De 6 hoofdthema’s van HSP

Geplaatst op donderdag 24 december 2015 @ 23:47 , 1964 keer bekeken

Hooggevoeligheid is een dankbaar onderwerp, zowel om het als een uitdaging te zien als om je erachter te verschuilen. Soms kies je ervoor de uitdaging niet aan te gaan vanwege angst voor overprikkeling. Je antennes staan wijd (soms te wijd) open, en het is mogelijk dat er zich een paranormaal talent in jou ontwikkelt. Je kunt er door allerlei oefeningenmee leren omgaan, maar HSP is en blijft voor de rest van je leven een uitdaging. HSP gaat niet meer over want je bent gevoelig of je bent het niet. Gelukkig is er ook goed nieuws want je kunt  leren om te gaan met je gevoeligheid. Er is maar een persoon in jouw leven die hooggevoeligheid ervaart als een zware molensteen rond je nek of als een uitdaging. Die persoon ben JIJ!!!

Hoe ga je op de allerbeste manier met je gevoeligheid om?

Dat is puur persoonsgebonden maar zeer zeker ook een stukje karakter (of je man of vrouw bent maakt niet veel verschil). Ieder mens heeft immers een andere invulling van draagkracht en draaglast. Daarnaast is een regelmatig leven, gronden (ook wel aarden of centreren genoemd) en goed eten erg belangrijk.

Er zijn 6 hoofdthema’s:

a) Slecht of moeilijk grenzen kunnen stellen.
Vaak komt dit voort uit angst voor afwijzing of om gekwetst te worden. Juist door het niet stellen van grenzen laat je anderen er ongemerkt overheen gaan en wordt je uiteindelijk alsnog gekwetst. De tegenhanger ervan is dat je anderen niet wilt kwetsen. Je gaat op eieren lopen, je bent jezelf niet meer omdat je niet duidelijk communiceert met anderen maar invult wat de ander van je denkt of nodig heeft. Dat leidt vaak tot misverstanden want je geeft wel hints maar je spreek jezelf en je eigen behoeftes niet uit. De ander pikt dat helaas niet op en als gevolg daarvan wordt je uiteindelijk zelf gekwetst. De meeste HSP zijn enorm behulp- en zorgzaam van nature en het is niet gemakkelijk om grenzen te stellen aan je eigen gedrag. Het woordje ‘Nee’, is bij velen geen optie, maar de volgende zin is misschien wel een goed plan wanneer je hulp wordt gevraagd. “Mag ik erover nadenken?’ Bedenktijd is erg handig om goed na te denken of je er tijd en/of zin in hebt.

bOnzekerheid
Je onzekerheid hoeft niet zichtbaar te zijn voor anderen. Jij kan je werkelijk druk maken over van alles en nog wat. De inhoud van je hersenpan draait regelmatig overuren, conflicten op werk neem je mee naar huis e.d. Je twijfelt, zowel aan jezelf als aan anderen. De enige remedie hiervoor is dat je leert om je gedachten vrij te laten en niet vast te houden. Helaas zijn veel HSP enorm onzeker en wordt de drang naar controle steeds groter naarmate er teleurstellingen zijn ervaren. Dit is een van de voorbeelden die ik vaak tegenkom wanneer ik werk voor Mediumchat: Je bent verlaten door je ex-partner. Inmiddels ben je een nieuwe partner tegen gekomen en daar waar je stralend blij en gelukkig hoort te zijn, lukt het je niet dat te ervaren. Je bent als de dood dat hij je in de steek laat. Nu hebben we prachtige fenomenen als Facebook, Twitter, WhatsApp, en jeetje, je geliefde is online geweest maar heeft jou niet benaderd! Er ontstaat onzekerheid en angst, want hij heeft vast contact met iemand anders. Het zaadje is geplant en als je niet oppast groeit het op tot een boom van angst en nog meer onzekerheid. Verliefd en onbezorgd blij zijn wordt overgenomen controledrang.

