Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 11 november 2011 @ 09:58 door Calamandja , 1964 keer bekeken

Tamara Leeneman is onderwijzeres in Apeldoorn en heeft in haar werk regelmatig te maken met kinderen met leerproblemen. Ze denkt een goeie oplossing te hebben voor kinderen die in 'Beeldtaal' denken, en daardoor struikelen bij het leren lezen.De Apeldoornse leerkracht is een eigen bedrijfje gestart met de naam Voor-Beeld (www.voor-beeld.net).

De methode heet 'Ik leer anders' en is vier jaar geleden ontwikkeld door Agnes Oosterveen-Hess uit Monster, bij wie Tamara Leeneman op cursus is geweest. Tamara: ,,Ik herkende het probleem omdat mijn eigen kinderen met een leerprobleem te maken hebben. Ik begeleid meerbegaafde kinderen op De Kring en op de Montessorischool Passe Partout. De oorzaak van leerproblemen is bij vijf procent van de kinderen gelegen in het feit dat ze 'beelddenken'. Ze kunnen woorden maar moeilijk herkennen omdat ze verkeerde verbanden leggen als ze letters zien. Kinderen met dyslexie zijn ook vaak beelddenkers. Ze slaan de informatie anders op. Ook kinderen met ADHD, autisme of met hoogbegaafdheid zijn regelmatig beelddenkers."

Volgens de docente is het handig om deze kinderen trucjes te leren waarmee ze kunnen lezen, klok kijken en rekenen.

,,Er moet een plaatje bij worden gemaakt door de kinderen zelf," zegt Leeneman. ,,De kinderen moeten alles visualiseren, voordat de informatie in hun geheugen wordt opgeslagen. Als ze de tafel van vijf uit het hoofd moeten leren, is dat lastig. Een paar dagen een papiertje ophangen in de keuken met de tafel van vijf helpt al."

De therapie van Leeneman werkt na vier sessies, verzekert ze. De docente komt bij klanten aan huis. De lessen kosten 60 euro per stuk. ,,Voor minder mag ik ze niet aanbieden van de bedenker Agnes Oosterveen," stelt Leeneman. ,,Voor mij is de beste beloning als ik lachende gezichten van kinderen zie, wanneer de methode werkt."

Mats Beumer, de zoon van Tamara Leeneman, tekent vier vakken met kamers, waarin hij woorden en gevoelens opbergt. Via een deurtje kan hij erbij, of ze afsluiten. Het hoort bij de methode 'Ik leer anders'.foto Tamara Leeneman

Mats Beumer, de zoon van Tamara Leeneman, tekent vier vakken met kamers, waarin hij woorden en gevoelens opbergt. Via een deurtje kan hij erbij, of ze afsluiten. Het hoort bij de methode 'Ik leer anders'.foto Tamara LeenemanReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.