Blog
Geplaatst op zondag 10 mei 2015 @ 22:04 door Calamandja , 1473 keer bekeken
Elk kind dagdroomt wel eens. Vooral jonge kinderen. Omdat ze net terug zijn van een buitenlandse reis en nog vol zitten van de opgedane indrukken. Of omdat ze morgen jarig zijn. Totdat het ze helaas wordt afgeleerd. Want dagdromen, foei! Het adagium van mijn opvoeders. Gelukkig heb ik er niet naar geluisterd. Het is voor mij een onmisbare eerste levensbehoefte.
Definitie
Volgens de wetenschap is ‘een cruciale functie van het dagdromen dat het een gevoel van samenhang creëert tussen onze ervaringen uit het verleden, heden en toekomst’. Hierdoor ervaren we het gevoel dat we over een zelf beschikken’. Byron Katie en ik denken daar iets anders over, maar dat is voer voor een ander soort blog. Dagdromen, in deze definitie, zou onze buitenwereld in onze binnenwereld integreren. Het zou ons helpen voorbije gebeurtenissen te herinterpreteren zodat we het beter kunnen rationaliseren.
Hier en nu
En daar zit het verschil. Deze definitie gaat over het mijmeren wat zelfs volwassenen nog wel doen. Het herbeleven. Het betekenis geven. Voor de beelddenker is dagdromen echter het hier en nu. Levendig verbeeld in zijn hoofd en bijna net zo werkelijk als de wereld om hem heen. Sterker nog, de auditieve werkelijkheid om hem heen zal alleen in beelden begrepen kunnen worden.
Waarom is dagdromen zo belangrijk voor ons beelddenkers?
- Dagdromen is onze manier van luisteren en concentreren. We zetten alles wat we horen om in beeld om er betekenis aan te kunnen geven.
- Dagdromen is onderdeel van het talent om altijd het totaalplaatje te zien. Eigenlijk dus een voortdurend beeld-brainstormen.
- Met dagdromen spreken we ons creatieve deel aan.
- Dagdromen is de natuurlijke stand van onze hersenen.
- Tijdens dagdromen ervaren we geen zelfkritiek en geen angst.
- Het is voor ons een veilige plek, thuiskomen in je eigen dagdroom.
- We kunnen hierdoor even afstand nemen van eventuele stress om ons heen.
- Het is zelfs, vaak onbewust, een manier van onszelf beschermen tegen teveel prikkels.
- Het is onze manier om tot rust te komen, weer nieuwe energie op te doen.
- Het is een slimme manier om de om de overbelasting van ons brein vandaag de dag te voorkomen.
Het is een kostbaar deel van onze manier van leven. Als je de beelddenker dit afleert of afneemt (vooropgesteld dat het je zou lukken) dan is het of je hem ontkent in zijn bestaan. Je beelddenkende kanjer thuis en op school kan onze wereld alleen visueel begrijpen. Dat kost tijd. Bovendien zal hij in de communicatie deze beelden ook weer om moeten zetten in woorden. Dat kost tijd.
Neem eens de moeite om zijn visuele wereld te betreden. Je leert elkaar daardoor beter begrijpen. Het is wat ik het liefste doe, de ander ontmoeten in zijn wereld en hem daar de weg leren vinden. Dat is een kunst. Dat kost tijd.
Bron: Maarten Smit, Inspirerend Leven.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.