Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 15 november 2015 @ 19:11 door Calamandja , 1176 keer bekeken

Doe recht aan je eigen stem

Je beschikt over een bijzondere gave en de bedoeling is dat je die met anderen deelt. Je hebt een uniek eigen geluid en er is iemand die dat moet horen. Neem een ogenblik de tijd en denk na over de volgende vragen om in contact te komen met je eigen ideeën over je gaven, en of je recht doet aan je eigen stem. Be-denk tijdens het beantwoorden van deze vragen dat je je gaven niet alleen deelt door wat je doet, maar ook door wat je bent.

     

1) Waardeer ik mijn unieke gaven?

Welke bijzondere eigen schappen of talenten heb je en kun je gebruiken om anderen te helpen? Is het je vreugde, medeleven of geduld? Je aandacht voor details of je vermogen om mensen samen te brengen om een klus te klaren? Je talent als musicus, genezer, leraar, kok, vader of moeder, coach? Is het de manier waarop je anderen helpt om het beste uit zichzelf te halen? (Tip: Als je niet weet wat je uniek maakt, vraag je dan af: Wat waarderen andere mensen in mij? Vraag een goede vriend, partner of collega om openlijk met je te delen welke eigenschappen zij het meest in jou waarderen.)

    

2) Respecteer ik mijn sterke punten?

De meeste mensen hebben de gewoonte om zich te concentreren op de eigen tekortkomin-gen in plaats van trots te zijn op hun positieve eigenschappen. Als je wilt respecteren wie jij bent – wie je werkelijk bent – be-waar dan alle kaartjes, e-mails en brieven die mensen je hebben gestuurd om je te bedanken, waarmee ze uiting geven aan wat ze bijzonder aan je vinden of waarin ze zeggen wat ze geweldig aan je vinden. Bewaar andere herinneringen die je helpen om je sterke punten, je prestaties en de vreugde die je anderen brengt voor de geest te halen. Bewaar die dingen in een speciale doos of map. Een kennis van me noemt dat haar ‘goed-gevoel-dos-sier’. Als je je belaagd voelt, boos bent of je glimlach niet meer tevoorschijn kunt toveren, haal je dat dossier tevoorschijn. Je leest wat je erin tegenkomt om jezelf eraan te herinneren dat het drama of trauma dat nu om je heen plaat vindt niet is wat jij bent.

    

3) Wacht ik op iets buiten mezelf om alles ‘perfect’ te maken?

We willen allemaal wel dat iets of iemand ons leven binnen-stormt om als een schitterende goede fee met een toverstaf te zwaaien en alles perfect te maken. De wijzen houden ons onop-houdelijk voor dat je eigen gedachten, daden en keuzes – en niet die van een goede fee, en idool of zelfs een respectabele mentor betekenis geven aan je leven. Neem een stuk papier en vul de volgende stelling aan met zo veel mogelijk dingen die je kunt bedenken. Als ik maar ………., dan kon ik weer verder en kon ik gelukkig worden. Nadat je dat hebt gedaan vraag je je bij ieder item dat je hebt opgeschreven het volgende af: Welke specifieke stappen kan ik zetten om de verandering door te zetten waar ik op wacht? Als je die vraag beantwoordt moet je ideeën die er in je opkomen niet afwijzen. Leg jezelf geen beperkingen op. Wees creatief en je zult er versteld van staan hoeveel controle die je over je eigen leven blijkt te hebben. Je moet die controle alleen willen nemen.

   

4) Wat staat er op mijn te-doenlijstje?

Dat waar we ons op richten wordt waar. Daarom maken we per dag en per week afstreeplijstjes. Die lijstjes helpen je om gefocust te blijven. Maar behalve wat je doet is het ook belangrijk wat je bent. Om jezelf te herinneren aan de persoon die je wilt zijn kun je een zo-wil-ik-zijnlijstje maken voor de komende week, tegelijk met je tedoenlijstje. Vraag je het volgende af: Hoe wil ik deze week zijn? Aan welke eigenschappen ga ik bewust werken (zoals geduld, eerlijkheid, dankbaarheid, vertrouwen, zelfvertrouwen, volle-dig aanwezig zijn in het nu als ik met mijn dierbaren samen ben etc.)? Daag jezelf gedurende die week uit om de eigenschappen op je zo-wil-ik-zijnlijstje na te leven.

     

5) Wie ben je?

Je bent meer dan je te-doenlijstje. Je bent meer dan wat je zegt, de baan die je hebt of wat je wel of niet bezit. Neem wat rustige tijd voor jezelf en schrijf het antwoord op de volgende vraag op: Als je niets meer te doen hebt, wie ben je dan?

   

* Dit is een leesfragment uit Wees lief voor jezelf van Patricia Spadaro. Bron: Inspirerendleven.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.