knipperende+ogen.gif

68 keer bekeken

Boeddhistische wijsheid

 • maandag 27 juni 2022 @ 11:16
  #2
  reactie op (#1) Calamandja

  Vanuit liefde kan wijsheid ontstaan: hoogmoed, hebzucht, onkuisheid, jaloezie, gulzigheid, boosheid, gemakzucht... we kennen ze als de zeven hoofdzonden en ooit worden we er mee geconfronteerd, het zijn allen een bron van lijden, soms diep lijden. We verspillen er onze kostbare tijd mee en gaan aan het nu-moment voorbij, waar in die korte tijdspanne alles open ligt.

  Transformatie uit deze giftige geestestoestanden vraagt ruimte te maken in onze geest en in al ons doen en laten deugden te ontwikkelen.

  Tevreden te zijn met wat is, gematigd te leven, wijsheid te ontwikkelen, ons zelfzuchtige ik op te geven, rechtvaardigheid bemoedigen en vastberaden met moed en vertrouwen je pad gaan en vanuit diepgewortelde liefde geen onmogelijke eisen meer stellen, noch aan jezelf, noch aan situaties, personen, plaatsen of dingen.

  Vanuit diepgewortelde liefde en dankbaarheid voor het leven de voorbijgaande en onvolmaakte aard ervan kunnen omarmen. Vanuit radicale acceptatie kan vrede en wijsheid groeien en bloeien.

  Liefde kan je penseel zijn, schilder je leven waarin je kan geven, heel zacht, heel oprecht en heel veel. 

   

  Goedele Goetelen, Ehipassiko Mechelen

 • maandag 27 juni 2022 @ 11:09
  #1

  Wijsheid vergt geen woorden. Evenmin concepten. Wijsheid komt voort uit stilte. Niet uit het dualistische lawaai van het verbale en conceptuele denken.

  Alleen in de stilte spreekt het wonder. Vanuit stilte kan je de ware natuur van de dingen ervaren. De ware aard as it is. Yatha bhuta. Het kennen, weten, zien van de ware aard van alle geconditioneerde verschijnselen.

  Wijsheid is het ervaren van het continu proces van ontstaan en vergaan in élk moment, van moment-tot-moment. Het cyclische proces van ontstaan en vergaan. Zonder dat er ook maar iets verloren gaat. Dit is de ware aard van de dingen. Altijd en overal.

  Dit proces in jezelf realiseren ( = herkennen, erkennen en er één mee worden) is wijsheid.

  Gewijzigd op 2022-06-27 11:10:11