Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 12 maart 2018 @ 17:20 door Calamandja , 1388 keer bekeken

Beeldtaal of de taal van de logica? 
 
Visueel-ruimtelijk denken of beelddenken, is een manier om door middel van beeldinformatie naar de wereld om ons heen te kijken. “Beeldtaal” of beelddenken is waarschijnlijk de eerste taal die alle mensen leren.

kat: beelddenker versus begripsdenker

 

Vanaf het moment dat we naar school gaan, evolueren de meeste mensen in onze Westerse wereld naar een rationele denkstijl. We leren voornamelijk logica of begripstaal gebruiken. Dit noemt men ook begripsdenken.

Beelddenken of begripsdenken, het ene is niet beter dan het andere. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat beelddenkers en begripsdenkers vanuit verschillende hoeken naar de wereld.

Als je vanuit een andere invalshoek of perspectief naar eenzelfde situatie kijkt, ervaar je de werkelijkheid anders. Dit kan leiden tot hevige discussies als een beelddenker en een begripsdenker met elkaar in gesprek gaan zonder zich bewust te zijn van de verschillende invalshoeken.

 

Hoe herken ik iemand met beelddenken als voorkeur denkstijl?
Bestaan er specifieke beelddenkerskenmerken waaraan je iemands voorkeur denkstijl kan herkennen? Met andere woorden kan je aan de hand van een aantal specifieke kenmerken iemands voorkeur denkstijl herkennen?
Ja zeker, beelddenkers zijn heel herkenbaar aan specifieke karakteristieken of eigenschappen.

 

10 Specifieke eigenschappen van een beelddenker aan het werk

  1. Een persoon die vooral aan de hand van beelden en/of metaforen zijn/haar verhaal vertelt.
  2. In gesprek bruist deze persoon van energie. Als toehoorder krijg jij het gevoel overspoeld te worden door een niet te stoppen stroom van ideeën, associaties en verbindingen.
  3. Een beelddenker ziet het dikwijls groot omdat ze er vanuit hun visie op het volledige plaatje, allerlei zaken lijken bij te sleuren. Hierdoor lijkt hun verhaal totaal chaotisch en onoverzichtelijk voor personen die graag stapsgewijs te werk gaan. 
    De “beelden en verbindingen stroom” in hun hoofd passeert aan 32beelden/sec, het is dikwijls lastig om snel de juiste woorden te vinden om te vertellen waar je naartoe wil.
  4. Ideeën daadwerkelijk uitwerken, het is te zeggen een project tot een goed einde afwerken, is lastig omdat er steeds weer nieuwe ideeën hun pad blijven kruisen. Hierdoor verandert alles continu en lijkt het alsof deze persoon in een totale chaos werkt.
  5. Iemand die het lastig heeft om te functioneren in organisaties met strikte processen, procedures en een strakke hiërarchische structuur die strikt gevolgd dienen te worden. Dit veroorzaakt bij deze personen extra stress. Hij/zij haakt totaal af als deze processen, structuren en hiërarchie achterhaald zijn en iedereen achterpoortjes gebruikt om ze te omzeilen.
  6. Het is de medewerker die onmiddellijk in processen ziet of aanvoelt waar de dingen fout gaan maar heel dikwijls niet in staat is om kort en bondig uit te leggen waarom.
  7. Iemand die dikwijls totaal opgaat in waar hij/zij mee bezig is en op deze manier alle gevoel van tijd uit het oog verliest.clock_and_callendar
  8. Beelddenkers komen dikwijls te laat en/of hebben alle tijd voor afspraken.
  9. De collega die alles continu in vraag stelt en overal naar verbanden zoekt. Deze persoon lijkt te leren door alles in zijn/haar omgeving met elkaar te verbinden eerder dan onderwerp per onderwerp (of vak per vak) te studeren.
  10. Een persoon die dikwijls persoonlijk heel sterk emotioneel geraakt lijkt te worden door de dingen die in zijn/haar omgeving gebeuren ook al is hij/zij zelf geen betrokken 
     

Herken je jezelf of iemand uit je omgeving in een aantal van deze kenmerken?

Dan gaat het waarschijnlijk om een beelddenker.
 
Dwarsliggers of meewerkers in teams en organisaties?
 

Bovenstaande eigenschappen lijken eerder tegen dan voor een organisatie of team te werken en toch zijn het waardevolle medewerkers of teamgenoten. Op het moment dat beelddenkers hun kracht ontdekken en hun “andere” manier van kijken en werken. Als ze hun unieke kwaliteiten leren ombuigen naar unieke troeven, kunnen ze het verschil maken.

Zoals gezegd, elke denkstijl is waardevol. Iedereen kan vanuit zijn/haar talenten bijdragen aan een organisatie, team of vereniging zolang je maar beseft dat iedere denkstijl anders te werk gaat.
Denk bijvoorbeeld aan het oplossen van een probleem. Een beelddenker zal dit op een totaal andere manier aanpakken dan de lineaire stap voor stap methode van een begripsdenker.

De diversiteit die hieruit komt, is een kracht voor het team of de organisatie.
De communicatie om de verschillende denkstijlen (beeld- en begripsdenken) met elkaar te verbinden en te laten samenwerken wordt een noodzaak.
 

Als we het vergelijken met andere modellen (bv. MBTI of Enneagram) merk je hetzelfde op, organisaties of teams functioneren pas optimaal als er mensen van alle voorkeuren aanwezig zijn.
 
Bron: Saskia Smet, numentum.be

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.