Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 20 maart 2020 @ 15:53 door Calamandja , 664 keer bekeken

Door alle berichtgeving rond het coronavirus lijkt het alsof de wereld in brand staat. Gelukkig is er ook goed nieuws te melden, zoals het bericht dat er in China gisteren geen nieuwe gevallen zijn gemeld. Om ons een extra hart onder de riem te steken, geeft psycholoog Jelena Kecmanovic van de Georgetown Universiteit drie tips om coronastress te verminderen.
 

  • Train je onzekerheidstolerantie-spier

Vandaag de dag zijn we meer op de hoogte dan ooit tevoren: we kunnen in enkele seconden op het internet recepten, het laatste nieuws, de weersverwachting en nog veel meer vinden. Toch zijn we door deze zekerheid niet meer gewend aan onzekerheid. Aangezien de situatie rond het coronavirus onzeker is, lijdt dat mogelijk tot stress. Daarom is het zaak om je onzekerheidstolerantie te vergroten.
 
Dit kun je om te beginnen doen door bijvoorbeeld niet meteen het internet op te gaan als je een vraag hebt, of door een wandeling te maken zonder naar de weersverwachting te kijken. Op deze manier kan je dan langzaam maar zeker je afhankelijkheid van het internet afbouwen en de onzekerheden in het leven beter accepteren.
 

  • Accepteer je angst

Het wordt ook wel de ‘angstparadox’ genoemd: hoe meer je probeert angst te onderdrukken, hoe meer je angst toeneemt. Zo kun je dus jezelf overbezorgd maken. Daarom raad Kecmanovic aan om je angst onder ogen te komen. Zoek geen toevlucht in afleidingen zoals Netflix en drank, zoek niet naar verlichting bij het nieuws en experts: accepteer de situatie zoals hij is.
 
Dit kun je bijvoorbeeld doen door het opmerken en beschrijven van wat er om je heen gebeurt aan vrienden zonder iets te verbloemen of mooier te maken. Dat voelt op het moment dan misschien niet geweldig, maar zal je veel toekomstige stress besparen.
 

  • Let goed op jezelf

Het klinkt vanzelfsprekend, maar het is ook zeker belangrijk dat je in tijden zoals deze goed voor jezelf zorgt. Door genoeg te slapen, regelmatig te sporten, meer tijd door te brengen in de natuur en bijvoorbeeld yogaoefeningen te doen, kan je je stress erg verminderen.
 
Bovendien helpt een gezonde levensstijl niet alleen je mentale gezondheid; uit onderzoek blijkt ook dat het je immuunsysteem een extra duw in de rug kan geven. Je kan hieronder vier tips voor een beter immuunsysteem vinden om het zo te wapenen in de strijd tegen het coronavirus:
 

  1. Kom vaker in beweging
    Hou jij van sporten, wandelen of fietsen? Ga dat dan eens wat vaker doen! Als je drie keer per week minstens twintig minuten beweegt, krijgt je immuunsysteem een flinke oppepper. Zo ben je door te bewegen gemiddeld vier dagen per jaar minder ziek. Dit komt doordat bijvoorbeeld een potje badminton ervoor zorgt dat virussen die het lichaam binnendringen beter bestreden worden en er minder ruimte is voor ontstekingen.
     

  2. Laat dat glas bier een keer staan
    Slecht nieuws voor mensen die graag op een terrasje zitten: alcohol kan ons immuunsysteem op non-actief zetten. Het zorgt er namelijk voor dat de hoeveelheid zink en vitamine A in je lichaam afneemt. Vervolgens moet het lichaam dan zo hard werken om deze aan te vullen, dat het geen tijd heeft om zich bezig te houden met (ongewenste) bezoekers.
     

  3. Draai je nog een uurtje om
    Zoals voldoende slaap ervoor zorgt dat je je fit voelt, speelt het ook een belangrijke rol bij het ‘opladen’ van je immuunsysteem. Doordat het lichaam zich niet bezig hoeft te houden met andere taken, kan het zich geheel focussen op opruimen en herstellen. Zorg er dus voor dat je aan je acht uur per dag komt.
     

  4. Zorg voor een optimistische houding
    Als je The Optimist leest weet je er waarschijnlijk alles van: positief zijn. Dat heeft je hopelijk geen windeieren gelegd, want uit onderzoek blijkt dat een optimistische houding zorgt voor een beter immuunsysteem. Zo bleek dat bij patiënten die met positieve verwachtingen een operatie ingaan het immuunsysteem veel harder en actiever werkte.
     

Bron: The Optimist, een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.