Geplaatst op zondag 15 januari 2017 @ 20:31 , 2184 keer bekeken
In de maand van de spiritualiteit staat van 13 januari tot en met 12 februari de boekenwereld in het teken van spiritualiteit en zingeving. Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Compassie’ en over dat thema hebben we hier een lijst boeken over, want we leren van de oude wijsheid van de Talmud dat verandering begint bij gedachten en contemplatie.
Let op je gedachten, want ze worden je woorden. Let op je woorden, want ze worden je acties. Let op je acties, want ze worden je gewoontes. Let op je gewoontes, want ze worden je karakter. Let op je karakter, want het wordt je lot. De Talmud
Over compassie
De Maand van de Spiritualiteit 2017 staat in het teken van compassie, het vermogen om medeleven te hebben met anderen en met jezelf. Ieder mens is in staat tot oprechte bezorgdheid voor het welzijn van anderen. Maar in onze tijd van economische crisis en concurrentiedenken voeren individualisme, leedvermaak en cynisme vaak de boventoon.
Toch toont psychologisch onderzoek aan dat lief zijn voor jezelf en anderen helpt om gelukkig te zijn. Maar hoe doe je dat als mild en tevreden zijn niet je sterkste kant is? Compassie begint met het accepteren van je eigen kwetsbaarheid en ‘tekortkomingen’. Liefdevolle vriendelijkheid voor jezelf is de sleutel tot medemenselijkheid en verbinding met de ander.
Compassie gaat van binnen naar buiten, van persoonlijke ontwikkeling naar delen met elkaar. Uitdagingen genoeg op deze weg van mededogen: van de wereld om ons heen – zorg voor vrienden en collega’s – tot kwesties die verder van je af lijken te staan – vluchtelingenproblematiek en ouderenzorg. Compassie is niet alleen verdriet maar ook vreugde delen. Zo dragen samen genieten en aandacht voor elkaar bij aan een betere wereld.
1. Compassie voor beginners van Thupten Jinpa
Op één heb ik een boek voor je om het onderwerp mee te verkennen. Wat is compassie en wat moet je ermee? In Compassie voor beginners geeft Thupten Jinpa een inleiding. Compassie houdt in dat we medeleven hebben met anderen en met onszelf. Ieder mens wordt geboren met een vermogen tot compassie. Maar we zijn bang om gebruikt te worden door anderen of om een slappeling te worden. Daarom ligt het voor de westerse mens niet voor de hand om zijn compassie-spier te trainen. Wetenschap, psychologische inzichten en het levensverhaal van de auteur wijzen echter uit: als je deze spier traint, ervaar je minder stress en verbetert je gezondheid. Compassie loont dus – en het is de volgende stap na mindfulness. Thupten Jinpa was monnik, maar is inmiddels getrouwd en heeft 2 dochters. In de VS ontwikkelde hij samen met de Stanford Universiteit een veelgeprezen compassie-training. Hij was bijna 30 jaar de belangrijkste vertaler van de Dalai Lama.
2. Spreken met liefde en luisteren met compassie van Thich Nhat Hahn
In Spreken met liefde, luisteren met compassie schrijft Thich Nhat Hanh over de rol van mindful communiceren binnen de uitoefening van compassie. Aandachtig communiceren houdt in dat je vol begrip naar jezelf en anderen luistert, en met inzicht spreekt. Mindful communiceren verzacht pijn en lijden; liefde en compassie nemen toe. Dat levert momenten van vreugde en geluk op. Aandachtige communicatie werkt helend in relaties, op de werkvloer en in de samenleving. Kortom: zo communiceren draagt bij aan een betere wereld.
3. Waardering van Anselm Grün
Een groot onderdeel van compassie is waardering. Hierover schrijft Anselm Grün in zijn gelijknamige boek. Hoe kunnen we waardering ervaren en tonen? Door je vriendelijk en dankbaar op te stellen kun je jezelf en de ander onvoorwaardelijk erkennen. Anselm Grün is monnik van de benedictijnenabdij van Münsterschwarzach.
4. Liefdesroep van Hannah Cuppen
Compassie blijft een onderwerp dat dichtbij je staat. Dit item
gaat dan ook over het beleven van compassie in je omgeving. Liefdesroep beschrijft hoe Hannah Cuppen Helena van Engelen ontmoette en door haar geïnspireerd raakte. Helena volgde de roep van haar hart en zette haar droom in de wereld door een thuis te bieden aan de verlaten kinderen van Peru. Door het zien van dit voorbeeld werd Hannah zich bewust van de achterliggende principes die werkzaam zijn als mensen de sprong van angst naar liefde maken en gehoor geven aan de roep van hun hart: liefdesroep. Dit boek nodigt je uit om jouw unieke liefdesroep te volgen als richtingwijzer naar een bezield en vervuld leven. Durf je te luisteren naar jouw liefdesroep en je werkelijke bestemming te vinden?
5. Mag ik je omarmen? van Anna Speckens en Saskia van Leendert
Op vijf heb ik een kaartenbox voor je, ontwikkeld door mindfulnesstrainers. In compassietrainingen gebruiken ze vaak gedichten en deze kun je nu ook thuis lezen. Gedichten helpen je om een compassievolle houding te ontwikkelen. Anna Speckens en Saskia van Leendert hebben een box met vijftig Nederlandstalige gedichten op kaarten zodat je thuis je compassie kunt trainen. Naast kaarten zit er ook een boekje in de box met een inleiding en praktische suggesties voor het gebruik van de gedichten. Centraal staan de vier kwaliteiten van het hart: vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid.
6. Het jaar van de uil van Pascale Bruinen
Op zes nog een persoonlijk verhaal over compassie in een bijzondere vorm. In Het jaar van de uil van Pascale Bruinen (voormalig officier van justitie) schrijft Pascale Bruinen over het verlies van haar vader die op hoge leeftijd overlijdt. Pascale raakt hierdoor emotioneel volledig van slag. In de loop van het eerste jaar na zijn dood beleeft Pascale een intense spirituele ervaring. De ervaring komt voort uit de Wet van de Aantrekkingskracht. Een uil speelt daarbij een bijzondere, bijna magische rol. Dit boek van Pascale geeft een persoonlijke kijk op compassie, met name wanneer je door een zware periode gaat.
7. Klein geluk voor de mantelzorger van Maria Grijpma en Inge Jager
Hoewel het makkelijk te vergeten is, is mantelzorg een hele bijzondere vorm van compassie. Op zeven heb ik dan ook een cadeautje voor de onvermoeibare mantelzorgers: Klein geluk voor de mantelzorger van Maria Grijpma en Inge Jager. In de vorm van recepten die telkens beginnen met een herkenbare situatie of behoefte (je bent moe, je hebt behoefte aan steun, je wilt rust) geven Maria en Inge inspiratie, steun, troost, praktische suggesties, (h)erkenning, ervaringsverhalen en verwijzingen naar inspirerende boeken en websites. De heldere en liefdevolle aanwijzingen van Maria en Inge helpen (overbelaste) mantelzorgers om stap voor stap klein geluk terug in hun leven te brengen. Mantelzorger zijn is niet altijd makkelijk, steun komt soms uit onverwachte hoek en dit boekje is er daar één van!
8. De weg van zelfcompassie van David Dewulf
Wetenschappelijk onderzoek toont hoe zelfcompassie je veerkracht, optimisme, doorzettingsvermogen, welbevinden en empathie verhoogt en samengaat met een betere gezondheid. In dit basisboek beschrijft mindfulnessexpert David Dewulf hoe je in acht stappen kan leren om vriendelijker te zijn voor jezelf, hoe je positieve emoties zoals moed, liefde, vreugde, empathie en vergevingsgezindheid meer ruimte kunt geven en hoe je waardegericht kunt leven. Hij nodigt je uit om een pad te bewandelen dat liefde en moed vergt, en je gaandeweg leert hoe je je kwetsbaarheid kan omarmen en volop ja kan zeggen tegen het leven.
9. De Weg van Michael Puett
Op negen een bron van inspiratie voor wie compassie in een breder perspectief wil zien.De weg biedt een geheel nieuwe kijk op het dagelijks leven. Michael Puett, Harvards populairste docent, laat zien hoe Chinese denkers ons inspireren tot grote en kleine veranderingen. In De weg put hij hiervoor uit het werk van zes grote Chinese filosofen zoals Confucius en Lao Tze. Mede door de waarde die zij aan kleine gebaren, rituelen en goede gewoontes hechten, bieden zij een totaal ander wereldbeeld dan westerse denkers of boeddhistische leraren. De weg daagt ons uit onze diepgewortelde overtuigingen te herzien. Volgens Puett betekent ‘het goede leven’ niet een groots programma of doel uitvoeren, maar een weg bewandelen. Aan de hand van voorbeelden uit het alledaagse leven, legt Puett de denkbeelden van de oude Chinese filosofen uit. Hij inspireert tot kleine, haalbare veranderingen in onze manier van werken, opvoeden, politiek bedrijven en relaties aangaan, met mogelijk verstrekkende gevolgen voor onszelf en de wereld.
10. Altruïsme, de kracht van compassie van Mathieu Ricard
Als afsluiter een wat zwaardere pil voor wie helemaal in het concept ‘compassie’ wil duiken. Matthieu Ricard, bekend van de best- en everseller ‘De monnik en de filosoof’, laat in ‘Altruïsme; De kracht van compassie’ zien hoe oprechte bezorgdheid voor het welzijn van anderen de redding kan zijn voor de uitdagingen van onze tijd. In deze tijd van economische crisis en milieurampen voeren individualisme en cynisme vaak de boventoon. We kunnen het tij alleen keren met de kracht van compassie. Dat is volgens de boeddhistische leraar Matthieu Ricard geen vrome wens of utopie, maar mogelijk en zelfs noodzakelijk. ‘Altruïsme’ is het resultaat van jaren van onderzoek, ervaringen, observaties en reflecties. Soepel verbindt Ricard inzichten uit de psychologie, filosofie, ecologie en neurowetenschappen. Ook laat hij zich inspireren door wijze mannen en vrouwen – o.a. Gandhi, Seneca en Jane Goodall – uit diverse levensbeschouwelijke tradities. Aan de hand van talloze voorbeelden laat hij zien hoe we met altruïsme persoonlijke levens, samenleving, politiek en milieu kunnen beïnvloeden.
Bron: Anouschka Van Wettum, inspirerendleven.nl
Welkom bij Clubs!
Kijk gerust verder op deze club en doe mee.
Of maak zelf een Clubs account aan: