Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 21 mei 2016 @ 02:32 door Calamandja , 1456 keer bekeken

Stel dat je ontdekt dat je kind beelddenker is. Vaak is het krijgen van een label of etiket, het einde van een lange lijdensweg. Vanaf nu wordt het anders. Je weet welke informatie je zoekt. Je kan gericht hulp gaan inschakelen. Door het lezen van aanbevelingen en aandachtspunten, herken je heel veel van jezelf.

Dingen waar jij als kind ook tegenaan liep zoals:

  • Jezelf niet thuis voelen in de klas.
  • Altijd zitten dagdromen en rondkijken als de leerstof niet boeiend was.
  • Bij het minste wat er gebeurt in de klas afgeleid zijn.
  • Wisselenden schoolresultaten: soms heel hoge punten, soms heel lage scores. Over de ganse lijn een ”gemiddelde leerling” in de klas.
  • Vaak alleen tussen de verschillende groepjes hangen: overal welkom zijn, maar nergens echt thuis horen.

Terug in de tijd …

Het verleden komt als een film allemaal terug naar boven. Sommige herinneringen zijn pijnlijk, andere dingen vallen je nu pas op omdat de puzzel nu wel klopt. Je beseft dat je ook een beelddenker bent. Je voelt een golf van herkenning door je heen gaan, en anderzijds, slaat de angst toe: ik wil niet anders zijn, ik wil helemaal niet opvallen. Datgene wat jij je kind al zo vaak hebt horen zeggen ”Ik wil niet anders zijn!” Het hangt ook jou boven het hoofd. Nee, je wil dit niet op het werk of aan je omgeving vertellen. Het gaat allemaal prima . Je merkt zowel privé als op het werk geen verschil met collega’s, vrienden en familieleden.

Je anders zijn blijven ontkennen …

En toch zijn er valkuilen die bij beelddenkers op lange termijn grote problemen veroorzaken waardoor ze veel vatbaarder worden voor stress, burn-out en andere fysieke klachten.

10 beelddenker problemen waar niemand bij stilstaat:

  1. Besef dat je kampioen bent in het jezelf aanpassen. Dit heeft als nadeel dat je aangeleerde vaardigheden gebruikt in plaats van je natuurlijk talenten.
  2. Met aangeleerde vaardigheden moet je veel harder werken om hetzelfde resultaat te behalen dan iemand die voor deze taak een talent heeft.
  3. Je werkt veel harder dan collega’s maar wordt zelden als topper aanzien. Promoties gaan aan jouw neus voorbij.
  4. Je hebt veel ideeën, maar lukt er zelden in om een idee uit te werken.
  5. Stap voor stap (lineair) werken of opgelegde processen volgen, kost je extra energie.
  6. Je gebruikt vaak beeldende taal en metaforen die niet door rationele denkers begrepen wordt.
  7. Je bekijkt altijd het totaal plaatje, waardoor lineaire denkers je verwijten dat je extra problemen aanbrengt.
  8. Op tijd komen of je agenda plannen en volgen, kost moeite.
  9. Een beelddenker is een laatbloeier. Je twijfelt vaak aan je persoonlijke kennis en expertise.
  10. Je wordt naar een klassikale opleiding gestuurd. Je bakt er nog steeds niets van omdat je blijkbaar niets hebt opgestoken. Weet dat de leerstijl die bij je past, ervaringsleren is.  Met andere woorden afkijken, kopiëren, aanpassen en gebruiken.
  11. Een beelddenker kijkt, denkt, praat en werkt anders dan een lineaire denker of een rationele denker.

Denkstijlen verschillen!

Beelddenker of rationele denker, het zijn 2 totaal verschillende denkstijlen. De ene denkstijl is niet beter dan de andere, beiden zijn evenwaardig. Het is belangrijk om je persoonlijke denkstijl te herkennen. Je persoonlijke denkstijl te erkennen in plaats van er tegen te blijven vechten.

Het ombuigen van die 10 beelddenker problemen naar jou unieke troeven, kan je makkelijk leren. Er zijn eenvoudige en praktische tips om jou hierbij te helpen. Hiermee gun je niet alleen jezelf meer rust en behaal je makkelijker resultaat. Je zit veel beter in je vel en het anders zijn is je troef in plaats van een handicap.

En jouw kind waar het allemaal mee begon, heeft aan zo’n beelddenkende ouder een supporter van formaat achter hem of haar staan. Je zal je kind hierdoor enorm zien groeien en stralen!

  

Bron : vrouwenpassie.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.