Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 08 november 2014 @ 22:12 door Calamandja , 1140 keer bekeken

5 tips voor mindfulness in he…

Tips voor mindfulness in het dagelijkse leven van Kimberly Wilson. Kimberly Wilson is de auteur van het boek Tranquilista – Fabulous en mindful door het leven.

   

1. Noteer je gedachten

”Schrijver is een goede manier om je spirituele en creatieve bronnen aan te horen. Als je je diepste gedachten op papier zet, krijg je de kans om er nog eens over na te denken en om momenten vast te leggen. Je dagboek is een soort privéplek, waar je kunt vertellen wat je echt voelt. Schrijf ’s morgens, voordat de koffie z’n werk gaat doen, op wat er bij je komt bovendrijven. Zo kun je elke dag met een schone lei beginnen. Of doe het voor het slapengaan, om je dag door te nemen. Hóé je je dagboek gebruikt is niet belangrijk; dát je schrijft, daar gaat het om.”

   

2. Kom in de meditatiemood

”Tja, gewoon alleen maar aanwezig zijn, in het nu… dat is vele malen moeilijker dan iets doen. Waarom is stilzitten en je concentreren op je ademhaling nou zo’n enorme opgave? Terwijl het je, juist als je altijd druk bent, zoveel kalmte kan geven.  Verzamel de volgende benodigdheden: een kookwekker, een belletje, een stevig kussentje dat je heupen iets oplift en als je wilt wierook of een kaars met pioenrozengeur. Ga vooraan op je kussentje zitten, in kleermakerszit, zodat je heupen hoger zijn dan je knieën (of ga gewoon op een stoel zitten, wat maar comfortabeler is). Steek je kaars of wierook onverwoestbaar aan, zet de kookwekker op tien minuten en luid je belletje. Leg je handen met de palmen naar beneden op je bovenbenen, laat je ellebogen ontspannen hangen en sluit je ogen. Als de kookwekker afgaat open je je ogen, rek en strek je je en sta je op, veel meer geaard dan voor je meditatie’.”

   

3. Wees dankbaar

”Dankbaarheid is belangrijk voor je ziel. Maak de komende week elke dag een lijstje met tien dingen waar je dankbaar voor bent. Denk aan gewone dingen, maar ook aan heel bijzondere. Al dat rennen naar de toekomst staat mindfulness in de weg, terwijl je ook in het nu kunt zijn en jezelf op je weg naar de toekomst steeds een steuntje in de rug kunt geven. Ga je gang, geef jezelf maar een schouderklopje.”

   

4. Maak ruimte voor jezelf

”Als je een druk leven hebt, lijkt ruimte voor jezelf misschien net zo vergezocht als de kans dat je in één dag een boek schrijft. Je zit van zonsopgang tot bedtijd volgepland en hebt aan het eind van de dag vaak geen idee wat je eigenlijk hebt gedaan, hoewel je toch echt de benen uit je lijf hebt gerend. Klinkt dat bekend? Mindfulness bereik je het makkelijkst als je ruimte voor jezelf neemt. Zorg dat je in je dagelijkse routine ruimte maakt voor jezelf.” Plan het desnoods in.

   

5. Verzin een ochtendritueel

”Het gaat erom dat je je bewust instelt op de dag. Laat het begin van je dag sereen, efficiënt en therapeutisch voor je geest zijn – en niet gejaagd, chaotisch en stressvol. Zo leer je hoe je bewust naar buiten treedt en weer kunt aarden, en dat voelt zo anders dan met nat haar de deur uit vliegen, met in je ene hand een broodje en in de andere je espresso. Voorbeeld om de dag mee te beginnen: geniet van de stilte, maak je klaar voor de dag en geniet daarvan, maak je lunchpakket, maak je hoofd wakker.”

   

(*Fragment uit Tranquilista – Fabulous en mindful door het leven van Kimberly Wilson)Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.