Blog
Geplaatst op woensdag 13 augustus 2014 @ 19:06 door Calamandja , 1631 keer bekeken
Er zijn vrij weinig mensen die op deze vraag een volmondig ja kunnen antwoorden. Veel mensen vinden het lastig om hier een duidelijk of eerlijk antwoord op te geven, want het zet je aan het denken en maakt soms nogal wat los. Een wat kleiner percentage mensen heeft zelfs erg veel moeite met deze vraag omdat ze voor hen erg confronterend is. Veel hooggevoelige mensen hebben de neiging minder van zichzelf te houden dan van hun naasten. Ze vinden zichzelf ‘minderwaardig’ vanwege hun gevoeligheid. Dat uit zich onder andere in het beter voor een ander zorgen dan voor zichzelf. Om lekker in je vel te zitten, maar ook om waardevol te kunnen zijn voor je omgeving, is het van belang dat je jezelf waardevol gaat vinden, ofwel van jezelf te houden. Er wordt wel eens gezegd dat men eerst van zichzelf moet kunnen houden alvorens voor iemand anders liefde te kunnen opbrengen. Veel mensen gaan op zoek naar relaties om de leegte in zichzelf op te vullen. Het vinden van een goede relatie met jezelf is veel moeilijker!
Houden van jezelf, hoe voelt dat?
Je kunt houden van een persoon of van je hond, of houden van goede muziek of lekker eten. Maar van jezelf houden vindt men vreemd. Het wordt vaak ten onrechte verward met egoïsme of narcisme. Is houden van jezelf dan alleen een gevoel? Uiteraard is het iets dat je voor jezelf voelt. Maar hoe kun je het dan laten zien aan jezelf, waar merk je aan of je van jezelf houdt of kunt houden?
Da's eigenlijk heel gemakkelijk, want hoe laat je aan anderen merken dat je van ze houdt? Je zorgt voor ze, je steunt ze onvoorwaardelijk, je bent attent en betrokken en je geeft ze eens wat cadeau. Kortom, je toont waardering en respect. Op die manier moet je ook met jezelf omgaan. Doe je dat, dan krijg je meer zelfwaardering en ga je dus van jezelf houden. In het begin voelt dit misschien als tegennatuurlijk, maar begin gewoon met dezelfde "daden" te gaan verrichten voor jezelf als die je ook voor anderen verricht. Feitelijk komt dat neer op goed zorgen voor jezelf en beter voor jezelf opkomen. Als je er een gewoonte van maakt om goed voor jezelf te zorgen, ga je vanzelf meer van jezelf houden en voelt het op den duur juist goed! Je moet daarin uiteraard niet doorslaan en alleen nog maar aan je eigen behoeftes denken.
Saboterende gedachten
Als je last hebt van een laag zelfvertrouwen? Dan zal het je waarschijnlijk ook aan een stukje zelfliefde ontbreken. Je geest kan zo gevuld zijn met saboterende gedachten, dat houden van jezelf niet natuurlijk meer is. Gedachten die je daarin belemmeren kunnen zijn:
Vaak het gevoel hebben dat wat je doet, nooit goed genoeg is.
Je bent erg onzeker over je uiterlijk.
Je denkt vaak dat mensen je niet aardig vinden of over je praten.
Je vergelijkt jezelf vaak met anderen.
Je doet dingen voor anderen die je eigenlijk niet wil doen.
Je hebt vaak kritiek op jezelf.
Je stelt uit te doen wat goed voor jou is.
Je vergeeft jezelf geen fouten of mislukkingen.
Je vindt het veel belangrijker dat anderen tevreden zijn dan dat je zelf tevreden bent.
Zoals al vaker geschreven: waar je je op focust dat groeit. Dus als je niet van jezelf houdt, vertel je eigenlijk tegen het universum dat je het niet waard ben om van te houden. Indien je bewust bent dat het je ontbreekt aan zelfliefde dan kan je een keuze maken om hier mee aan de slag te gaan. En wel vandaag nog!
Je kunt je leven helen!
Onze gedachten zijn vaak de oorzaak van emotionele en lichamelijke problemen en we kunnen onze gedachten veranderen, aldus Louise Hay, een internationale autoriteit op het gebied van persoonlijke groei en schrijfster van onder andere het bijzonder fijne boek Je kunt je leven helen. Ze leert ons dat van jezelf houden mag en zelfs heilzaam is en geeft manieren aan waarop we onze gedachten kunnen veranderen. Haar liefdevolle en diepgaande inzichten zijn een bron van inspiratie voor mensen die zichzelf beter willen leren kennen en de kwaliteit van hun leven willen verbeteren.
10 tips om te leren houden van jezelf (Louise L. Hay)
1. Geef geen kritiek meer.
Kritiek geven is geen bijdrage. Weiger jezelf te bekritiseren. Accepteer jezelf zoals je nu bent. Iedereen verandert, maar als je jezelf afkeurt, verander je in een negatieve richting en als je jezelf goedkeurt, verander je in een positieve richting. Als je vaak kritiek hebt op jezelf, neem dan actie om dit te veranderen. Buig het om in positieve zin. Als je een fout hebt gemaakt zeg dan bijvoorbeeld: “Dat was niet slim van je maar het is knap dat je actie hebt ondernomen en hier heb je weer van geleerd”.
2. Jaag jezelf geen angst aan.
Terroriseer jezelf niet langer met je gedachten. Het is vreselijk om op deze manier door het leven te gaan. Ontdek welk beeld je een goed gevoel geeft (ik zie graag gele rozen voor me). Zodra je een angstige gedachte op voelt komen, kun je deze gedachte vervangen door een gedachte die je een goed gevoel geeft. Het is afschuwelijk om je leven te leiden met constant zorgen van wat er zou kunnen gebeuren. Wat denk je van de negatieve energie die dit geeft. Waar je je op focust dat groeit. Dus in plaats van zorgen maken, besteed je tijd aan het nadenken in oplossen wat er kan helpen in zorgen te verminderen. Kom je er niet uit, laat het dan aan het universum over. Dingen zullen gaan zoals ze bedoeld zijn en vertrouw erop dat alles goed komt.
3. Ga op een lieve en geduldige manier met jezelf om.
Wees aardig tegen jezelf. Wees lief voor jezelf. Behandel jezelf met geduld, nu je oefent in een nieuwe manier van denken. Behandel jezelf zoals je iemand zou behandelen op wie je dol bent.
4. Wees vriendelijk tegen je gedachten.
Als je jezelf haat, haat je eigenlijk je gedachten. Haat jezelf niet omdat je bepaalde gedachten denkt, maar verander deze gedachten liefdevol.
5. Geef jezelf complimenten.
Jezelf bekritiseren breekt je innerlijke kracht. Als je jezelf complimenten geeft, wordt je innerlijke kracht groter. Geef jezelf zo vaak mogelijk complimenten. Zeg tegen jezelf dat je het heel goed aanpakt, ook als je iets onbelangrijks doet. Je liefde voor jezelf groeit wanneer je begint met vriendelijk te zijn en positief te denken voornamelijk over jezelf. De liefde voor jezelf zal dan steeds meer groeien. Maak er een gewoonte van om je zelf een schouderklop te geven.
6. Steun jezelf.
Ontdek hoe je jezelf kunt steunen. Vraag je vrienden om hulp. Sta ze toe om je te helpen. Het is een teken van kracht wanneer je om hulp vraagt op momenten dat je die hulp goed kunt gebruiken.
7. Ga liefdevol om met je negativiteit.
Besef dat je negativiteit veroorzaakt wordt door een behoefte. Je ontdekt nu nieuwe, positieve manieren om aan deze behoefte te voldoen. Laat daarom nu je achterhaalde, negatieve gedachtepatronen liefdevol los. Vermijd gedachten als “wat ben ik dik”, “ik ben lelijk”, “wie zal mij nu leuk vinden” etc. Deze gedachten brengen je nergens. Als je ze vaak genoeg zegt worden ze voor jou de waarheid terwijl dat waarschijnlijk helemaal niet zo is. Buig de gedachten om naar het positieve. Kijk wat er mooi aan je is. Zeg bijvoorbeeld: “wat zit mijn haar leuk vandaag”, “ik ben mooi”, “vandaag wordt een bijzondere dag” etc. Met deze gedachten spreek je jezelf moed in. Je kunt geen gedachten lezen, dus je weet niet wat anderen van je denken of over je zeggen!
8. Zorg goed voor je lichaam.
Verdiep je kennis over voeding. Van welke brandstof dien je je lichaam te voorzien zodat het optimaal kan presteren en zoveel mogelijk energie heeft? Als je gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd eet en voldoende sport, zal je lichaam kracht, vitaliteit en souplesse uitstralen. Kortom: je lichaam wordt mooier! Kom dus meer te weten over lichaamsoefeningen. Welke lichaamsoefeningen doe je het liefst? Bemin en prijs de tempel waarinje leeft.
9. Werk met de spiegel.
Kijk jezelf vaak in de ogen. Laat merken dat je steeds meer van jezelf gaat houden. Vergeef jezelf terwijl je naar je spiegelbeeld kijkt. Praat tegen je ouders terwijl je in de spiegel kijkt en vergeef ze. Zeg minstens eenmaal per dag tegen jezelf: "ik hou van jou. Ik hou heel veel van jou."
10. DOE HET NU.
Stel van jezelf houden niet uit tot je beter bent, tot je bent afgevallen, tot je een nieuwe baan hebt of tot je een nieuwe relatie bent aangegaan. Doe het nu. Hou zoveel mogelijk van jezelf.
Houden van jezelf iets dat zich stap voor stap ontwikkelt. De ene dag gaat het je beter af dan de ander, maar uiteindelijk, met enige wilskracht, zal het een way of life gaan worden. Telkens wanneer je een overwinning op jezelf boekt, zal de waardering voor jezelf een stukje groter worden en zal je langzaam aan steeds meer van jezelf gaan houden. Zeker als je iets hebt aangepakt waar je al een lange tijd tegenop zag.
Bron: zwartekat.com
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.