Blijf je werk de baas voor HSP

Geplaatst op zaterdag 09 december 2006 @ 22:55 , 1239 keer bekeken

1001004006195129.jpg

Hoog sensitieve personen hebben moeite de grote hoeveelheid prikkels die dagelijks op hen afkomt, te verwerken. Veel HSPs ondervinden hierdoor problemen op het werk.
Barrie Jaeger bespreekt op een creatieve manier hoe je als HSP goede grenzen kunt creƫren, stress binnen de perken kunt houden, hoe je dingen kunt vragen waaraan je behoefte hebt, en hoe je erachter kunt komen wanneer het tijd is op te stappen en waar je bij een volgende baan op moet letten. Hierbij gebruikt ze drie originele concepten: Sleur, Professionaliteit en Roeping, die de kern van dit boek vormen.

Twintig procent van de bevolking is een HSP (hoog sensitieve persoon) en heeft moeite met het verwerken van een grote hoeveelheid prikkels of intense prikkels. Om die reden voelen ze zich anders en kunnen ze gaan piekeren en daardoor hebben ze weer meer last van stress, burn-out, chronische vermoeidheid etc. Met veel voorbeelden omschrijft de auteur wat hoogsensitiviteit inhoudt en welke vormen van stressmanagement daar het beste bij passen. Doel is het verbeteren van stressmanagement, zelfactualisering en om meer respect en waardering te krijgen. Vernieuwende bijdragen zijn de indeling van werksituaties en de nadruk op zelfstandig werken, aldus Elaine Aron, schrijfster van het voorwoord en bedenkster van het begrip HSP. Door in de ik/wij-vorm te schrijven en het te grote aantal voorbeelden wordt het boek soms langdradig of zeurderig en daardoor alleen interessant voor HSP-aanhangers. Mannen zullen zich niet gemakkelijk herkennen in de voorbeelden, die voor 99 % betrekking hebben op vrouwen. Het verband met emotionele intelligentie, flow en de behoeftenpiramide wordt alleen aangestipt.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: