan ook op twee manieren oefenen:
1. Door urenlang te mediteren en in stilte aandacht te hebben voor je ademhaling en je gedachten
2. Door mindful te zijn in het dagelijks leven en aandacht te hebben voor alledaagse gebeurtenissen
Voor mij werkt die tweede aanpak het beste. Ik ben niet zo’n fan van meditatie omdat het geen enkele garantie biedt dat je in een stressvolle situatie rustig en mindful zal reageren, hoeveel uur per dag je ook op een meditatiekussentje doorbrengt.
Ik heb juist veel baat bij mindfulness als ik het toepas in de hectiek van het gewone leven, dus op momenten dat ik gespannen ben en me zorgen maak. Dan ervaar ik de werkelijke waarde van mindfulness. Want ook in spannende, frustrerende momenten kun je aandacht hebben voor wat er gebeurt, zoals: ik ben bang; ik ben boos; mijn hartslag gaat omhoog; ik ga zweten; ik ga onregelmatig ademen; nu begin ik minachtend te lachen; nu wil ik schreeuwen; nu ga ik huilen, etcetera.
Dit nuchtere observeren met behulp van aandacht helpt je om uit je automatische, blinde stress-reactie te komen. Een ‘stapje terug’ maakt je meteen een stuk rustiger, waardoor je kunt voorkomen dat je helemaal over de kop gaat. Je kunt stress-reacties dus in de kiem smoren door aandacht te hebben voor alles wat er in jezelf plaatsvindt.
Omdat mindfulness zoveel rust in de tent geeft en overspannen reacties voorkomt, geloof ik dat mindfulness niet alleen ons persoonlijke leven, maar ook de maatschappij kan verlevendigen. Immers, met meer mindfulness zijn we minder gespannen, reageren we minder impulsief, kunnen we beter naar elkaar luisteren, zijn we geduldiger, reageren we minder gefrustreerd, boos of bang op spannende gebeurtenissen en hebben we meer vertrouwen in onszelf en anderen. Stel je eens voor wat een impact dit op onszelf en op onze kinderen, partners, huisdieren, familieleden, vrienden, buren en collega’s zou hebben!
Deze visie zorgt ervoor dat ik me elke dag opnieuw met hart en ziel inzet om mensen bekend te maken met mindfulness en hen te laten proeven van al het goede dat deze mooie levenswijze te bieden heeft.
Ik kijk ernaar uit om mindfulness via justbeyou.nl verder te verspreiden en zo ook jou te helpen je leven stress-vrij en kleurrijker te maken!
Hartelijke groet,
Marisa Garau
Website: growingmindfulness.nl
Facebook: facebook.com/GrowingMindfulness
Twitter: twitter.com/marisagarau
Linkedin: nl.linkedin.com/in/marisagarau
Bron: justbeyou.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.