cLoslaten
Laat lozzzzzzz… Het is een prachtige term die we te pas en te onpas roepen… Persoonlijk vind ik het begrip loslaten helemaal niets, en kies ik ervoor om dingen open of vrij te laten. Ik stel me voor dat ik in een mooie ruimte ben waar een prachtige vogelkooi staat. Ik zet de deurtjes open en de vogel, persoon of situatie is vrij gelaten. Het klinkt zoveel vriendelijker en minder dwingend als loslaten. Een situatie vrij laten heeft te maken met het accepteren dat je ergens geen invloed op hebt. Dat is erg lastig voor een HSP, zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Ik zie enorm veel ‘gevoelige’ ouders in de valkuil stappen van hun (over)bezorgdheid. Op ieder schoolplein is er minimaal één moeder te vinden die vanuit een bepaalde zorgzaamheid alles, maar dan ook werkelijk alles voor haar gevoelige kind probeert op te lossen. Ze durft het kind niet vrij te laten en creëert als het ware een kind wat niet echt weerbaar is/wordt. Ze bedoelt het absoluut niet op deze manier, maar de boodschap wordt meegegeven dat ze haar kind (of de omgeving waar het kind is), niet voldoende vertrouwt. Haar kind leert het niet om weerbaar te zijn want mama lost altijd alles op. Bijvoorbeeld: Je hebt zelf geen fijne jeugd gehad en je wilt voorkomen dat jouw kindje overkomt wat jij hebt meegemaakt. Heel erg begrijpelijk, maar zorg ervoor dat je niet ieder steentje op het pad weghaalt en probeer – hoe moeilijk je het dan ook mag vinden -, om je kind zelf levenservaring op te laten doen. Het is belangrijk dat jouw kind het (aan)leert om voor zichzelf op te komen. Gebeurt dit niet, dan kunnen zowel moeder als kind in een vicieuze cirkel van slachtoffergedrag terecht komen.

d) Gedrevenheid.
Veel HSP vinden het moeilijk om te dealen met de teleurstellingen van het leven. Je legt voor jezelf de lat veel te hoog en voor de ander veel te laag. Omdat jij de ander zo goed aanvoelt kan jij je als geen ander verplaatsen in de gevoelswereld van anderen en heb je vaak een oeverloos groot begrip. Dat jij je niet begrepen voelt door anderen kan je ervaren als een groot probleem. Bijvoorbeeld; jij staat altijd klaar voor een ander maar wanneer jij iets vraagt zijn anderen niet thuis. Realiseer je dat jij degene bent die dit gecreëert heeft omdat je zelf geen nee kan of durft te zeggen? Presteren, de lat voor jezelf te hoog leggen, perfectionisme… Allemaal begrippen die van toepassing zijn op dit onderwerp… HSP en burned out valt absoluut onder het thema gedrevenheid.

e) Inlevings- of empatisch vermogen
Je bent gevoelig en denkt anderen goed aan te voelen. De valkuil zit hem in het feit dat dit aanvoelen na verloop van tijd invullen wordt. ‘Oh, nu heb ik dit gezegd, hij zal wel dit of dat van mij vinden…’ Hier is maar een oplossing voor; stop te bedenken wat de ander volgens jou zou moeten voelen en vraag het gewoon of het klopt wat jij (aan)voelt of bedenkt. Hiermee bereik je dat jij niet invult voor de ander en dat de ander de ruimte krijgt om te vertellen wat hij denkt en voelt. Juist als je erg gevoelig bent en mensen aanvoelt is het belangrijk om de ander te vragen of het klopt wat je voelt.

f) Eenzaamheid
Het komt vast wel eens voor dat je momenten hebt dat jij jezelf niet begrijpt. Dat je het gevoel hebt anders te zijn als anderen. Eigenlijk heb je alles in je leven waar je een blij en gelukkig mens mee zou kunnen zijn. En toch? Toch krijg je te maken met gevoelens die je zou kunnen beschrijven als eenzaamheid of een gemis maar je weet niet naar wat of naar wie. Persoonlijk omschrijf ik dit als heimwee. Heimwee naar de plaats waar we oorspronkelijk vandaan komen, waar alles mooi, prettig en liefdevol is. Noem het voor mijn part een ster, de hemel of Nirvana. Het wordt gemakkelijker voor je wanneer je accepteert dat je dit gevoel soms hebt.

Voor alle bovenstaande punten geldt:
Blijf Bij Jezelf.

De grootste fout die veel HSP maken is, dat er onbewust vanuit wordt gegaan dat iedereen op dezelfde manier functioneert, voelt en ervaart als zij: “Ja maar… Ik ben zo, dus de ander voelt dat toch ook?’ Nee, zo werkt het niet, jij bent jijzij zijn zij… Te denken dat de ander hetzelfde reageert, voelt of ervaart als jij is de allergrootste misvatting ever…
Ben je HSP en wil je iets van iemand anders? Geef dan geen hints want die pikt de ander toch vaak niet op. Communiceer en vraag wat de ander wilt of bedoelt. Zo weet je maar meteen waar je aan toe bent.

Mijn wens voor voor iedere hooggevoelige persoon is dat iedere HSP zich zo vrij voelt dat hij/zij zichzelf durft te zijn! Kernwoorden hierbij zijn: DROOM, DURF, maar vooral DOE!!!

   

Bron: Yve Wurth, HSP Motivatie Coach; nieuwetijdskind.com


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: