HSP en passend werk

Geplaatst op zondag 13 november 2011 @ 02:50 , 3557 keer bekeken

Een passende en zinvolle baan lijkt voor hoog sensitieve personen meer dan gemiddeld belangrijk te zijn. Als een baan geen voldoening geeft en alleen maar geld opbrengt, zoekt een HSP in zijn vrije tijd wel een manier om aan zijn roeping gehoor te geven.

Wie niet naar zijn innerlijke stemmen kan luisteren, weinig zelfvertrouwen heeft en problemen heeft om zich te focussen, krijgt het behoorlijk moeilijk met de zoektocht naar die zinvolle baan of hobby.

 

Hooggevoelige mensen hebben vaak creatieve banen of ongebruikelijke beroepen die soms zelf gecreëerd zijn. Door hun voelsprieten te gebruiken, weten ze vaak wat er moet gebeuren. Ze weten waar vraag naar is of wat de trend is. Misschien is het daarom dat een HSP vaak buiten de gebaande paden durft te treden. Er is wel moed en zelfvertrouwen voor nodig om de stap te nemen om je eigenheid te leven, want niet-hooggevoelige mensen begrijpen hun gevoelige collega’s, vrienden of familie niet altijd.

 

Krijgers en adviseurs

De grondlegster van het begrip HSP Elaine Aron schrijft in haar boek ‘Hoog Sensitieve Personen’* dat de maatschappij als het ware is opgedeeld in twee groepen. Zij noemt ze de krijgers en de adviseurs. Ofwel de stoere strijders met hun koning tegenover de koninklijke adviseurs. De krijgers nemen impulsieve beslissingen zonder intuïtie en maken gebruik van macht en kracht. De adviseurs zijn veel bedachtzamer, rustiger en subtieler. Een HSP voelt zich over het algemeen meer tot dit type aangetrokken.

 

Invloed van krijgers

Het is ook in deze tijd belangrijk dat hoog sensitieve mensen vertegenwoordigd blijven in traditionele vakken als de gezondheidszorg, het onderwijs, rechten, kunst, wetenschap, advies en religie, want dat is steeds minder vaak het geval. Althans dat schrijft Aron. De maatschappelijke invloed van de ‘krijgers’ is daarom groot. ‘Uitbreiding en winst zijn het enige doel’.

 

Roeping

Een HSP volgt graag zijn roeping: “De roeping van een HSP is dat hij zijn persoonlijke roeping volgt”. De Amerikaanse auteur citeert mythologiegeleerde Joseph Campbell, die zegt dat je moet doen wat goed voor je voelt om ‘je geluk te volgen’. “Dat is niet gemakkelijk”, schrijft Aron verder, “maar een HSP is hiervoor toegerust zoals een zeilboot een zeil heeft om wind te kunnen vangen”.

 

Besluitvaardigheid

Maar wanneer voelt iets goed en welke keuze leidt naar echt geluk? Kun je een ideaal nastreven en de financiële zekerheid opgeven bijvoorbeeld? De zekerheid van je huidige baan geeft ook een bepaalde rust en wat gaat de onzekerheid met je doen? Aron zegt te weten dat intuïtieve mensen vaak moeite hebben met beslissingen nemen. Besluitvaardigheid is dus iets wat een HSP moet leren. Besluiten nemen op basis van feiten, gaat veel gemakkelijker. Een HSP is geneigd om op vermoedens te varen.

 

Focussen

De rijke innerlijke belevingswereld van een hoog sensitief mens zorgt ervoor dat het éne na het andere idee zich ontvouwt. Dan komt het aan op focussen, iets dat HSP’ers over het algemeen niet gemakkelijk afgaat. Het gevaar is om dus te verzanden in een overvloed aan ideeën als een HSP niet leert om te accepteren dat er ideeën zullen afvallen.

 

Beroepen

HSP’s lijken vaak te kiezen voor vrije en/of creatieve beroepen zoals kok, dokter, acteur, kleuterjuf of stewardess. Opvallend veel HSP’s zijn kunstenaar, maar hooggevoelige ondernemers zijn er ook veel. Auteur Marian van den Beuken, ze schreef drie boeken over hooggevoeligheid, deed zelf een onderzoekje naar HSP en ondernemersschap. De ondernemers die zij ondervroeg waren meestal actief in de alternatieve sector als bijvoorbeeld coach of uitbater van een spiritueel centrum.

 

Ondernemersschap

De resultaten publiceert ze in haar nieuwsbrieven op haar website*. ‘Een flink aantal van de deelnemers van dit onderzoek heeft een werkterrein dat een aantal jaren geleden nog niet bestond of weet een niet voor de hand liggende combinatie te maken van verschillende interessegebieden’, staat er in de nieuwsbrief te lezen. De deelnemers streven naar ‘heelheid in zichzelf, in hun klanten en in de wereld’.

 

Voldoening

Opmerkelijk is ook dat de ondervraagden voldoening belangrijker lijken te vinden dan een inkomen. Contact met klanten, het helpen van mensen en het verwerven van zelfinzicht zijn zo een aantal kreten waaruit de ondervraagden hun voldoening halen. Dat terwijl de meesten niet verdienen wat ze zouden willen verdienen.

 

Slimmigheidjes

Wie zijn roeping wil volgen, hoeft niet persé een andere baan te zoeken. Aron verwijst in haar boek ook naar Einstein die de relativiteitstheorie in zijn vrije tijd bedacht. Hij werkte bij een octrooibureau. Een klein aantal hooggevoelige mensen zegt een baan te hebben in de zakenwereld, en als zij hebben geleerd hoe ze zichzelf kunnen beschermen en hoe ze hun gevoeligheid in kunnen zetten, is dat best mogelijk. De meeste HSP houden niet van spreken in het openbaar, lawaai, netwerken, bijeenkomsten, politieke spelletjes en reizen, schrijft Aron, maar door dingen te ontwijken, slimmigheidjes te ontwikkelen of op je eigen manier aan te pakken, is het misschien wel te doen. Via brieven en e-mail valt ook best wat te regelen. Zo houd je het werk plezierig voor jezelf.

 

Tips

Nog meer tips om als HSP te overleven in zijn of haar baan staan o.a. in het boek van Elaine Aron dat als bron is gebruikt voor dit artikel, maar er is wel vaker over geschreven. Berrie de Jager schreef bijvoorbeeld ‘Blijf je werk de baas voor hoog sensitieve personen’.

 

HSP en werk:

hspkader.png

*Bronnen voor dit artikel:

Hoog Sensitieve Personen hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt van Elaine N. Aron.

Nieuwsbrieven met onderzoeksresultaten ‘HSP en ondernemersschap’ van Marian van den Beuken. 

Bron: Esther Reinders; www.het-bos.nl 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: