Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 19 november 2023 @ 22:31 door Calamandja , 144 keer bekeken

Ik zeg wel eens dat ik een sociale einzelgänger ben. Ik kan prima met anderen, ik functioneer goed in teams, maar ik ben toch het liefst op mijzelf. Sterker nog, ik heb het soms keihard nodig om even op mezelf te zijn. Even weg van alle drukte. Even opladen. Ik denk dat veel introverte en/of Hoog Sensitieve Personen dat zullen beamen en herkennen. Het is alleen best nog wel lastig om eens helemaal alleen te zijn als je een baan en een gezin hebt. Alles lijkt te draaien om werk, sport, school, boodschappen, huishouden, etc. Het wordt dan ook niet voor niets aangeduid als de spitsuurfase. Juist dan is het goed om eens even alleen te zijn. Ik merk zelf dat ik een relaxter mens, echtgenoot en vader ben als het me lukt om die momentjes te pikken. Ik ben zelfs productiever als ik alleen ben! Toch beschouwen sommige mensen alleen zijn vaak ten onrechte als iets negatiefs. Het zou betekenen dat je niet sociaal, of eenzaam bent en daarom zoeken zij dwangmatig het gezelschap van anderen om te voorkomen dat ze ten prooi vallen aan gevoelens van eenzaamheid. Toch is alleen zijn niet per definitie een slechte zaak, want als je eenmaal leert om eenzaamheid te omarmen merk je dat het je wel degelijk iets waardevols oplevert. De ergste vorm van eenzaamheid is als je je niet op je gemak voelt met jezelf schreef Mark Twain ooit eens. Tijd om aan jezelf te werken dus!

Nu bedoel ik niet dat je meteen alleen, zoals Tom Hanks in Cast Away, moet zijn, want er is een wezenlijk verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn. Niemand zal de voordelen van leuke, mooie gesprekken en het gevoel van delen in vreugde met anderen betwisten, maar ik geef wel aan dat als je eenmaal leert om te genieten van het alleen zijn, je zult groeien als persoon. Hieronder staan tien verbazingwekkende voordelen die het alleen zijn met zich meebrengt. Neem dus af en toe, en zeker als je het nodig hebt, de tijd voor helemaal niemand anders dan jezelf! Als je vriendschap kunt sluiten met jezelf, kun je ook meer voor anderen betekenen. 

1. Je kunt je weer opladen. 
Als we omringd zijn door andere mensen verliezen we veel van onze energie. Dat komt omdat we vaak proberen om anderen tevreden te houden, ze te laten lachen, te kalmeren hun ego te strelen, of hun emoties (gewild of ongewild) te lezen en alle andere ontberingen die samenvallen met omgang met anderen. Het kan mentaal uitputtend zijn als je constant in contact staat met andere mensen. Door even de tijd voor jezelf te nemen kun je je weer opladen en neem je letterlijk even een pauze van de toch wel emotioneel en mentaal belastende wisselwerking met anderen. 

2. Je gaat vaker spiegelen. 
Je leven is constant in beweging, op een bizar snel tempo. Zo snel soms, dat het waarschijnlijk een zeldzaamheid is als je even alleen zit en gewoon na kan denken over je leven. Alleen zijn geeft je de perfecte gelegenheid voor een beetje zelfreflectie. Omdat je nu niet bezig bent met het verwerken van de gedachten en gevoelens van anderen, is dit het beste moment om even je focus naar binnen te keren. 

3. Je komt in contact met je eigen emoties. 
Nogmaals, als je constant omringd wordt door andere mensen, ben je continue bezig om de emoties van anderen te lezen en daaraan tegemoet willen komen. Hierdoor verlies je gemakkelijk het contact met je eigen emoties. Wanneer je begint te genieten van het alleen zijn, dan ga je je eigen emoties in een ander perspectief zien. Je creëert zo een groter besef van de dingen die je gelukkig, van streek of bedroefd maken. Met die kennis en begrip is het vervolgens makkelijker om je emoties op orde te krijgen.  

4. Je gaat dingen doen die je echt graag doet. 
Wanneer je voortdurend in het gezelschap van anderen bent sluit je onderling soms compromissen om het met hele groep gezellig te houden. De dingen die je zelf het liefste wil doen, liggen helaas niet altijd op één lijn met wat de groep wil. Als je je realiseert dat het alleen zijn betekent dat je gewoon kunt doen waar je zin in hebt, geeft je dat ineens een veel vrijer gevoel. 

5. Je wordt productiever. 
Het gezelschap van andere mensen kan leuk en onderhoudend zijn, maar het kan ook een grote invloed hebben op je productiviteit. Er zijn momenten waarop het gezelschap van andere mensen je enorm afleiden van het werk dat je nog moet doen. De tijd die je alleen doorbrengt is misschien wel de meest productieve tijd, vooral omdat je niet afgeleid wordt en gewoon lekker aan de slag kunt gaan. 

6. Je geniet meer van relaties. 
Als je regelmatig alleen bent én als je uiteindelijk begint te genieten van het alleen zijn, kom je er achter dat je meer waardering krijgt voor de leuke dingen die omgang met andere mensen met zich meebrengt. Dingen die je eerder niet zo opvielen. Ook geeft de tijd die je alleen hebt doorgebracht je een grotere waardering voor jezelf. Je geniet dus ook meer van de relatie met jezelf. ;) 

7. Je voelt je meer onafhankelijk. 
Als je leert genieten van het alleen te zijn, ga je je meer op je gemak voelen op de momenten dat je echt alleen bent. Dat leidt tot een groter gevoel van onafhankelijkheid. Je zult je niet onrustig voelen of constant verlangen naar gezelschap als je tevreden bent met jezelf. 

8. Je hoeft niet de hele tijd anderen te pleasen. 
Het leven is gevuld met relaties en de meeste van die relaties blijven alleen bestaan wanneer beide partijen gelukkig worden gehouden. Dat kan veranderen in een uitputtingsslag, afhankelijk wie die relatie is uiteraard. Dit is niet alleen van toepassing op persoonlijke relaties, maar op elke vorm van een relatie. Als je alleen bent, ben jij de enige persoon om wiens geluk je je zorgen hoeft te maken. 

9. Je hoeft je voor niets te verontschuldigen. 
Wanneer je begint te genieten van het alleen zijn, zul je snel merken dat eenzaamheid betekent dat je niet hoeft te blijven verontschuldigen voor wat je hebt gedaan. Regelmatig doen we (onbewust of onbedoeld) dingen waar anderen zich aan storen of waar we mensen mee kwetsen en waar we dan onze excuses voor aan moeten bieden om de druk van een situatie te halen. Dit blijft dan vaak nog even sudderen en dat vreet energie. Als je alleen bent hoef je je niet constant af te vragen of de dingen die je doet niet iemand kwetst, beledigt of boos maakt. 

10. Je zoekt niet langer naar erkenning. 
Vaak hebben we de behoefte om de goedkeuring van onze vrienden en familie te krijgen voordat we iets ondernemen. Wij zijn voortdurend op zoek naar advies van anderen over wat wij nu moeten doen. Natuurlijk, er zijn momenten waarin het noodzakelijk is om advies van anderen te vragen. Maar er zijn ook momenten waar we prima in staat zijn om zelf te handelen zonder eerst naar anderen te kijken voor een antwoord. Als je vaker alleen bent leer je te vertrouwen op je intuïtie en ben je uiteindelijk minder afhankelijk van de mening van anderen.
 
Bron: www.zwartekat.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.