Stilte - Luisteren in een wereld van geluid.

Geplaatst op zondag 21 juni 2015 @ 15:26 , 1120 keer bekeken

stilte_isbn_9789025904579_1_1433217748.j

Thich Nhat Hanh is een Vietnamese boeddhistische zenmeester. Hij heeft de respectabele leeftijd bereikt van 88 jaar. Van zijn hand zijn vele boeken verschenen en recent het boekje Stilte. Met als ondertitel: luisteren in een wereld van lawaai.

Thich Nhat Hanh, ook wel Thay genoemd, heeft in november 2014 een zware hersenbloeding gehad. Hij heeft dit overleefd, naar zeggen ook door zijn diepe ademhalingstechniek. Thay is nu weer thuis in Plum Village nabij Bordeaux. Wie eerder boeken van hem heeft gelezen of een retraite heeft meegemaakt, herkent veel van Thay in het boekje Stilte. Thay is een uiterst vriendelijke, vredebrengende zenmeester, die met een vorm van liefdevol indringend mededogen je voortdurend uitnodigt om mindful te leven en werken.

 

De kern van Stilte is misschien wel de volgende raadgeving

“ Ga mindful zitten en adem mindful in en uit. Binnen een paar seconden heb je weer voeling met je jezelf. Je weet dan wat er gebeurt, wat er gebeurt in je lichaam, in je gevoelens, in je emoties en in je waarnemingen. Je bent nu thuis en je weet hoe je voor dit thuis moet zorgen”.

 

Dit lijkt zo eenvoudig, maar is het niet. De dagdagelijkse zorgen voor morgen en de afleidingen van je (tegen de stilte) protesterende ego maken het niet makkelijk om mindful te zitten. Thay’s ingang naar mindful leven in aandacht is het voertuig dat je altijd en overal bij je draagt: je adem. Met enkele bewuste ademhalingen kun je weer snel in aandacht zijn, voelen en ervaren hoe het met je is. Je loopt maar te draven, van het een naar het ander. Zonder pauzes. Maar hoe eenvoudig is het toch om tussen het een en het ander een kort moment van stilte in te bouwen. Al is het maar voor enkele minuten. Thay is wat dat betreft zeer mild: hij vraagt niet om direct 25 minuten aan één stuk te gaan mediteren, als je daar geen ervaring mee hebt. Hij vraagt je wel om de dingen in aandacht en met volle bewustzijn te doen. Niet eten en denken ik moet nog zoveel werk doen. Maar eten in aandacht. Tandenpoetsen in aandacht. Luisteren in aandacht. Eén ding tegelijk met je aandacht gericht op datgene wat je doet en niet wat je nog moet doen of wat je wil bereiken.

 

Walk your silence

Ook hier weer: makkelijker gezegd dan gedaan. Het boekje Stilte geeft wel veel aanwijzingen en oefeningen om je hierbij goed op weg te helpen. Er staan ook enkele ervaringen in van Thich Nhat Hanh toen hij nog in Vietnam woonde, monnik was en volop in het oorlogsgeweld met toen Frankrijk verkeerde. Deze ervaringen maken dat Thay zo’n wijs man is: een zenmeester die doet wat hij zegt vanuit ervaring: “walk your talk”. Eigenlijk is voor Thay de uitspraak meer: “walk your silence”.

 

Boodschap

Stilte bevat vele praktische oefeningen. Allen gericht op lichaamsbewustzijn. In de kern is het steeds de volgende boodschap:

 

Sta even stil.  Sta even stil bij wat je doet. Volg je ademhaling. Voel hoe het met je is.

 

Makkelijker gezegd dan gedaan.  Want hoe vaak vergeten wij even stil te staan en ons bewust te zijn van de dingen die we doen. Hoe vaak zijn we niet met onze aandacht bij dingen die nog moeten komen of dingen die geweest zijn. Thich Nhat Hanh zegt daarover: ”je hart probeert je iets te vertellen, maar je kan het niet horen omdat je hoofd vol lawaai zit”. En hoe vaak zeggen we niet tegen onszelf: “ik kan nu niet, omdat…; maar morgen…”. “Morgen word ik gelukkig”.

 

Er staan mooie teksten in Stilte. Hieronder enkele zinnen die kenmerkend zijn:

 

‘Aandachtig gewaarzijn werkt als zonnebrandcrème: mindfulness beschermt je tegen ongezonde invloeden.’

 

‘Met bewust ademen geef je jezelf een voedende rustpauze en zal je aandacht toenemen.’

 

‘Stilte betekent meer dan niet praten.’

 

‘Door stil te zijn verlies je jezelf niet in de omgeving.’

 

‘Stilte is niet passief: wie vanuit stilte leeft, is niet altijd stil en zit niet de hele dag stil, maar kent geen innerlijke beroering meer. Zoals een kalme en stille oceaan, waardoor de weerspiegeling van de maan zichtbaar is.’

866c5291dd3a20827bfcbc6786d086c8.jpg

Luisteren

Thich Nhat Hanh geeft ook adviezen over luisteren. Diep luisteren. Waardoor open communicatie mogelijk wordt. Diep luisteren is de voedingsbodem voor juist spreken. Je reageert dan niet onmiddellijk op iemand door je kennis te spuien, je kaatst niet, maar je luistert, laat het tot je doordringen. Dit vraagt veel oefening en vooral zelfinzicht: want wie diep naar zichzelf kan luisteren, kan ook diep naar anderen luisteren.

 

Stilte is een mooi boekje, een waardevolle aanvulling op de serie boeken van Thich Nhat Hanh. Het bevat de kern van de boodschap van deze wijze, liefdevolle zenmeester.

 

Stilte. Luisteren in een wereld vol lawaai - Thich Nhat Hanh
Uitgeverij Ten Have - € 16,99, 144 pagina’s - ISBN 9789025904579

Bron: inspirerendleven.nl


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: